reklama

Čaj - spouštěč rakoviny prostaty?

Muži by si měli dát pozor na pití čaje. Pokud vypijí sedm a více šálků denně, zvyšuje se u nich riziko rakoviny prostaty o polovinu.

Foto: Thinkstock

Naprosté překvapení a přelomový objev: Čaj, dlouho označovaný za jeden ze "zázračných" léků proti rakovině, ji za určitých okolností může zřejmě naopak vyvolat.

Muži by si měli dát pozor na pití čaje. Pokud vypijí sedm a více šálků denně, zvyšuje se u nich riziko rakoviny prostaty o polovinu.

Čísla mluví jasně

Ve studii, kterou publikoval odborný magazín Výživa a rakovina (Nutrition and Cancer), to tvrdí vědci z Univerzity ve skotském Glasgow. Své domněnky přitom opírají o rozsáhlý, 37 let trvající výzkum, do něhož se zapojilo 6016 mužů ve věku od 21 do 75 let.

Doposud se o čaji - černém a hlavně zeleném - předpokládalo, že obsahuje velké množství antioxidantů. Ty mají protizánětlivé účinky, posilují imunitní systém a chrání tak před širokou paletou chorob.

Obsažené antioxidanty, známé jako polyfenoly, působí kombinovanými účinky a působí proti vzniku a zvětšování zhoubných nádorů. Nově bylo zjištěno, že pití čaje snižuje riziko rakoviny kůže, jícnu, žaludku a dokonce i právě prostaty.

Dosavadní pohled na věc však poněkud mění zmíněný nový objev.

Náhoda nebo následek?

Uvedená studie započala v roce 1970, kdy byli dobrovolníci požádáni, aby vyplnili dotazník o svém životním stylu (konzumaci čaje, kávy, alkoholu a kouření). Poté byli posláni na vyšetření prostaty.

Sedm a více šálků čaje pila necelá čtvrtina sledovaných jedinců. A u 6,4 % z nich se během 37 let vyvinula rakovina prostaty.

Karcinom prostaty je v Evropě druhým nejčastějším zhoubným nádorem u mužů a třetí nejčastější příčinou úmrtí mužů na maligní nádor.

Vědci v rozpacích

Vědci ale sami přiznávají, že si nejsou zcela jisti, zda čaj riziko rakoviny skutečně zvyšuje.

"Nevíme jistě, zda je pití čaje samo o sobě rizikovým faktorem, nebo se jeho pijáci dožívají vyššího věku, kdy je toto onemocnění častější," citoval vedoucího výzkumného týmu Kašhífa Šháfika .

Tomu by nasvědčovalo i to, že typičtí milovníci čaje jsou abstinenti, nebo pijí velmi málo, nekouří a mají vyváženou hladinu cholesterolu.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama