reklama

Dejte si pozor a neničte si zuby jídlem!

Dávejte si v létě pozor na některé potraviny, mohou ničit zuby!

Foto: Profimedia.cz

Chystáte se v létě na dovolenou? Dejte pozor na to co jíte. Některé potraviny vám dokážou pěkně poničit zubní sklovinu. Podívejte, které jídlo byste měli vynechat.

Zuby jsou důležitou součástí našeho úsměvu. Není nic horšího než citlivé zuby a poničená zubní sklovina. Máme pro vás deset potravin, kterým je třeba se v létě vyhýbat.

Máte rádi jablka? To vás litujeme!

Často se říká, že jablko zuby vyčistí, ale je třeba si uvědomit, že obsahuje cukry a kyseliny, které zubům spíše škodí. Rozhodně jablko nenahradí při kempování zubní kartáček. Podobný problém máme i s banány. Obsahují obrovské množství cukru a ještě se dokážou pěkně nalepit na chrup. Zbytky banánů jsou na zubech ideální povrch pro bakterie.

Vyhněte se jídlu, které obsahuje hodně sacharidů a snadno zůstává na zubech nebo mezi nimi. Mezi škodlivé jídlo pro naše zuby patří i bíle pečivo, chipsy, med a podobné lepivé a sladké dobroty. Naopak bychom měli chroupat tvrdší druhy ovoce, tvrdé sýry a jiné mléčné výrobky.

10 potravin, který zničí váš úsměv

Nejstrašnější hrozbou pro naše zuby je coca cola a limonády. Nápoje obsahují barviva, která narušují sklovinu. Určitě nejsou ideální ani džusy a šťávy. Děti by se měly vyvarovat dětských pitíček a nápojům s brčkem. Sklovina špatně snáší i kyselé ovoce jako je citron nebo ananas. Stejně tak bychom měli přemýšlet při konzumaci karamelu, tureckého medu, pečiva, ořechů a banánů.

Mlsání bez strachu a ničení

Pokud konzumujeme ovoce, neměli bychom si po tom čistit zuby. Pokud si je vyčistíme bezprostředně po jídle, zaděláváme si akorát na citlivé zuby s odhalenými krčky. Sklovina potřebuje alespoň půl hodiny, aby si s jídlem poradila. Po jídle je lepší žvýkat žvýkačku, která produkuje tvorbu slin. Sliny jsou ideální pro zuby, protože se postarají o kyselinu a cukry, které naleptávají sklovinu. Stejně pomáhá sklenice vody nebo vypláchnutí ústní vodou.

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama