reklama

Proč ženy při sexu křičí?

Ženy používají hlasové projevy při sexu spíš k povzbuzení svého partnera než k vyjádření svého skutečného sexuálního vzrušení.

Foto: Profimedia.cz

K zdrcujícímu odhalení došli britští vědci: protože to chtějí mít dřív za sebou. A muži si za to mohou sami!

"Zjistili jsme, že ženy používají hlasové projevy při sexu spíš k povzbuzení svého partnera než k vyjádření svého skutečného sexuálního vzrušení," uvedli autoři výzkumu Gayle Brewerová a Colin Hendrie  z University of Central Lancashire.

Je to nuda

Ve studii, zveřejněné v Archives of Secual Behavior, se tito psychologové dotazovali žen ve věku 18 - 48 let, jak se zvukově projevují při sexu. Respondentky si mohly vybrat mezi kategoriemi: ticho, sténání a vzdychání, křik, instrukce, slovní vyjádření spokojenosti (jako výkřiky: Ano. Ještě. Vyvolávání partnerova jména a podobně).

Další série otázek se týkaly toho, proč se ženy při sexu tímto způsobem projevují, co pro ně znamená orgasmus, zda vyvrcholení vůbec dosahují a pokud ne, zda jej předstírají.

Psychologové zjistili, že ženy se takto chovají především proto, aby urychlily partnerovu ejakulaci, protože se při sexu nudí, jsou unavené, nebo na něj nemají momentálně chuť.

Pěkné divadlo

Většina žen uvedla, že jejich partner není spokojený, dokud ona neprožije orgasmus. Pokud to ale z nějakého důvodu nejde, pak nezbývá než předstírat a vydávat vášnivé výkřiky. Aby měl partner radost a aby oba měli to vyčerpávající hemžení za sebou.

Až 92 procent žen "hraje", aby partnery povzbudily a potěšily. Na 65 procent zkoumaných dobrovolnic přiznalo, že při intimním styku sténají buď aby uspíšily orgasmus svého protějšku, nebo z důvodů, které by muži byly ještě méně příjemné, kdyby o nich věděl.

Už před dvěma lety studie zveřejněná v časopise Journal of Sex Research uvedla, že ženy a muži hrají při sexu role, které se od nich očekávají. Muži mají pocit, že musí ženu přivést k vyvrcholení a orgasmus ženy je pro ně potvrzením "dobře odvedené práce." Zároveň také považují za nejméně vzrušující ženy, které jsou při sexu potichu.

Vědět, kdy přestat

„Pokud je sex hrou či představením, a když má sex určité cíle představení - erekci, soulož a orgasmus - pak je to problém," tvrdí doktorka Carol Ellisonová.

A protože u žen (většinou) neexistuje ejakulace, musí se muži  spolehnout  na jejich hlasové projevy. Přibližně třetina žen také uváděla, že jejich partner neskončí se sexem dřív, než dosáhnou orgasmu - nebo dokud ho o tom alespoň nepřesvědčí...

Předstírání je často také způsobeno očekáváním a stereotypy. Zvláště ženy uvádějí, že orgasmus předstírají v určitou chvíli soulože tak, jak se to od nich očekává, i když vědí, že vrcholu nedosáhnou.

Muže by to smutné zjištění nakonec ale vůbec nemělo mrzet. Své "herecké etudy" ženy přece dělají hlavně proto, aby se muž při sexu cítil více vzrušený!

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama