reklama

Šťastný nový rok Opice! Co nás v něm čeká?

Každý rok znamená změnu. Nejvíc jich slibuje ohnivá Opice, jejíž rok podle čínského horoskopu začal v neděli.

Foto: Thinstock

V dnešní době si už můžeme vybrat i to, kdy začíná nový rok a kdy ho budeme slavit. Pokud zvolíte ten lunární, měli jste slavit tuto neděli.

Pravoslavný nový rok se láme 14. ledna, židovský začíná mezi 5. září a 5. říjnem. Dalších možností jsou desítky, ale ten nejbouřlivější, nejhlučnější a nejbarevnější nový rok se slaví v Číně a většině asijských zemí mezi 21. lednem a 21. únorem (letos 8. února). V měsíčním kalendáři jeho datum "řídí" nov prvního lunárního měsíce.

Čekají nás změny

Pokud jste vsadili na něj, udělali jste dobře. Má to totiž být úspěšných 12 měsíců. Nadcházející čínský rok 2016 je zasvěcen Ohnivé Opici. Toto zvíře Čínané vnímají úplně jinak než my: u nich je tradičně symbolem chytrosti, energie a moudrosti.

Doporučujeme: Magická moc Měsíce: Jak na nás působí?

Měl by to být rok mnoha nových šancí. To, co se doteď nehýbalo, dostane možnost pohnout se z místa. Bystrá a čiperná Opice přinese neúnavou aktivitu. Úspěch čeká na pohotové, ale to neznamená, že bychom se měli pouštět do riskantních podniků, ať jsou jakkoliv svůdné. 

Naopak, Opice nám radí všechno si pořádně rozmyslet. Už proto, že zkoušet své štěstí budou všichni. Dobré vyhlídky přinese Opice hlavně těm, kdo pracují hlavou. Většina lidí bude mít vyhlídky na zlepšení finanční situace, ale jen pokud budou jednat rozvážně a moudře. Uspějí ti, kdo budou mít vše dobře promyšleno a spoléhat na jistoty.

A na co bychom si měli dát pozor? Opičí přizpůsobivost má i stinné stránky: bývá povýšená a ješitná a náladová. Hrozit tak mohou i nečekané změny a náhlé události, jako jsou třeba různé živelné pohromy.

Pod vlivem měsíce

Lunární kalendář, řídící se fázemi měsíce, argumentuje vlivem Luny na celou přírodu - od přílivu a odlivu moře až po ženský cyklus a těhotenství. Lidské tělo ze 75 procent tvoří voda, takže by Měsíc a především úplněk mohl přitahovat i vodu v našem těle. Jak je známo, při úplňku a novu jsou příliv a odliv nejsilnější. V takových dnech pociťujeme intenzivněji všechny emoce, nejsme ve své kůži. Hodně lidí si stěžuje na úporné bolesti hlavy, a obecně platí, že co bolí, to má při úplňku tendenci bolet ještě víc.

Přečtěte si: Vyzkoušejte měsíční dietu a další vlivy lunárního cyklu

Nov, k němuž dojde v neděli, znamená sice temnou oblohu, ale vlastně předznamenává nový začátek. Proto se jeho síla hodí jako inspirace pro nastartování nových projektů.V období novoluní a počátečního dorůstajícího Měsíce máme jíst čerstvou stravu, zeleninu a ovoce, sóju, fazole, kukuřici vločky a semínka. Nesvědčí nám mléko a mléčné výrobky, sladkosti, moučná jídla, káva a čokoláda.

Nejste spíš Koza?

Čínská symbolika z měsíčního kalendáře vychází, ale je ještě složitější. Číňané počítají roky v šedesátiletých cyklech, které vznikají kombinací 12 "pozemských větví" s pěti prvky, jimiž jsou voda, dřevo, oheň, země a kov. K jednotlivým rokům se přiřazuje symbol zvířete. Během šedesátiletého cyklu se tedy vystřídá 12 zvířat spolu s pěti prvky.

V roce Opice například vznikly Spojené státy, stejná kombinace ohně a opice nám naposled vládla v roce 1956. Příště se zopakuje až v roce 2076. Ve znamení Opice (ovšem pod vlivem jiného živlu) se však narodili také lidé, kteří mají v datu narození rok 1932, 1944, 1968, 1980, 1992 nebo 2004.

Pozor ale, pokud jste se narodili v lednu nebo v únoru, kdy se láme rok. Například lidé narozeni v lednu 1981 budou ještě ve znamení Opice, zatímco na zrozence v lednu 1980 působí ještě předchozí znamení Kozy.

Jaké Opice vlastně jsou?

Lidé v čínském znamení Opice jsou přirozeně inteligentní. Umí se rychle zorientovat vhodně reagovat na každou stiuaci. I když jsou zaujati rozhovorem, nikdy neztrácejí přehled o tom, co se děje kolem nich. A to hlavně tehdy, když se jedná a o jejich osobu. V duchu komentují výroky a činy druhých a svoje postřehy si ukládají do paměti, aby je později mohli využít. Jednají však bez postranních úmyslů a dokáží zachovat svěřené tajemství. Umí také dobře poradit.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rok 2016: Jste na tyto změny dostatečně připravení?

7 věcí, které vedou k depresi. Dejte si na ně pozor

6 věcí o mozku, které vědci zjistili v roce 2015

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama