reklama

Přesný návod na štěstí: Použijte ho!

Před nedávnem jsme si vzájemně přáli hodně štěstí do nového roku. Jen ať to funguje - vědci totiž zjistili, že štěstí prodlužuje život o 7,5 roku až 10 let

Foto: Profimedia.cz

Před nedávnem jsme si vzájemně přáli hodně štěstí do nového roku. Jen ať to funguje - vědci totiž zjistili, že pocit štěstí prodlužuje život o 7,5 roku až 10 let!

Šťastní lidé vedou aktivnější a zdravější život, dávají větší pozor na symptomy nemocí, lépe hlídají svou váhu, méně pijí a kouří a jsou sebevědomější. Tak si to štěstí jenom nepřejte, ale rovnou si ho zařiďte - návod naleznete v článku.

Stres zabíjí

Tyto závěry publikoval odborný časopis Journal of Happiness Studies na základě výzkumu nizozemského profesora Ruute Veenhovena. Podle něj má štěstí stejně velký vliv  na zdraví, jako zda jedinec kouří, nebo ne.

Jako prostředek léčby těžkých onemocnění podle něj optimismus nefunguje. U zdravých lidí však údajně prodlužuje život spolehlivě.

"Chronický pocit neštěstí a nespokojenosti aktivuje stresové odezvy, které, jak je známo, vyvolávají v delším časovém horizontu efekty jako zvýšený krevní tlak a snížená reakce imunitního systému," píše nizozemský vědec.

V penězích to není

Vůbec nejsilnější vliv na dlouhověkost měl Veenhoven pozorovat na jedné skupině amerických jeptišek. Přičítá to jejich silnému pocitu sounáležitosti ke komunitě a smysluplnosti života.

Podle starších výzkumů je pocit štěstí podporován právě takovými faktory, jako je kvalita přátelských vztahů na pracovišti i v soukromí a širšími společenskými činiteli - úrovní demokracie, svobody, efektivity státní správy a vymahatelností práva.

Podle jednoho výzkumu je štěstí jen relativně závislé na bohatství. Nad kupní sílu 10 tisíc dolarů (160 tisíc korun) ročně se už pocit spokojenosti dál nezvyšuje.

A je to!

Na to, jak štěstí dosáhnout, však existují různé názory. Odborníci se však shodují na tom, že určité konkrétní postupy ovlivní psychiku žádoucím směrem.

Jedná se o určitý druh autogenního tréninku. Takže - abyste se cítili spokojenější, dělejte tohle: 

  1. Věnujte se pohybu. Neseďte doma, nehleďte na televizi. Jděte radši do kina nebo na výstavu. Třikrát týdně obětujte hodinu fyzické aktivitě, i kdyby to měla být jen procházka. 
  2. Často si připomínejte, jak se máte vlastně dobře. Každý večer si zopakujte seznam pěti věcí, za něž můžete být ve svém životě osudu vděční. Každý den se odměňte něčím, co máte rádi, a pořádně si to užijte!
  3. Co nejvíc mluvte. Komunikujte se svým okolím, občas si promluvte i s cizími lidmi a alespoň jednou týdně si dopřejte hodinový nerušený rozhovor s někým blízkým - partnerem, přítelem či kamarádkou. Udržujte i širší kontakty. Tím, že pro někoho něco uděláte, pomůžete nejvíc sami sobě.
  4. Zasaďte si něco. Stačí i za okno nebo do květináče, ale hlavně to udržte při životě. Stejně mohou fungovat i živí mazlíčci, ale pro někoho by byli přece jen moc nároční.
  5. Usmívejte se. Je vědecky dokázáno, že pokud se smějete, v mozku tato fyzická činnost spustí sekreci určitých hormonů, které vás nakonec opravdu veselé udělají. Smích je zdravý nejen pro duši, ale i na srdce! A kromě toho vás budou mít lidi radši.
         
"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama