reklama

O hodinu více: 9 tipů na dobrou náladu

Zima se projevila v době, kdy už se začínáme těšit na jaro, a tak je její útok obzvlášť nepříjemný. Máme pro vás 9 tipů, jak si zachovat dobrou náladu!

Foto: Profimedia.cz

Zima se projevila v době, kdy už sezačínáme těšit na jaro, a tak je její útok obzvlášť nepříjemný. Máme pro vás 9 tipů, jak si zachovat dobrou náladu!

Místo předjarní únavy teď musíme ještě nečekaně řešit zimní depresi. Máme ale velkého spojence - celý vesmír! Protože ať už lidstvo vyvádí cokoliv, na pohyb nebeských těles zatím vliv nemá. Naštěstí!

Přestáváme tloustnout

A tak je jasné, že na Hromnice - což je zítra 2. února - se už tak znatelně prodlužuje den, že naši předkové vymysleli přísloví "Na Hromnice - o hodinu více".

Každý den se tak prodlužuje den, a tím i zvyšuje množství světla, které potřebujeme pro své zdraví, psychickou pohodu a dobrou náladu. Předpokládá se, že zvýšená hladina světla způsobuje snížení produkce „spánkového hormonu" melatoninu a že tudíž snižuje potřebu spánku během dne. Sluneční světlo přirozeným způsobem stimuluje produkci serotoninu a dává tělu signál k zastavení produkce melatoninu.

Právě jeho nedostatek způsobuje pocity špatné nálady; tento jev se nazývá „sezónní afektivní poruchou" (neboli SAD). Mírnější verze SAD je známa jako „zimní deprese". Charakteristickým znakem SAD je neschopnost cítit se šťastný nebo prožívat radost, zvýšená potřeba spánku, výrazná únava (vyčerpanost), zvýšená chuť k jídlu - zejména chuť na pokrmy bohaté na uhlovodany, jako je chléb, brambory, těstoviny, atd. a přibývání na váze během zimních měsíců.

Jaké jsou příčiny poruchy SAD?

Předpokládá se, že sezónní afektivní poruchu způsobuje nerovnováha v produkci hormonu, který působí na oblast mozku, jež vyvolává spánek. Produkce tohoto „spánkového hormonu" (zvaného melatonin) se většinou „vypíná" ráno jako reakce na zvýšenou hladinu světla a opět se „zapíná" v noci. Hladiny „spánkového hormonu" (melatoninu) u lidí postižených sezónní afektivní poruchou s ránem neklesají a tito lidé se pak cítí velmi unavení a ospalí po celý den.

Příznaky se obvykle začínají projevovat v období mezi měsícem září a listopad a pokračují až do jara (tj. do března až dubna). Mezi příznaky patří kromě těch již zmíněných také pocity stísněnosti, ztráta zájmu o sex, touha vyhýbat se kontaktům s lidmi.

Posviťte si na to!

Účinky denního světla můžete podpořit také terapie jasným světlem která je účinná u více než 85 % diagnostikovaných případů SAD. Světelná terapie účinkuje nejlépe, jestliže je aplikována mezi 6. a 8. hodinou ranní. Předpokládá se, že zvýšená hladina světla způsobuje snížení produkce melatoninu a že tudíž snižuje potřebu spánku během dne.

Terapie jasným světlem se provádí pomocí speciálně vyrobených osvětlovacích těles, která dodávají vysoké dávky intenzivního bílého světla - až 10 000 světelných jednotek neboli luxů, a 30minutová aplikace denně je považována za účinnou. 

Intenzita světla vnitřního prostředí činí zhruba 500 lux, venkovního denního světla (při zatažené obloze) až 5 000 lux a hodnota poledního slunečního světla v létě může dosáhnout nejméně 50 000 lux.

9 tipů, které vás zbaví splínu

  1.  Neuzavírejte se do sebe a choďte neustále ven mezi lidi. I když máte pocit, že byste nejraději ze všeho celý den strávila v posteli, raději vyrazte do kina, do parku nebo nakupovat.
  2. Nezapomínejte na pohyb. Jde o nejpřirozenější zdroj hormonů dobré nálady endorfinů. Uvolníte se, přijdete na jiné myšlenky.
  3. Zajděte jednou měsíčně na masáž. Dotyky na těle mají příznivé účinky na psychiku člověka, i když se vás dotýká jen masér.
  4. Dodržujte správný jídelníček. Nepijte příliš alkoholu, krátkodobě může při splínu pomoci, ovšem jakmile jeho účinky odezní, budete se cítit ještě hůře.
  5. Najděte si své hobby. Pokud budete tvořit něco tvůrčího vlastníma rukama, zvedne vám to náladu. Můžete točit na kruhu, dělat keramiku, háčkovat nebo malovat.
  6. Změňte zažitý stereotyp, zkuste do svého života vnést nějakou změnu. Snažte se být co nejvíce aktivní. Začněte od maličkostí.
  7. Pokuste se mít rádi i pochmurné počasí. Má i své výhody - máte dostatek času na to trávit večery nad knížkou nebo u oblíbeného filmu.
  8. Poslouchejte pozitivně laděnou hudbu. Hudba má výborné účinky na lidskou psychiku a dokáže ji velmi kladně ovlivňovat. Najděte si tu svou oblíbenou a naordinujte si ji pokaždé, když vám nebude zrovna do smíchu.
  9. Zapojte své blízké a přátele, pokud se jim svěříte, mohou vám velmi pomoci. Přátelé i rodina jsou velmi důležití.
;
"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama