reklama

Jak ušetřit v drogerii - i vlastní zdraví

Kosmetické přípravky jsou jčastým zdrojem alergických reakcí. Nejhorší jsou barvy na vlasy, hydratační přípravky a opalovací mléka! Než něco koupíte, vyzkoušejte vzorek, abyste předešli problémům.

Foto: Profimedia.cz

Nový pleťový krém nebo barva na vlasy - už se nemůžete dočkat, až se svými novými kosmetickými úlovky zkrášlíte?

Pokud máte citlivou, nebo dokonce alergickou kůži, žádejte v prodejně vzorek. Ten pak doma vyzkoušejte na malém kousku kůže. Zabráníte tak případným zdravotním nepříjemnostem a ještě ušetříte za riskantní nákup celého balení.

Hrozba pro zdraví

Kosmetické prostředky definuje zákon o ochraně veřejného zdraví (č. 258/2000 Sb.) jako látky nebo prostředky určené pro styk se zevními částmi lidského těla (pokožka, vlasový systém, nehty, rty a zevní pohlavní orgány), zuby a sliznicí dutiny ústní s cílem výlučně nebo převážně je čistit, parfémovat, měnit jejich vzhled, chránit je, udržovat je v dobrém stavu nebo korigovat lidské pachy, nejde-li o léčiva nebo biocidní přípravky.

Většině zdravých lidí běžná kosmetika nijak nevadí. Pro alergika je ale každý přípravek potenciální hrozbou pro jeho zdraví. Nejčastěji se alergické reakce vyskytují při použití barev na vlasy. produktů určených k hydrataci a čištění pokožky a přípravků na ochranu proti slunečnímu záření.

Problémy na mnoho měsíců?

Permanentní (oxidační) barvy na vlasy se spolu s pleťovými a tělovými hydratačními produkty objevují v popředí hlášených nežádoucích alergických rekcí. V případě permanentních barev na vlasy se problém nejčastěji objeví v oblasti styku barvy s pokožkou v podobě:

  • ekzému
  • zarudnutí
  • puchýřů
  • svědění v oblasti pokožky hlavy, tváře i krku
  • v ojedinělých případech otokem v okolí očí.

Příznaky se nejčastěji objevují první až druhý den po použití permanentní barvy na vlasy a mohou přetrvávat po dobu týdne, v ojedinělých případech po dobu několika měsíců.

Zrádné krémy

V případě hydratačních produktů jsou popisovány jednak mírné formy, projevující se jako svědění přetrvávající po dobu několika hodin od aplikace, jednak těžší alergické reakce typu svědění, pálení, ekzému či puchýřů, přetrvávající i v řádu několika měsíců.

Proto nejste-li si jisti snášenlivostí produktu ani po jeho otestování, rozhodně jej přestaňte používat.

Více na uLékaře

Nejčastější alergické reakce jsou při použití:

  • barev na vlasy
  • produktů určených k hydrataci a čištění pokožku
  • přípravků na ochranu proti slunečnímu záření.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama