reklama

Tereza Kostková v roli patronky HPV College

S infekcí způsobenou HPV virem se během života setká většina sexuálně aktivních lidí. Když se řekne HPV, ne každý ví, že jde o zkratku pro "Human Papilloma Virus" neboli „lidský papillomavirus".  Ani odborníci nemají přesné informace o všech HPV onemocněních, jejich souvislostech a prevenci.

Foto: Isifa

S infekcí způsobenou HPV virem se během života setká většina sexuálně aktivních lidí. Přesto stále ještě hodně lidí neví, že HPV je zkratka pro "Human Papilloma Virus" neboli „lidský papillomavirus".  Ani odborníci nemají přesné informace o všech HPV onemocněních, jejich souvislostech a prevenci. 

Aby se zvýšilo povědomí o infekci HPV, vznikla nezisková organizace HPV College sdružující lékaře, kteří se zabývají touto problematikou. Teď se k této organizaci v roli patronky přidala populární herečka a moderátorka Tereza Kostková.

HPV infekce si nevybírá

O tom se přesvědčila také Tereza Kostková, když onemocnění způsobené virem HPV hned dvakrát zasáhlo v její blízkosti. Konkrétně šlo o rakovinu děložního čípku, po rakovině prsu druhou nejčastější příčinu úmrtí na nádorové onemocnění u žen.

V obou případech skončilo naštěstí všechno dobře, ale dlouhé období strachu a nejistoty se jí vrylo hluboko do paměti. Především to byl důvod, proč se známá herečka rozhodla pro spolupráci s HPV College. Teď má už Tereza Kostková za sebou několik rozhovorů s odborníky zabývajícími se problematikou HPV onemocnění.

Čísla varují

Do této chvíle bylo popsáno kolem 100 typů papilomavirů. Z nich je 40 takových, které napadají anogenitální oblast žen a mužů, a mají tak vliv na lidské zdraví. Právě těm se říká "lidské papilomaviry".

Odhaduje se, že v současné době je HPV virem infikováno asi 630 milionů lidí na světě. Nejděsivější je ovšem fakt, že před dosažením 50 let se genitální HPV infekce objeví až u 80 % žen a nejméně 50 % mužů.

Infekce HPV ve většině případů vymizí sama. Avšak nelze předem odhadnout, u koho se s infekcí vypořádá imunitní systém a u koho HPV infekce povede k rozvoji onemocnění.

Rizika…

Existují dva typy virů HPV - vysoce a nízce rizikové. Pokud se člověk nakazí nízce rizikovými typy viru HPV, může toto onemocnění vést ke vzniku genitálních bradavic a papilomů v dýchacích cestách.

Pokud se ale nakazí vysoce rizikovými typy HPV, může například u žen dojít k rozvoji rakoviny děložního čípku. Každým rokem jenom u nás zasáhne toto onemocnění zhruba 1100 žen a až 400 z nich na rakovinu děložního čípku umírá.

Počet případů karcinomu vulvy a vaginy, za kterými také stojí vir HPV, dokonce stoupá a věk pacientek se navíc snižuje.

... a jak jim předcházet

"Očkováním proti infekci lidskými papilomaviry se u ženy výrazně snižuje nejen riziko vzniku rakoviny děložního hrdla, ale také celé řady dalších onemocnění, z nichž některá mohou ženu ohrozit na životě, jiná jsou značně nepříjemná a jejich výskyt je mnohem častější, než si mnozí myslí," říká MUDr. Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP a člen HPV College.

Očkování je tak v současnosti v podstatě jedinou účinnou primární prevencí infekce HPV. Neméně důležitá je i sekundární prevence, tj. pravidelné prohlídky u gynekologa, jejichž součástí jsou stěry z děložního hrdla. Tento screening je plně hrazen zdravotními pojišťovnami.

Pravidelné prohlídky u gynekologa je nutné absolvovat i po očkování proti HPV. Smutným faktem je, že většina nádorů děložního hrdla se vyskytuje právě u žen, které prevenci opomenuly. Důvodem, kvůli kterému mnohé ženy vyšetření odkládají, jsou často obavy z výsledků. Přitom ale ani abnormní výsledek neznamená ještě konec nadějím.

Více informací najdete na www.hpv-college.cz.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama