reklama

Vodní dýmka: Skryté nebezpečí

Vodní dýmka získává stále více příznivců, kteří ovšem většinou nemají ani ponětí, jak moc může vodnice jejich zdraví poškodit. Podívejte se, v čem je její skryté nebezpečí!

Foto: Profimedia.cz

Vodní dýmka, lidově vodnice neboli šíša, doputovala ze Středního východu až do Evropy. I u nás už našla spoustu příznivců, kteří si však často myslí, že kouření vodní dýmky je méně nebezpečné než kouření cigaret. To se ovšem mýlí…

Nikoho jistě nepřekvapí, že nejčastěji se s kuřáky vodní dýmky setkáme v tradičních regionech, jako jsou Libanon, Sýrie nebo Pákistán. Raritou ale není ani v zemích severní Afriky, například v turisty vyhledávaném Egyptě.

Už je tu doma

Nemusíme ovšem cestovat až na černý kontinent, šíšu vám nabídnou také v každé druhé čajovně v České republice. Někteří lidé stále ještě považují vodní dýmku za méně nebezpečnou, než je cigareta.

Možná i proto můžete vidět na seancích kouřit mnoho mladých lidí, a dokonce i dětí. Zhruba 6 % žen žijících v Libanonu se navíc přiznalo, že kouřilo vodní dýmku také během těhotenství.

Jak moc vlastně vodní dýmka škodí zdraví? Výzkumy ukazují, že jejím kouřením lze způsobit nejen různá onemocnění dýchacích cest, ale dokonce i rakovinu plic.

Důvodem je nejen obsah škodlivého tabáku, ale především kouř. Díky vodnímu chlazení se jedná o tzv. studený kouř, který je pro naše dýchací ústrojí příjemnější. V tom je však jeho zrádnost - chladný druh kouře máme tendenci vdechovat hlouběji, a proto se kouř s jedovatými zplodinami dostává hluboko do plicních sklípků a tam víc poškozuje křehkou plicní tkáň.

Smrtící trend

Důsledkem kouření vodní dýmky v těhotenství zase může být porod nezralého dítěte s nižší porodní váhou. Rozhodně se tedy nedá říci, že je vodní dýmka zdraví neškodná. I zde dochází ke spalování tabáku, který obsahuje nikotin, stejně jako je tomu u cigaret. Je tedy možné vytvořit si závislost i na kouření vodní dýmky.

Významná americká společnost American Lung Association označila kouření vodní dýmky za „rozvíjející se smrtící trend". Je to právě proto, že vodní dýmka získává stále více příznivců, kteří ovšem většinou nemají ani ponětí, jak moc může vodnice jejich zdraví poškodit.

více na uLékaře

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama