reklama

Co vás čeká, když nedáte očkovat dítě?

Odmítáte očkování? Čekají na vás soudy, dohadování - a milióny vražednýh mikrobů.

Foto: Thinstock

Infobox

Pro děti v Česku je nyní povinné očkování hexavakcínou, která pokrývá záškrt, tetanus, černý kašel, dětskou obrnu, žloutenku typu B a onemocnění vyvolaná bakterií Haemophilus influenzae typu B. Další povinná vakcína chrání před spalničkami, zarděnkami a příušnicemi. Podle hygieniků díky očkování nezemře ročně 500 dětí a dalších 150 000 neonemocní.

Lidé, kteří nedají své děti očkovat, bude nejspíš přibývat. Odpůrce povzbudil ústavní soud, který poprvé uznal i námitku svědomí. Na co všechno se ale musíte připravit, pokud do toho chcete jí taky? Nechceme vás odradit, jen připomenout reálnou situaci.

Především je třeba si uvědomit, že i přes velkou publicitu a vzrušené titulky očkování v ČR zůstalo povinné a pořád je také podmínkou přijetí do školky. "V žádném případě povinnost nezrušili, jen tento konkrétní případ vrátili k městskému soudu k důkladnějšímu došetření, zda je třeba rodičům uložit trest," upozorňuje JUDr. Ondřej Dostál, právník se zaměřením na zdravotnické právo. 

Kdo to posoudí?

Znamená to tedy, že státní  orgány dál mají právo vás s dítětem předvolávat k vakcinaci -  a v případě neuspolechnutí pokutovat. Pokud budete chtít obhájit své právo na vlastní rozhodnutí, připravte se na soudní tahanice neodhadnutelné délky i výsledku.

Na soud se můžete obrátit poté, co vám úřad uloží pokutu. Tu můžete uhradit hned nebo čekat až na nejistý výsledek procesu.  Naposledy u zmiňovaného případu z Tišnova na Brněnsku šlo o čtyři tisíce pro každého z obou rodičů, ale hygienická stanice může jít až do výše pokuty 10 tisíc pro každého. Případné penále, pokud u soudu neuspějete,  pak může nehezky narůst.

Doporučujeme: Očkování je nevinné, souvislost s autismem neexistuje

Jako výjimku z povinnosti může soud uznat zdravotní kontraindikaci či právo na svobodu myšlení a náboženského vyznání - a zmíněného svědomí. Vleklé tahání o soudech, které odpírače čeká, je důsledkem toho, že otázka svědomí se prostě nedá jednoznačně posoudit. Výsledky soudních procesů tak nemusí totiž dopadnout jednoznačně ve prospěch odpíračů.

Neurčitý pojem

"V případě, že budeme zavádět něco tak vágního jako svědomí do rozhodovacího procesu, tak můžeme veškeré normy zrušit, protože kdokoli řekne, že je proti s ohledem na své svědomí, tak je naprosto nepostižitelný," míní sice profesor Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti, ale na plošné uznávání námitek soudy se ale spoléhat nedá.

Přečtěte si: Nedáte očkovat dítě? Někde za to můžete jít "do tepláků"!

Neexistují totiž zkušenosti, a tak se podle odborníků bude právní názor tvořit až za pochodu. Justice pak bude u každého případu podrobně zkoumat: 

  • zda by očkováním provedením očkování mohlo dojít k újmě na zdraví
  • konzistentnost názoru rodičů 
  • sílu jejich přesvědčení.

Teprve pak mohou být důvody uznány. Což se neobejde bez dalších soudů, které teprve postupem času vytvoří precedens.

Vezmete si to na svědomí?

Odpor a vášně proti povinnému očkování vzbuzují dojem, jakoby si po případném uvolnění zákona  "pro včeličku" nepřišel skoro nikdo. Ve skutečnosti se však odhaduje, že striktně "antivax" rodičů je sotva jedno procento. Jak se ale budou rozhodovat  ve světle současného vývoje situace ve světě? S novodobým stěhováním národů se dává do pohybu i neodhadnutelná masa infekčního materiálu.

Po odmítnutí očkování vás - a vaše dítě - čeká především zvýšené riziko propuknutí různých nemocí. Obava z nárůstu infekcí a chorob, kterých jsme se už vlastně odnaučili bát, by měla vést rodiče k rozumnému zvážení rizika.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Svoboda očkování: Sklátí Evropu tyfus, mor, černá smrt?

Dá se z krve poznat rakovina?

Konkrétně: Které špatné emoce vyvolají chorobu?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama