reklama

Vědci zjistili: lék proti AIDS funguje i jako prevence!

Léky, které se v současnosti používají k léčbě infekce virem HIV, mohou sloužit zároveň jako účinná prevence šíření této nákazy. Ukázala to nová studie.  

Foto: Profimedia.cz

Léky, které se v současnosti používají k léčbě infekce virem HIV, mohou sloužit zároveň jako účinná prevence šíření této nákazy. Ukázala to nová studie.

Zajímavé je, že jedním z těchto léků je přípravek, který objevil český vědec!

Snížené riziko

"Studie Partners PrEP washingtonské univerzity je významným milníkem ve snaze vyvinout nová opatření v prevenci HIV," uvedl doktor Stefano Bertozzi, ředitel sekce HIV a tuberkulózy nadace Billa a Melindy Gatesových, která tuto studii finančně zajistila.

"Její výsledky jasně ukazují, že ústně podávaná PrEP (Pre-exposure Prophylaxis - preventivní "léčba" choroby u zdravého pacienta, pozn. redakce) dokáže bezpečně a účinně snížit riziko nákazy virem HIV mezi heterosexuálními páry," dodal.

Český příspěvek

Ve studii bylo zahrnuto 4 758 párů z Keni a Ugandy, přičemž v každém páru byl jeden z partnerů HIV pozitivní a druhý ne.

Páry byly rozděleny do tří skupin - první byla léčena přípravkem Viread (obsahující tenofovir, látku pocházející z laboratoře českého biochemika Antonína Holého), druhá dostávala léčivo Truvada (kombinace tenofoviru a emtricitabinu), a třetí placebo.

Jasný výsledek

Za dobu, kterou studie monitorovala, došlo k 78 infekcím virem HIV - k osmnácti nákazám u první skupiny a ke třinácti u druhé. Nejhůře dopadla skupina užívající placebo, tam se virus přenesl 47krát.

Samotný tenofovir snížil procento nakažení o 62 procent, v kombinaci s emtricitabinem dokonce o celých 73 procent.

Studie tak dále podtrhuje, jak důležitá jsou pro zpomalení šíření epidemie HIV/AIDS PrEP strategie a antiretrovirální léčiva.

Navíc rovněž potvrzuje výsledky předchozí studie z konce loňského roku, které přinesl New England Journal of Medicine.

Zastaví metlu lidstva?

V ní výzkumníci sledovali homosexuální muže, rozdělené do dvou skupin - jedné užívající Truvadu a druhé, která dostávala placebo. V první skupině došlo ke snížení počtu nakažení téměř o polovinu (přesně o 44 procent).

PrEP strategie tak, spolu s mužskou obřízkou a prevencí přenosu viru z matky na dítě, snad postupně pomůže dostat pod kontrolu šíření viru HIV, které nabývá zejména v afrických zemích katastrofálních rozměrů.

KOLIK LIDÍ MÁ AIDS?

Virem HIV, který způsobuje AIDS, je na světě nakaženo asi 33,3 milionu lidí, ale šíření nemoci se daří zpomalit a v některých oblastech i zvrátit. Vyplývá to z výroční zprávy Programu OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS (UNAIDS), která byla zveřejněna loni koncem roku v Ženevě. Podle statistik z roku 2009 se celkový počet lidí infikovaných HIV mírně snížil z 33,4 milionu v roce 2008 na 33,3 milionu nyní. Nejméně v 56 zemích se podařilo stabilizovat počet nově nakažených, nebo ho významně snížit.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama