reklama

Náhodný sex? Co dělat a jak poznat, že je to průšvih

Sex nemusí skončit jen jednorázovým potěšením. Vzpomínat na něj můžete ještě celé roky - pokud jste se při něm nakazili.

Foto: Isifa/Thinkstock

Sex je byl skvělá příležitost, jak si Silvestr pořádně užít, ovšem pokud si z toho neodnesete následky na celý život. Pod vlivem alkoholu nebo jiných drog lidé často nedbají, kde a s kým si to rozdat, natož aby použili ochranu. Výsledkem může být nepěkný dáreček do dalšího roku v podobě pohlavních nemocí.

Britské úřady ochrany veřejného zdraví v posledních dnech varovaly před novým kmenem bakterie, označovaným jako "superkapavka". Neplatí na něj obvyklá léčba a následky jsou hrozivé.

Víte, s kým spíte?

Existují i další pohlavně přenosná onemocnění, která mohou trvale poškodit organizmus a reprodukční zdraví člověka. "Neléčené pohlavní nemoci a jejich komplikace mohou způsobit poruchy plodnosti, ovlivnit průběh těhotenství, ale mohou se přenášet i na plod. Jedná se tedy o choroby, které není radno podceňovat. Prevence nás stojí jen malé úsilí, ale může zabránit velmi vážným zdravotním i psychickým komplikacím," varuje MUDr. Ladislav Bechník z Kliniky Zámeček Malvazinky.

Doporučujeme: Jste taky Charlie? Charlie Sheen?

U nás v ČR je znepokojivá především rychlost, s níž narůstá počet případů nakažených virem HIV. Obvykle jde o následky náhodného sexu, zejména mezi muž. Sexuologové jsou také zděšeni, že spousta mladých za "ochranu" považuje antikoncepční pilulky!

Léčba existuje, lék ne

Celkový počet případů AIDS a nositelů viru HIV sice není nijak závratný, ale to se právě touto rychlostí šíření může brzy změnit. Ostatně, nedávný skandál, kdy se herec Charlie Sheen přiznal, že už je dlouho nakažený, prokázal, jak se změnil přístup k této nemoci. Spousta hlasů poukazovala na to, že dnes existují léky, které infekci dokáží kontrolovat a zvládat. Působí to, jakoby se o nic nejednalo, a přitom pravý opak je pravdou.

Během10 až 15 let po nakažení (o němž pacient často dlouho neví) dochází k postupným změnám imunitního systému, jehož schopnost chránit proti běžným nemocem i rakovině postupně slábne. V poslední fázi dochází k nástupu rozsáhlých infekcí, jejichž výskyt vede k zařazení pacienta do stadia AIDS, tedy syndromu získaného selhání imunity.Vzhledem k tomu, že stále nebyl objeven lék, který by tuto chorobu dokázal definitivně vyléčit, nejúčinnější zbraní pro boj s touto infekcí zůstává prevence.

Náhodný sex? Nechte se vyšetřit!

"Právě preventivní vyšetření jsou klíčová v boji s šířením této nemoci a je důležité, aby byla všem dostupná. V našich programech podporujeme testování na HIV a hepatitidu C, které jsou automaticky součástí některých našich členských programů. Jedná se o testování z ústních tekutin prováděné testy OraQuick, které májí stejnou citlivost jako laboratorní testy," vysvětluje MUDr. Bechník.

Přečtěte si: Děsivější než ebola: 6 virů, kterých se opravdu bát

Test na HIV informuje, zda člověk byl nebo nebyl infikován virem HIV. Zjistí se při něm HIV protilátky nebo antigen p24 viru HIV. Pokud test zareaguje na přítomnost protilátek nebo antigenu p24,  je třeba provést potvrzující test. Ten provádí Národní referenční laboratoř Státního zdravotnického ústavu v Praze. Pokud se tímto testem nákaza potvrdí, je možné hovořit o HIV pozitivitě. Až přibližně po dvou až třech měsících od posledního rizikového chování lze laboratorním vyšetřením nákazu HIV spolehlivě vyloučit.

Kdy jít na test

  • Pokud se vystavujete rizikovému chování. Bohužel stačí jednou!
  • Vhodné je provedení HIV testu za 2 až 3 měsíce po rizikovém chování, po tuto dobu je nutné chovat se zodpovědně.
  • Před vytvořením nového partnerského vztahu - partneři by měli podstoupit vyšetření společně a měli by si být jisti, že se alespoň dva měsíce před testem chovali bezpečně.
  • Existuje-li u nich podezření na pohlavní infekci. Všechny pohlavní choroby a zejména pak infekce s vředovitými projevy velmi zvyšují riziko přenosu HIV infekce mezi sexuálními partnery.

Pohlavní nemoci včetně AIDS jsou obvykle přenášeny mezi dvěma lidmi během sexuálního styku. Nakazit se však může člověk i přímým kontaktem s infikovanou krví a nezřídka se tyto choroby šíří i z matky na plod.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak poznáte, že jste chytili pohlavní nemoc?

3 jednoduché body, s nimiž budete žít zdravěji

O rok víc: Bojíte se ošklivosti a stárnutí?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama