reklama

Proč muži stárnou pomaleji než ženy?

I muži mají své vrásky. Možná je tolik neřeší, ale měli by: jak se jednou objeví, jsou mnohem víc vidět.

Foto: Thinkstock

Co má váš muž na poličce v koupelně? Holicí pěnu, možná vodu po holení, deodorant (v tom lepším případě) - a to je tak asi všechno. Čeští muži si na kosmetickou péči stále moc nepotrpí. Ale měli by - rozhodně víc, než teď.

Zatímco české ženy se většinou už nezanedbávají, mužům to často připadá jako zbytečnost: "Jsme přece chlapi, tak co".  Jenže i oni se potýkají se změnami pokožky jako je citlivost, akné či postupné objevování vrásek. A od určitého věku je to vidět.

Vrásky vypadají hůř

Mužská pleť je silnější, tužší a drsnější než ta ženská. Má také pevnější strukturu, ale na druhou stranu je mastnější a stárne rozdílným tempem. Například mnohem dříve ztrácí pružnost. Takže konečně spravedlnost? Ne tak docela. Vrásky se na ní objevují později.

Doporučujeme: Jak pečovat o pleť, když je vám 20, 30, 40 nebo 50?

V průměru mají muži kůži až o 20-25 procent silnější než ženy a díky vyššímu obsahu kolagenu je na pohled pevnější. Obsah kolagenu se však stejně jako u žen postupně s věkem snižuje. "Mužská kůže ztratí během dvaceti let života devět procent své tloušťky, ženská pouhá tři procenta. Avšak vzhledem k tomu, že je na počátku mužská kůže mnohem silnější, jsou tyto změny méně viditelné," vysvětluje doktor Tomáš Kampe, odborný konzultant společnosti LR Health & Beauty.

Rozdíl až 15 let

Síla kůže ubývá mužské části populace celý život stejně rychle, naopak ženy zažívají největší skok po menopauze. V jeden okamžik může být věk kůže u stejně starého muže a ženy odlišný až o patnáct let. Fakticky to však není příliš rozeznatelné. Především proto, že muži často nepoužívají opalovací krémy, které by jejich pokožku ochránily před škodlivým UV zářením

První vrásky se tak u mužů začnou objevovat až po čtyřicítce. Jakmile se ale objeví, jsou zcela jasně viditelné a hluboce rýhované. Pánové pak následně bojují s povislou kůží, opuchlýma očima a tmavými kruhy. I kvůli tomu vypadají unaveně a přidává jim to na věku. Ani oni by proto neměli podcenit pravidelnou péči o svůj vzhled

Pro pány něco lehčího

Pokud chcete vzít situaci do vlastních rukou, pak při nákupu kosmetiky pro svého muže myslete na to, že pro pány se  doporučují spíše krémy s lehčí texturou. Těžké a mastné přípravky jejich pokožka nemusí dobře tolerovat, obzvlášť po čerstvém oholení.

Mužská pleť produkuje od přírody více mazu než ženská, póry bývají rozšířenější. Pánové by tak při hydrataci a péči proti vráskám měli prospěšné látky uzamknout uvnitř pleti. "Kromě samotného čištění pleti je důležité zachovat i přirozenou hydrataci. Jak pokožka postupně stárne a ochabují kolagenová vlákna, získává sklon k postupnému vysušování. Hydratační krémy jsou však schopné vytvořit potřebnou hladinu hydratace uvnitř pokožky, což také chrání před vznikem předčasných vrásek," upozorňuje doktor Kampe.

Holení omlazuje, ale...

Každý muž se průměrně za svůj život holí až šestnáct tisíckrát! Kůže se tak stává mnohem citlivější a také rychleji reaguje. Každodenní holení pokožku napíná a může způsobit podráždění. Navíc jsou odstraňovány vrchní kožní buňky a nepříznivým vnější vlivům se tak vystavuje nezralá kůže, což může péči o pleť komplikovat. Na druhou stranu pravidelné intervaly pomáhají kůži zbavovat se odumřelých buněk, a ta je následně regenerovaná a omlazená.

Přečtěte si: Potřebuje si partner odpočinout? Pošlete ho k holiči

Při holení by se měly dodržovat určité zásady, aby byla kůže skutečně zdravá. Je třeba ji důkladně natřít holicími přípravky, aby strojek hezky klouzal a nedošlo k poškrábání či pořezání. Muži s citlivou pletí by se také měli vyhýbat dráždivým preparátům, které odstraňují z kůže lipidy a jsou stejně jako buňky horních vrstev kůže vystavovány velkému tlaku. Samozřejmostí je používání ostré a čisté břitvy a tahy pomocí ní vést po směru růstu vousů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vousy chrání před nemocemi, tvrdí vědci

Jarní únava: Překonat ji nemusíte. Stačí zlikvidovat

Boj proti stresu: Ovládněte mozek, pomůže i čokoláda

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama