reklama

Jarní úklid v těle: Bylinky a léčivky pro očistu

Novou jarní energii nám přinese důkladný úklid v těle. Víte, co použít?

Foto: Thinkstock

Jaro je už úplně neodvolatelně tady a my se ho snažíme "dohnat". Biorytmy přírody jako je střídání dne a noci, fází měsíce nebo právě ročních období, ovlivnit sice nemůžeme, ale můžeme se chovat tak, abychom byli s nimi v souladu. Jak energii našeho těla přizpůsobit energii jara? 

Během zimy se nám metabolismus zpomalil a tělo si dělalo zásoby tuku - hlavního zdroje zahřívací energie. Teď zase naopak metabolismus zrychluje, a tak je potřeba přizpůsobit své jednání - a hlavně stravu, která je nejmocnějším prostředkem, jímž jsme s přírodou spojeni.

Zbavte tělo škodlivin

Teď přišel čas na jarní úklid - tentokrát v našem těle. Očistíte tak nejen svoje tělo od nahromaděných toxinů, ale také zaženete únavu a pocítíte příliv pozitivní energie. Navíc zbavíte tělo nadbytečných kilogramů. Detox ale nesmí mít podobu hladovky - smyslem je ne tělo oslabit, ale zbavit nepotřebných látek!

Doporučujeme: I detox můžete mít rádi. Co vám opravdu prospěje?

"Postupnou a pravidelnou detoxikací dosáhneme zlepšení zdravotního stavu a dokonce i odvrácení stárnutí. Obnoví se a zvýší činnost orgánů, které se na čištění podílejí, tedy jater a ledvin, a zlepší se i činnost mozku, který díky správné výživě dostává více kyslíku. Dochází i ke zlepšení nálady a sexuální výkonnosti a výsledkem je také odolnější psychika," říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny.

Toxiny se ukládají především v tlustém střevě a projeví se únavou, poruchami zažívání, bolestmi hlavy a kloubů nebo potížemi s pletí. Začněme snížením množství tuků a masa. Kvalitní minerály a vitaminy tělu dodáme zařazením více zeleniny, především kulaté a naťové, a přidáváme i obiloviny, např. rýži nebo ječmen. Vhodná je i změna ve způsobu přípravy pokrmů. Zatímco pečení a vaření je vhodné spíše pro zimu, na jaře bychom měli zvýšit podíl syrové zeleniny a tím stravu odlehčit. 

Pomozte játrům

Orgánem, který je na jaře zatížen nejvíce, jsou játra, naše soukromá čistička. Jejich fungování můžeme podpořit různými očistnými kúrami, jako je např. vysazení tuku a všech živočišných potravin, omezení bílkovin nebo rýžový půst.
Pokud nejsme schopni svému tělu poskytnout potřebné látky běžnou stravou, můžeme si v dnešní době pomoci i účinnými doplňky stravy, které jsou k dostání v lékárně. Prospět nám může především dodání potřebné vlákniny a vitaminů, konkrétně tedy A, B, C, D.

Detoxikační potenciál a funkci jater podporuje např. ostropestřec mariánský, česnek nebo chlorella, která navíc pomáhá zachovat normální hladinu krevního cukru a cholesterolu a podporuje metabolismus a správné zažívání. K odvodnění organismu a stimulaci správného fungování močového ústrojí zase přispívá třeba lopuch nebo smetanka lékařská.

Imunita v posilovně

Jako podporu pro organismus a posílení jeho energie můžeme využít také účinků přírodních látek z exotických rostlin. Proti únavě působí například skalní růže, jinak známá jako cistus incanus. Tento aromatický polokeř roste na nehostinných skalních úbočích u Středozemního moře a je pro lidský organismus mimořádně cenný, protože obsahuje vysoce účinné antioxidanty.

"Ty v první řadě neutralizují volné radikály, jejichž přemnožením se tělo vyčerpává. V druhé řadě pak posilují imunitní systém a zbavují ho toxinů. Skalní růže tak nachází široké uplatnění především jako podpůrný prostředek proti přetížení a přepracování. Komplex látek získaných ze skalní růže mimo to zabraňuje virům proniknout do buněk, proto se používá rovněž jako prevence před virovými onemocněními," vysvětluje Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma.

Osvědčené životabudiče

Merlík chilský neboli quinoa se dnes řadí mezi takzvané superpotraviny. Tato obilovina roste ve vysokých nadmořských výškách jihoamerických And, kde ji s oblibou používaly prastaré civilizace. Dokonce patřila mezi tři základní plodiny Inků. Věděli totiž proč.

Přečtěte si: Detox pro začátečníky. Jak to nepřehnat a neublížit si?

"Vyniká jako antioxidant, detoxikuje tělo od škodlivých látek, snižuje vysoký krevní tlak, zklidňuje nervový systém, podporuje trávení, přispívá výživě mozku a chrání proti kardiovaskulárním onemocněním. Je také populární mezi sportovci, protože do těla postupně uvolňuje energii a podporuje růst svalové hmoty. Navíc z klíčků merlíku lze získat komplex vitamínů skupiny B, které přispívají k normální funkci imunitního systému," vyjmenovává Petr Galle.

Téměř zázračné účinky má též ženšen. Ten se z tradiční asijské medicíny přesunul i mezi současné západní bylinné preparáty. Pomáhá především ke snížení únavy i stresu a zvýšení energie. Povzbuzuje psychickou vitalitu a fyzickou výkonnost, obsahuje rovněž komplex aktivních látek, minerálů a vitamínů, které podporují obranyschopnost organismu.

Podpora i pro váš temperament

Další podpůrnou rostlinou, která dokáže tělo energeticky nastartovat, je třapatka nachová. Znát ji možná budete pod názvem echinacea. Pochází z prérií Severní Ameriky, kde ji hojně používaly indiánské kmeny. Podobně jako ostatní byliny má i ona široké spektrum pozitivních účinků na tělo. Posiluje imunitu i celkový temperament člověka, uplatňuje se jako prevence infekčních onemocnění, je významným přírodním antibiotikem a dokáže tělo zbavit plísní.

Stimulační účinky má také další indiánská rostlina guarana. Příroda ji vybavila vysokým obsahem kofeinu - jeho koncentrace v semenech dosahuje tří až sedmi procent. Do těla se uvolňuje postupně, takže díky tomu povzbudí a dodá energii na dlouhou dobu. A dokonce lépe než kofein obsažený v kávě. Protože guarana zvyšuje fyzickou výkonnost i psychickou odolnost, patří k častým surovinám pro výrobu energetických nápojů. I tato rostlina obsahuje polyfenoly, které čistí organismus od volných radikálů a posilují jeho imunitu.

Úklid zevnitř

Detoxikace je pro organismus především očista. K té je ale zapotřebí především voda! Transportuje živiny k buňkám, napomáhá vylučování nestrávených zplodin látkové přeměny, usazených toxinů v těle a škodlivých látek, které tělo opouštějí močí, potem a vydechovaným vzduchem.

Skvělá je třídenní detoxikace jen pomocí čerstvých ovocných a zeleninových šťáv, bylinkových čajů a čisté vody. Na snídani si připravte půl litru čerstvé ovocné šťávy z citrusových plodů (grepy, pomeranče) a jablek. K obědu a večeři si dejte půl litru zeleninové šťávy - základem je mrkev, ke které můžete podle chuti přidat okurku, celer a červenou řepu. Doporučujeme také detoxikační čaj z mladé kopřivy: vypijte jeden šálek půl hodiny před snídaní, obědem i večeří.

A protože bez vody to nejde, vypijte denně tolik čisté vody, kolik vážíte, krát 0,03 l (například 60 kg krát 0,03 litru je 1,8 l). Dbejte však na výběr vody. Ideálně je pití kvalitní pramenité vody s vyváženým obsahem minerálů, jako je například "živá" Toma Natura. 

Detox na zeleno

Na popularitě stále nabírá detoxikace chlorofylem. Skvělé jsou zejména kvůli jednoduchosti, protože velmi jednoduše díky zelené barvě poznáte, které potraviny chlorofyl obsahují. Pokud však máte pocit, že pijete zelený trávník a vaše chuťové buňky rezolutně protestují, zkuste si nápoj dobarvit i jinou chutnou barevnou zeleninou, například mrkví. Nejen samotné smoothie pomáhá detoxikaci těla.

Cenným zdrojem minerálů a vitamínů v jarním období jsou mladé zelené výhonky divoce rostoucích, i doma pěstovaných rostlin. Přidávejte si je na drobno nasekané do salátů, obilných a luštěninových jídel a polévek. Vyzkoušejte také mladé listy kopřivy a špenátu. Nezapomeňte i na čerstvou petrželovou a celerovou nať, bazalkové listy a pažitku.  Nahořklé pampeliškové listy přidané do zeleninových salátů pomáhají pročistit játra, žlučník a zlepšit trávení. A během jarních procházek v lese najdete podle vůně velmi snadno vynikající medvědí česnek na pročištění žaludku, střev a krve s antibakteriálními účinky.  

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama