reklama

Sezóna záchvatů: Žlučník se brání stresu

Kdoví proč je jaro pravou žlučníkovou sezonou: zrovna v tomto období se nejvíc kroutí a bolí. Na jaře je také nejlepší doba pro očistnou kúru, která vás zbaví potíží.

Foto: Profimedia.cz

ŽLUČNÍK A JEHO FUNKCE

Žlučník je dutý orgán tvaru hrušky uložený na spodní straně jater (v podžebří na pravé straně břicha). Je zásobníkem žluči, kterou produkují játra. Hlavním úkolem žlučníku je rozmělnit tuky tak, aby se usnadnilo jejich trávení. Právě způsob stravování a nesprávná skladba stravy spojená s přemírou jídel mastných a smažených vede k přetěžování žlučníku. Následkem jsou bolesti (zejména v pravém podžebří), tvorba žlučových kamenů a poškození funkce žlučníku.

Kdoví proč je jaro pravou žlučníkovou sezonou: zrovna v tomto období se nejvíc kroutí a bolí. Na jaře je také nejlepší doba pro očistnou kúru.

Na vzniku a rozvoji nemocí žlučníku se podepisují psychosomatické faktory a především strašák naší doby – stres. O lidech, které trápí žlučník, se často mluví jako o žlučovitých. K okolí jsou nevlídní, stále se kaboní, neumějí se usmát a uvolnit, mívají i nažloutlou pleť. Podle východní medicíny žlučník řídí lidská rozhodnutí!

Obraz duše

Ukvapená rozhodnutí a zejména zlost a zloba prozrazují nadbytek žlučníkové energie čchi, zatímco projevem disharmonie a slabosti čchi je nerozhodnost provázená obavami.

Do konfliktů se není třeba řítit, ale nevyplatí se trvale jim uhýbat. Dusíte-li zlost a pocity nespravedlivého zacházení v sobě, žlučník také není v pohodě. Při trápení se žlučníkem (stejně je na tom zcela prokazatelně 10 % světové populace!) se doporučuje změnit nejen svůj život a stravování, ale také rozhodování a duševní život.  

Žlučník k životu zásadně nepotřebujeme, ale v těle má smysl: umožňuje uskladnit větší množství žluči a tu uvolnit při náhlém příjmu většího objemu tuků. Po odstranění žlučníku se žluč ve žlučovodech tvoří nadále, ale v malých dávkách, a vylučuje se neustále. Proto se musí jíst často a střídmě. Při opaku se dostaví nepříjemný průjem.

Hořká jako... žluč

Žluč je hořká žlutohnědá až žlutozelená kapalina, která se po požití zejména tuků vyprazdňuje do tenkého střeva: denně se jí vytvoří asi ½  -  1 l. Jejím hlavním úkolem je rozkládat potravu procházející dvanácterníkem tak, aby se dala strávit a vstřebat.

Žluč také pomáhá neutralizovat jedovaté látky (jejím prostřednictvím se z těla vylučují některé léky, jedy a cholesterol), neutralizuje kyselý obsah žaludku. Hustotu žluči reguluje nervový systém v závislosti na obsahu tuků ve stravě.

Žlučník je s tenkým střevem propojen žlučovým vývodem a tvoří součást žlučových cest. Vývod ústí do žlučovodu, jímž se žluč dostává spolu s enzymy slinivky břišní do dvanácterníku. Choroby žlučníku, které omezují trávicí funkce, jsou typické hlavně pro střední a vyšší věk. 

Kameny, které nezdobí

Malé tvrdé oválky - žlučníkové kameny - se tvoří ve žluči přímo ve žlučníku nebo ve žlučových cestách. Představují onemocnění velice časté zejména u žen po šedesátce. Ke vzniku kamínků totiž přispívají hormonální změny, jimž jsou ženy vystaveny v průběhu menstruace, těhotenství a klimakteria. ČR patří mezi země s vysokým výskytem žlučových kamenů.

Ve většině případů jsou kaménky cholesterolové, tedy žlutohnědě zbarvené s vysokým obsahem cholesterolu. Je-li ve žluči nadbytek cholesterolu, kameny začnou krystalizovat. Kámen vejčitého tvaru má obvykle velikost 1 – 3 cm a krystalickou strukturu lze odhalit jeho např. rozpůlením. Cholesterolové kameny nejsou patrné na rentgenových snímcích.

Naopak kameny pigmentové na rentgenu vidět jsou, vznikají z bilirubinu, kalcia a jeho solí. Bilirubin je pigmentové barvivo z rozpadajících se krevních buněk. Pigmentových kamínků bývá více a jsou drobné. Pokud se jich ve žlučníku časem vytvoří větší množství, nazývají se písek nebo také bláto.

Příčinou vzniku cholesterolových žlučových kamenů je celá řada chorobných změn ve žlučníku a v játrech. Jejich vznik sice ovlivňuje genetická predispozice, ale hlavní příčinou je strava a zvolený životní styl: nesprávná životospráva, nadbytek cholesterolu v potravě, obezita i drastické hubnutí, poruchy ve vyprazdňování žlučníku, aplikace některých léků a hormonů. Riziko dále je zvyšuje především onemocnění cukrovkou, jaterní cirhózou, stavy po odstranění části tenkého střeva, zvýšené hladiny krevních tuků apod.

Jak se projevují?

Neklamnými příznaky přítomnosti kamínků ve žlučníku nebo žlučových cestách bývají pocity nadýmání, předčasné plnosti, říhání, někdy také průjmy. Kromě již zmíněných hormonálních vlivů ovlivňuje vznik kaménků strava s vysokým obsahem tuků a cukrů. Skutečně rizikovým faktorem je ovšem špatná životospráva a stres.

K nápravě stavu přispívá lehčí jídelníček, zejména zeleninový, ovocný, s jogurty, rybím masem a dostatkem vlákniny. A také zpracování stresu.  Povolené množství tuku je celkově na den 60 g.

Některé žlučové kameny zůstávají v těle dlouhé roky (odhalí je vyšetření na CT – počítačovém tomografu nebo magnetické rezonanci) a  nevyvolávají potíže, nejdrobnější se většinou dostanou do střeva a samovolně vyjdou ven.

Jestliže se kameny ve žlučovodu zaklíní, brání odtoku žluči a obvykle vyvolávají žloutenku. Dříve nebo později ovšem způsobí koliky, křeče a záněty, pak se chirurgicky odstraňují. Kamínky mohou být podkladem pro nádorový růst.

Křeče a bolesti

Pacienta především náhle zaskočí prudká záchvatovitá bolest v nadbřišku spojená s nevolností a napětím pod žebry – žlučníkový záchvat. Pacient má teplotu, třesavku a bolesti.

Při žlučníkové kolice neklidný, schvácený a bledý pacient trpí krutou bolestí  pravého podžebří, která se může šířit až do zad. Na zaklínění kamene v krčku žlučníku totiž tělo reaguje stažením svaloviny žlučníku a žlučových cest. Bolest nezřídka provází zvracení, horečka či třesavka. Břicho bolí na pohmat a je celkově vzedmuté. Pokud kameny brání odtoku žluče, hrozí, že se do žlučníku dostanou bakterie ze střeva a dojde k zánětu.

Kolika vzniká náhle často po tučném jídle a záchvaty se mohou opakovat. Léčí se hladovkou, klidem, teplými obklady krajiny pod játry, podáváním léků proti bolesti a k uvolnění křečí hladkého svalstva.

U problematických pacientů se žlučník odstraňuje – většinou laparoskopicky. U některých nemocných lze kameny rozpustit pomocí žlučových kyselin, případně se využívá rozbití kamene rázovou vlnou. Jsou-li kamínky ve žlučových cestách, odstraňují se endoskopicky. Někdy je třeba aplikovat do žlučových cest stent, který zajistí jejich průchodnost.

Akutní nebo chronický?

Je-li zánět žlučníku akutní, jde o náhlou příhodu břišní, která se musí okamžitě léčit zejména ve vyšším věku a u diabetiků. Příznaky se podobají žlučníkové kolice, bolesti však jsou stálé a intenzivnější se zvracením, horečkou, nevolností. Stav může komplikovat zánět pobřišnice, absces poblíž žlučníku (např. v játrech), hnis ve žlučníku a vedlejší hnisavá ložiska v dalších orgánech.

Příznaky někdy ustoupí, ale nemoc přechází do stadia chronického. Chronický zánět žlučníku představuje nejčastější komplikaci kamenů ve žlučníku: někdy se užívá termín porcelánový žlučník. Ten je svraštělý se ztluštělou stěnou, která může zvápenatět. Pacient má dlouho neléčené kaménky, občasné projevy koliky a nevýrazné problémy: občasnou plynatost, nechutenství, nevolnost a průjmy.

Porcelánový žlučník je přitom přednádorovým stavem! Maligní nádor žlučníku bývá velmi agresivní, rychle metastazuje a bývá objeven pozdě.

K dalším komplikacím patří žloutenka z uzávěru vývodných žučových cest (riziko šoku až sepse!), zánět slinivky břišní z uzávěru jejího vývodu žlučovým kamenem. Vzácnou komplikací je střevní neprůchodnost způsobená uzávěrem střeva objemným žlučníkovým kamenem.

Prevence žlučových kamenů

  • Méně potravin s živočišným tukem a bílkovinami téhož původu (plnotučné mléko, sýry, žloutky, máslo, červené maso, moučníky), méně cukru. 
  • Hodně zeleniny (zejména s hořkými bylinami – štěrbákem, čekankou, artyčokem), ovoce (především grapefruity, hrušky, hrozny), potravin s obsahem vitaminů C, E a esenciálních mastných kyselin (ořechy).
  • Jezte neloupanou hnědou rýži, celozrnné bílkoviny.
  • Vynechejte kávu, pijte hořké nápoje (tonik), denně vypijte šťávu z poloviny citrónu ve sklenici horké vody (nejlépe při snídani)
  • Jezte pravidelně, snídejte!
  • Podpořte méně koncentrovanou žluč vypitím nejméně šesti sklenic vody během dne.
  • Chcete-li povzbudit odtok žluči, která odnese i drobné kaménky (písek), užívejte denně lžíci olivového oleje lisovaného za studena a šťávu z poloviny citrónu. 
  • Z homeopatik se doporučuje Chelidonium (denně při žlučníkových obtížích) a Colocynthis (oři žlučníkové kolice).

Z babiččina receptáře: Při záchvatu čaj z kořene pampelišky, jamu, zemědýmu, meduňky a lékořice, další možné varianty zahrnují kořen pampelišky, zeměžluč, pelyněk a hořec. Každou hodinu se vypije šálek, dokud obtíže neustoupí.
Při bolestech v pravém podžebří po tučném jídle čaj z kořene pampelišky, řepíku, zemědýmu, máty peprné a jamu (3x denně šálek).Pomáhá také mátový a heřmánkový čaj.

Jak se zbavit kamenů

K rozpuštění malých kaménků během 3 měsíců intenzivního léčení (1x až 2x denně) pomáhají ostropestřec, cholin, inozitol, aminokyselina metionin a pampeliškový kořen.  Pomáhá vitamin C (500 mg 2x denně), lecitin 2 tobolky nebo 2 lžičky granulí 2x denně, mátový a lněný olej (na lžíci, existují v tobolkách), jitrocel, pampeliškový kořen, výtažek z artyčoku. Uvedené potravinové doplňky působí preventivně.

Populární kúra doporučuje tento postup: Hodinu před spaním se spolkne lžíce panenského olivového oleje a po 15 minutách se vypije silná černá káva (tzv. turek). Za další půlhodině opět lžíce oleje a pak stačí ulehnout na pravý bok. Někdy jeden pokus nestačí.  Ostatně, i kaménky se tvoří znovu, pokud jedinec nezmění skladbu stravy.

Další léčebné postupy radí jako součást vyčištění organismu jablečnou šťávu s citrónem a se šťávou z řepy obecné apod.

Zakázané potraviny

tučná masa, uzené, vnitřnosti, olejovky atd., uzeniny, paštiky, tučné, plísňové a zrající sýry, přepálené tuky, slanina, smažená jídla, vejce, majonéza, z polévek tučné vývary, zabíjačková, zelná, houbová, luštěninová, z ovoce hrušky, čerstvé třešně, rybíz, maliny, jahody, ořechy, kokos, mák, ze zeleniny kapusta, zelí, sterilovaná zelenina, květák, houby, okurky, papriky, syrová cibule, česnek, smažené brambory, bramborový salát, hranolky, kynuté knedlíky, luštěniny, z omáček smetanová, houbová, okurková, z moučníků ovocné knedlíky, dorty s krémy a šlehačkou, ořechové a kokosové, čokoláda, smetanové mražené krémy. Z oblasti koření kari, chilli, paprika, maggi, masox, hořčice, z nápojů zrnková káva, alkoholické nápoje sycené limonády.

Anna Vejvodová
 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama