reklama

Dá se z krve poznat rakovina?

Dokáže test z krve opravdu odhalit v těle rakovinu? A jak moc je spolehlivý?

Foto: Thinkstock

Lékař odebere krev, do druhého dne mu laboratoř sdělí výsledek a brzy může být zahájena léčba rakoviny. Utopie? Jak kdy.

Přítomnost zhoubného bujení v těle se dá skutečně poznat z krevních testů. V krvi se totiž v případě rakoviny nacházejí tzv. nádorové markery. ovšem i tehdy, aniž by rakovina v těle nutně bujela. Kdy tedy krevní náběry mohou pomoci odhalit nemoc, a kdy výsledek vyšetření neznamená vůbec nic?

Co jsou onkomarkery?

Onkomarkery jsou látky, které produkuje buď nádor samotný, nebo naše zdravá tkáň jako odpověď na nádorový proces. Onkomarkery jsou známy už přes 20 let, a stále se o jejich významu diskutuje. Mohou odhalit nádor už o hmotnosti 1 mg, když obsahuje pouze milion buněk. Zobrazovací techniky ukážou až nádor o velikosti 1 cm, obsahující už miliardu nádorových buněk. Různé vyšetřované markery jsou typické pro různé nádory.

Doporučujeme: Důvody, proč žít zdravěji: Kalkulačka rizika rakoviny

Jak rozumět výsledku?

Onkomarkery někdy nemusí být u nádorového onemocnění zvýšeny nebo jsou jen nepatrně vyšší. Jindy jejich hladiny vzrostou i při nenádorovém onemocnění či těhotenství nebo se mění s věkem. Některé látky mohou hladinu určitého onkomarkeru dokonce snížit. Například káva nebo nikotin snižují hladinu onkomarkeru CA125. Ten se využívá ke sledování zhoubného nádoru vaječníku. Takovéto falešné snížení hodnot sledování pacienta komplikuje.

Kdy se onkomarkery sledují?

Samotné onkomarkery tedy pro diagnostiku nádoru moc vhodné nejsou. Pokud se však kombinují s dalšími metodami a použijí se u rizikových skupin pacientů, mohou být užitečné. Naopak velmi vhodné jsou pro sledování úspěšnosti onkologické léčby. Například zvýšení hladiny CA125 v krvi po léčbě nádoru vaječníku odhalí jeho recidivu až o 15 měsíců dříve.

Jedno číslo nic neznamená. Důležitá je pravidelnost sledování. A to nejen hladin onkomarkerů v krvi, ale i vašeho celkového zdravotního stavu. Pokud jste po léčbě jakéhokoli karcinomu, je dobré se pravidelným prohlídkám u onkologa nevyhýbat. Dělá vše pro to, aby byl váš boj s rakovinou úspěšný.

(ela)

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vědci zjistili, jak rakovina vstupuje do našeho těla

Zimní chmury zažeňte jídlem + další tipy proti depresi

Cukr vede k rakovině, prokázal nový výzkum

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama