reklama

Čokoláda: hořká potravina, kterou si rádi sladíme život

Nejznámější sladkosti na světě je vlastnější hořká chuť. I její původní jméno, které jí dali Aztékové, znělo "hořká voda". Tak proč tolik podléháme sladkému vábení čokolády?

Foto: Profimédia

Ano, čokoláda je skutečně "hořká potravina, která byla intenzivně ochucena". Samotný výraz pro tuto sice hořkou, ale pro nás sladkou potravinu pochází z aztéckého slova xocolātl, jež znamená právě "hořká voda".  Až v naší společnosti se z ní  později zrodily dorty, bonbóny i zcela obyčejné "tabulky".

Čokoláda se vyrábí z kakaa, přesněji řečeno z kakaových zrn. Těch je více druhů a pro výrobu čokoládu se nejvíce hodí tři z nich. Nejvíce ceněná jsou zrna Criollo. Vzhledem k tomu, že jsou vzácná, vyrábí se z nich pouze 10 procent čokolády. Nejvíce – 80 procent "hořké" potraviny zvané čokoláda – se produkuje ze zrn Forastero, zbylých 10 procent je pak výsledkem procesu ze zrn Trinitario. Nejdražší druhy čokolády jsou pochopitelně vyrobeny z Criolla, zrn rostoucích v Mexiku a níže ve Střední Americe, totiž v oblastech dříve obývaných starými Mayi. Aztékové si kakaových bobů  považovali natolik, že je často používali jako měnu.  

Překvapivě užitečná dobrota

Je všeobecně přijímáno, že čokoláda nám dokáže navnadit dobrou náladu. Mozek si díky ní dplňuje látky jako serotonin a dopamin.Na tomto principu by podle některých měla čokoláda také účinkovat jako afrodiziakum, ale pod to se odborná veřejnost zatím nepodepsala.     

Inspirační zdroj i původce obezity

My všichni pochopitelně známe čokoládu jako velmi sladkou potravinu, což způsobuje přidaný cukr, jakkoliv některé druhy nesou označení “hořká“, aby se odlišily od těch přeslazených. Tato potravina se k nám dostává nejčastěji v různých strohých geometrických tvarech (obdélníky, čtverce, někdy i trojúhelníky, dále dělené na menší segmenty). Známe ji ale také v podobě figurek na vánoční stromky nebo s tématikou Mikuláše či Velikonoc, existuje i v podobě různých kuliček a bobů či potahů bonbonů, nacházíme ji v tekutém stavu či v plátcích na dortech a jiných sladkostech.

Čokoláda je velice zajímavý produkt, který vyvolává nadšení u dětí a noční můru a děs u žen, které chtějí zhubnout - její nadměrná konzumace může snadno vést k obezitě. Na druhé straně tmavá čokoláda má neobyčejně pozitivní vliv na srdce a na vysoký krevní tlak.

Pes by se tohoto "sladkého snu" neměl ani dotknout, protože jeho organismus ji nedokáže strávit. Jde o výrobek nesmírně zajímavý i z ekonomického hlediska, protože obchod s ní se drží stabilně na slušné úrovni. Čokoláda je také věčný inspirační zdroj. Kdo by neznal například půvabný příběh o Karlíkovi a továrně na čokoládu?


"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama