reklama

Konec kouření v restauraci. Jste pro?

Kardiologové doufají, že zvýšená intenzita informací o dopadech pobytu v zakouřeném prostředí na zdraví povede odborníky i veřejnost k prosazení úplného zákazu kouření v restauracích.  

Foto: Profimedia.cz

Na to, aby vás kouření připravilo o zdraví, ani není nutné být kuřákem. Statistiky uvádějí, že ročně umírá v ČR na následky pasivního vdechování cigaretového kouře až 3500 nekuřáků. Příčinou jejich smrti je bezohlednost kuřáků a příliš benevolentní legislativa. 

Ti lidé zemřeli jen proto, že v jejich okolí někdo kouřil. Nemusel to být nutně manžel nebo rodič, k závažnému onemocnění leckdy stačilo jen navštěvovat častěji kuřáckou restauraci.

Smrt srovná rozdíl

Lékařské studie jednoznačně ukazují pozitivní dopad na zdraví populace při omezení nebo zákazu kouření na pracovištích a ve stravovacích zařízeních. Rizika spojená s pasivním kouřením jsou nesporná. Nekuřák by se proto měl cigaretovému kouři cíleně vyhýbat. I nekuřákům může cigaretový dým způsobit zhoubné nádory na plicích, jazyku, dásních a v ústní dutině.

Další riziko představuje astma, infarkt, mozkovou mrtvici, leukémii, časté bolesti hlavy, zubní kazy a bolestivé podráždění očí, krku a nosu.

Kdo zůstane doma?

Doc. MUDr. Miloš Táborský, přednosta první interní kliniky v Olomouci, charakterizuje pasivní kouření jako vdechování kouře a dalších zplodin v uzavřeném prostoru bez vlastního zavinění. A právě slovní spojení bez vlastního zavinění je u tohoto tématu klíčové.

Také Česká kardiologická společnost si je tohoto nebezpečí vědoma a chystá rozsáhlou kampaň o nebezpečí pasivního kouření.

V kampani budou mimo jiné označovat speciální nálepkou ty restaurace, které se nebojí riskovat ztrátu části zákazníků a striktně oddělí kuřáckou a nekuřáckou část, nebo budou zcela nekuřácké. Host si tak bude moci svobodně vybrat, kam se posadí, aniž by ho účinky cizího kouření negativně zasáhly.

Kuřte venku

Kardiologové doufají, že zvýšená intenzita informací o dopadech pobytu v zakouřeném prostředí na zdraví povede odborníky i veřejnost k prosazení úplného zákazu kouření v restauracích.

"Populistické argumenty proti nekuřáckým restauracím vždy začínaly tím, že kvůli zákazu ztratí až 50 % klientů. Praxe evropských zemí, kde je zákaz kouření ustanoven zákonem, jasně ukazují, že i když návštěvnost restaurací těsně po zavedení zákona opravdu klesla, zpravidla do dvou měsíců se ale vrátila do normálu," připomíná doc. MUDr. Miloš Táborský. „Nikdo zde nikoho neomezuje, zapálit si uvnitř si nikdo nedovolí a kuřáci kouří před vchodem."

Myslete na děti

Častými oběťmi pasivního kouření jsou bohužel také děti, které si své prostředí vybrat nemohou. Rodiče, kteří jsou za jejich zdraví plně odpovědni, by si měli uvědomit, že kvůli pasivnímu kouření hrozí dětem zvýšené riziko zápalu plic, zvýšené riziko vzplanutí astmatu a astmatického záchvatu, zvýšené riziko infekcí dýchacího systému 1,5-2krát.

Pasivní kouření je příčinou desetiny dětských leukemií a také výrazně snižuje plicní funkce dítěte. Zhoršuje také příznaky u nemocí, jako jsou alergické astma, atopický ekzém a alergická rýma, a riziko zánětu středního ucha.


HESLO DNE:

Heslem XIX. výročního sjezdu České kardiologické společnosti bylo „Lékaři proti kouření". Záměrem je informovat lékaře i laickou veřejnost, že pobyt v zakouřeném prostředí může zvýšit riziko kardiovaskulárního onemocnění o 30 až 50 procent. Alespoň částečným řešením pro nekuřáckou část naší populace by tak bylo přijetí výše zmiňovaného zákona o zákazu kouření v restauracích.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama