reklama

E-cigarety: Skvělá náhrada nebo nebezpečná móda?

Léta ležely v policích a e-shopech bez valného zájmu. Teď je kouří málem celé Česko (ano, i Morava). Jsou tzv. e-cigarety vážně tak skvělé? Odborníci před nimi spíš varují.

Foto: Profimedia.cz

Léta ležely v policích a e-shopech bez valného zájmu. Teď přišly do módy a kouří je málem celé Česko (ano, i Morava). Jsou tzv. e-cigarety vážně tak skvělé? Odborníci před nimi spíš varují.

Je za lavinou zájmu snaha ušetřit nebo příprava na chystaný zákon, který zakáže kouřit ve všech veřejných prostorech. Nebo si kuřáci uvědomili, jak ničivá je jejich závislost? Nejprve si připomeňme: zdravé kouření neexistuje.

Plné škodlivin

Americká FDA (Úřad pro kontrolu léčiv a potravin) prozkoumala celkem 19 typů elektronických cigaret a zjistila, že obsahují nitrosaminy, což je tentýž druh rakovinotvorných látek, které jsou obsaženy i v obyčejných tabákových cigaretách.

Mnohé z nich navíc obsahují také diethylenglycol (ethandiol), což je jedovatá látka, používaná obvykle do vstřikovačů a nemrznoucích směsí.  O desítkách dalších látek v nich obsažených se neví vlastně nic...

Jednou z neznámých je  také skutečný obsah nikotinu a schopnost jeho vstřebání se do těla Mnohé typy e-cigaret, označené jako bez nikotinu, přesto obsahovaly  určitou hladinu tohoto jedu. 

Překouření bez kouře?

Ostatně to je i námitka českých lékařů: podle Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku se dávka inhalovaného nikotinu z e-cigaret nedá přesně změřit, a tak se může stát, že se člověk předávkuje. Tím spíš, že může "e-kouřit" vlastně všude. 

Výjimkou pak není, kdy takový "odvykající" nebo "zdravější" kuřák vytáhne za den nikotinový ekvivalent sedmdesátky cigaret a končí na pohotovosti s bušením srdce, úzkostí a závratěmi - klasickými příznaky otravy nikotinem.

Hrozba e-cigaret podle českých odborníků spočívá v tom, že se při zvyšování přísunu nikotinu do těla zvyšuje množství nikotinových receptorů v mozku.

Kuřák tak pro své uspokojení potřebuje stále vyšší dávku nikotinu. Tedy pravý opak toho, k čemu mají e-cigarety sloužit. O odvykání tak vlastně nemůže být řeč.

Stále závislejší

Další nebezpečí se skrývá ve tvaru a podobě, který e-cigarety mají. Příliš se podobají těm "obyčejným", a tak neřeší ani  psychickou, tzv. společenskou závislost na kouření. Která je mimochodem mnohem častější a podle odborníků bohužel také úpornější než závislost na nikotinu. E-kuřáci si stále víc fixují zlozvyk držet "něco" v ruce, vkládat do úst, potahovat atd...

S každým potáhnutím kuřák nadechne vodní páru, ve které je rozpuštěný nikotin, a vydechne ji, což evokuje cigaretový kouř. Tato pára, vznikající v e-cigaretách, může mít různé příchutě - od tradičního mentolu po čokoládu nebo jablko. Proto zmíněný  FDA rovněž varuje před skutečností, že právě to činí e-cigarety nebezpečné pro teenagery.

>

--------------------------------------------------------------------------------

Jak přestat kouřit?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama