reklama

Horko, sex a plavky: Čekají vás problémy!

Prázdninové dálkové cesty s dlouhým sezením, mokré plavky, někdy taky sex - v létě se zvyšuje riziko, že vás potkají intimní problémy. Jednou z nejčastějších infekcí jsou vaginální mykózy.

Foto: Žena

Prázdninové dálkové cesty, mokré plavky, někdy taky sex - v létě se zvyšuje riziko, že vás potkají intimní problémy. Jednou z nejčastějších infekcí jsou vaginální mykózy.

Mykóza, plíseň, kandidóza, kvasinková infekce. Tolik jmen pro jedno z nejčastějších a nejnepříjemnějších onemocnění, jímž ženy trpí. Jejich výskyt stále roste a ne všechny příčiny jsou zcela jasné. Odhaduje se, že v produktivním věku trpí asi 75 % žen nejméně jednou v životě vaginální mykózou, polovina z nich opakovaně, a 5 % z nich trpí mykózou chronicky.

Co máte na sobě?

Projevuje se svěděním, bolestí při pohlavním styku nebo při močenívýtokem z pochvy, který je bělavý, hrudkovitý, připomíná tvaroh nebo směs mouky s vodou.

Onemocnění způsobují kvasinky rodu Candida albicans, které jsou běžnou součástí mikrobiálního osídlení pochvy. Samy o sobě tedy nevedou k onemocnění. Mykózy vznikají až v důsledku porušení rovnováhy poševní mikroflóry, kdy se kvasinky přemnoží a vyvolávají zánět sliznice.

K jednomu z nejrizikovějších faktorů, které podporují rozvoj vaginální mykózy, patří užívání antibiotik. Příčinou však mohou být i tak zdánlivě nevinné činnosti, jako je nošení úzkých džín, přiléhavého syntetického prádla a punčocháčů nebo neprodyšných cyklistických kalhot.

Teplé vlhko škodí

Zvýšením vlhkosti - třeba právě z mokrých plavek nebo menší příležitosti k hygieně při cestování - dojde zapářce a následně většímu množství mikrotraumat, což vytváří příznivé podmínky pro přemnožení kvasinek. Rizikem mohou být i obyčejné tampóny, kterými ženy často řeší cestovní nepohodlí i mimo menstruaci.

Před těmito problémy chrání ženské tělo prospěšné bakterie zvané laktobacily - bakterie mléčného kvašení. Počet laktobacilů může být snižován např. užíváním antibiotik, tabákem, nadměrnou nebo nevhodnou intimní hygienou, hormonálními změnami, nadměrným stresem, nošením syntetického nebo těsného oblečení, koupáním v bazénech, pobytem v saunách, ale i nechráněným sexem.

Pár dní, pětinásobné riziko

Předejít infekcím pomohou speciální tampóny s obsahem laktobacilů. Tyto probiotické tampóny obnovují rovnováhu v těle a zároveň pomáhají ženám cítit se pohodlně i během menstruace.

Především během těchto dnů je vaginální mikroflóra obzvlášť nestabilní a zvyšuje se její pH. To vyhovuje rizikovým mikroorganismům, které se stávají biologicky aktivními. Rizika rozvoje zánětu stoupají až pětinásobně!

V době menstruace dochází k přirozenému úbytku laktobacilů a naopak k pomnožení jiných nebezpečných bakterií.

Prevence i léčba

Právě tehdy je vhodné dodat chybějící laktobacily prostřednictvím tampónů, aby se obnovila  rovnováha. Užívání probiotických tampónů ellen je tak jednoduchým a přirozeným způsobem, jak toho dosáhnout.

Jejich pravidelné užívání má nejen léčebný, ale i preventivní charakter, který doplňuje například i vhodná osobní hygiena, bavlněné spodní prádlo a netěsné oblečení.

Tyto tampóny lze samozřejmě používat i mimo menstruaci jako prevenci právě v těch situacích, kdy se zvyšuje možnost přemnožení kvasinek.  Hezké léto bez potíží!

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama