reklama

Migréna: 6 tipů, jak ji zvládnout v práci

Migréna dokáže vyřadit z provozu třeba na tři dny, naplněné bolestí, nevolností a pocity na zvracení. Jak ji zvládnout, abychom přitom zvládli i práci?

Foto: Profimédia

Nestyďte se: Nejde přece jen o „bolení hlavy" a může klidně postihnout i muže. Jedná se o skutečnou samostatnou nemoc - a astma nebo zlomenou nohu byste přece také neskrývali. Migréna zahrnuje řadu nejrůznějších symptomů, které mohou být stejně omezující, jako samotná bolest. Proto vaše okolí musí vědět, že máte vážný problém.

Navštivte odborníka. Nestěžujte si na ukrutné bolesti jen známým, ale objednejte se ke specialistovi - neurologovi. Popište mu přesně své příznaky a nechejte si předepsat skutečně účinné léky. Moderními preparáty jsou triptany, které dokáží migrenózní proces v mozku zablokovat a rychle zastaví bolest i jiné příznaky, jako je přecitlivělost na světlo.

Zaveďte změny, které sníží vaši přecitlivělost vůči spouštěčům migrény. Požádejte kolegy v práci, aby nepoužívali spreje a parfémy, nepijte mnoho kávy, omezte prudké zvuky a osvětlení. Naopak pijte dostatek vody, nevynechávejte jídla (ano, předržený hlad může také způsobit záchvat) a noste brýle, pokud je máte předepsány od lékaře. Používejte zásadně monitor s antireflexní ochranou a vyvarujte se ostrých záblesků světla, hučení, dunění a vůbec hluku.

Naučte se znát průběh své migrény tak, abyste včas rozpoznali první náznaky blížícího se záchvatu. Někteří lidé jsou podráždění, jiným je zle od žaludku, někdo trpí poruchou vidění - zvlněný obraz nebo jiskřičky jsou typické. Předepsané léky berte pravidelně a léky proti bolesti včas! 60 % lidí trpících migrénou má rané symptomy záchvatu a mohou je rozpoznat včas.

Seznamte se svým problémem kolegy. Určitě budou mít větší porozumění, když jim vysvětlíte podstatu svých potíží. Pokud kvůli migrénám často chybíte v práci,  nutí vás odcházet dřív nebo jinak narušují vaši schopnost pracovat, pak je jasné, že nemoc nemáte pod kontrolou. Uvědomte svého lékaře a společně najděte způsob, jak zabráníte, aby migréna ovlivňovala vaši schopnost a možnost pracovat.

Cvičení? Možná, že si při této radě klepete na čelo, že se s migrénou cvičit nedá. Určitě ne v tělocvičně, ale lehké a opatrné protahování může pomoci. Velký efekt také mívá předklon a mírné protažení krční páteře. Uvolní se blokády i průchod krve cévami (což je ostatně podstatou migrény), účinek může zvýšit také sprchování hlavy v předklonu buď studenou nebo naopak teplou vodou - nutno vyzkoušet, co je pro vás příjemnější.

--------------------------------------------------------------------------------

Trápí vás migréna?


 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama