reklama

Nový bič boží: Kapavka kosí národy. Kde si dát pozor?

Kapavka, běžně léčitelná nemoc minulých století, se vrací v nové, nebezpečně zmutované podobě, která hrozí zlikvidovat a vylidnit celé kontinenty.

Foto: Profimedia.cz

Kapavka, běžně léčitelná nemoc minulých století, se vrací v nové, zmutované podobě, která hrozí zlikvidovat a vylidnit celé kontinenty.

Začíná být totiž rezistentní (odolná) vůči všem lékům, které se na ni dosud používaly - především antibiotika. Hrozí tudíž, že se stane neléčitelnou, varovala Světová zdravotnická organizace (WHO).

Bude konec světa?

Z kapavky, pohlavní nemoci, jíž se každoročně nakazí miliony lidí, se může brzy stát celosvětový problém. V posledních desetiletích byla na ústupu, ale v posledních letech náhle počet případů začal raketově růst.

To ale ještě nic nebylo. To horší mělo teprve přijít: loni pak vědci oznámili, že v Japonsku objevili kmen kapavky, který je odolný vůči všem doporučovaným antibiotikům. Tehdy také upozornili, že by tento kmen mohl proměnit dosud snadno léčitelnou infekci v globální zdravotní problém.

Objevily se už i názory, že nebezpečná zmutovaná a neléčitelná kapavka je tím "bičem božím" nebo božím trestem, který má vyhubit lidstvo tak, jako kdysi hubila primitivní národy a zlikvidovala tak celé civilizace.

V kterých zemích si dát pozor?

Obavy se nyní stávají nepříjemnou realitou. Řada zemí po celém světě informovala o případech kapavky odolné vůči antibiotikům ze skupiny cefalosporinů, které jsou považovány za poslední možnost při léčení nemoci.

Nový odolný druh hlásí země jako Austrálie, Francie, Norsko, Švédsko a Velká Británie.

"Kapavka se stává velkým zdravotním problémem," řekla Manjula Lusti-Narasimhanová z WHO. Organizace uvedla, že neví, do jaké míry se odolný kmen kapavky rozšířil, ale odhaduje, že se jím nakazily miliony lidí. "Dostupné informace jsou jen špičkou ledovce," řekla Lusti-Narasimhanová.

Co je kapavka?

Kapavka je bakteriální pohlavní infekce, která bez léčení může vést k problémům v těhotenství, těžkým očním infekcím u dětí a neplodnosti mužů i žen. Patří k nejběžnějším pohlavním nemocem. V USA se jí ročně nakazí na 700 tisíc lidí.

A to nejen všemi způsoby pohlavního styku, ale výjimečně při nedodržení hygienických pravidel také bezprostředně: znečistěnými vlhkými předměty - jako ručníkem, žínkou, spodním prádlem.

Kapavku způsobuje bakterie Neisseria gonorrhoea - gonokok. Gonokok infikuje sliznici močopohlavního ústrojí. U obou pohlaví močovou trubici, u žen i čípek. Dále sliznici nosohltanu, konečníku a oční spojivku (extragenitální kapavka). Vzácně může postihnout i klouby (tzv. metastatická kapavka).

Mužská, ženská i dětská kapavka

"U neléčené nebo nedostatečně laicky léčené kapavky pak může být průběh onemocnění komplikován postižením dalších orgánů s možnými trvalými následky," říká MUDr. Jitka Černohorská ze soukromé ambulance v Opavě.

Akutní kapavka, není-li řádně vyléčena, totiž přejde do vleklého - chronického stadia s minimálními příznaky, avšak s postupným šířením na další orgány močopohlavního systému.

"Navíc nesmíme zapomínat, že klinické příznaky kapavky  se liší u obou pohlaví, proto mluvíme o mužské a ženské kapavce," dodává doktorka Černohorská.

Vzhledem k tomu, že probíhá bezpříznakově, je ženská kapavka mnohem komplikovanější. Jednak může přejít do chronického stádia, a hlavně žena, která o ní neví, infekci šiří dál. Sama je časem zbytečně ohrožena závažnými gynekologickými komplikacemi s uvedenými následky.

Dětská kapavka se přenáší z nemocné matky na dítě při průchodu porodním kanálem. U dítěte vyvolá kapavčitá infekce prudký hnisavý zánět spojivek, který dříve vedl u dětí k těžkému poškození zraku. Dnes se proto provádí tzv. kredeizace, tedy výplach spojivkového vaku každého novorozence antiseptickým roztokem, bezprostředně po porodu. Prevence kapavky je tak jedním z prvních kroků, s nimiž se v životě setkáme.

Pozor na antibiotika

"Tato infekce si v podstatě vyvíjí odolnost vůči všem lékům, které jsme proti ní nasadili... Pokud budou kapavkové infekce neléčitelné, bude to mít velké zdravotní důsledky," připomíná zástupkyně WHO. 

Vyzývá proto  k větší opatrnosti při správném nasazení antibiotik a k výzkumu alternativní léčby. Podle expertů je problém kolem nadměrného a nesprávného užívání antibiotik umocněn o to, že její kmeny si uchovávají genetickou odolnost k předcházejícím antibiotikům, i když se už přestala používat.

Vedle vývoje nových léků je nejlepší cestou, jak omezit posilování rezistence kapavky, léčba kombinací dvou nebo více antibiotik, tvrdí experti. Tento postup se ze stejných důvodů používá i u jiných chorob, jako je třeba tuberkulóza, která také vytváří nové, zmutované kmeny.

--------------------------------------------------------------------------------

Pohlavní choroby - jak jim předcházet?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama