reklama

Ochrnutá ve 20 letech? Antikoncepce může být nebezpečná

Hormonální pilulky považujeme za něco málem tak běžného jako vzduch. Jako by byly pro každého. Jenže to není pravda!

Foto: Profimédia

Hormonální pilulky považujeme za něco málem tak běžného jako vzduch. Jako by byly pro každého. Jenže to není pravda.

Nevěřte tomu, že se hormonální antikoncepce hodí pro všechny a je zcela bezpečná. Rizika se týkají žen a dívek s dědičnou zátěží - především pokud se v rodině vyskytují sklony k žilní trombóze a tvorbě krevních sraženin. Jenže - kolik lidí to o sobě ví?

Rána z čistého nebe?

Množí se tak případy zdánlivě zdravých dívek ve věku kolem 20 let, které bez předchozího varování přestaly chodit, mluvit a ovládat polovinu těla. Hormonální pilulky samy o sobě onemocnění nejspíš nezpůsobí, ale dokážou v souvislosti s jinými okolnostmi vyvolat nebo zhoršit dosud skryté zdravotní problémy.

U člověka, který má sklon k tvorbě krevních sraženin, se riziko dramaticky zvýší dlouhým sezením, například při dálkových cestách či letech. Někdy k rozvinutí symptomů stačí už nervové a fyzické vypětí, třeba ve zkouškovém období.

Kvůli nebezpečí plicní embolie se hormonální pilulky vždy vysazují minimálně dva týdny před každou operací. Z obdobných příčin se má hormonální antikoncepce preventivně vysadit i v případě, že vás nemoc či úraz připoutá dlouhodobě na lůžko.  Jenže ne všechny operace jsou plánované. Stačí pak nečekaný úraz třeba na letním výletě nebo akutní slepé střevo a v rozrušení si nikdo ani nevzpomene na něco tak samozřejmého, jako je užívání antikoncepce.

Pilulky samy o sobě neškodí

Každou chvíli se v médiích objeví zpráva o kolapsu nebo úmrtí mladých nadějných sportovců. Bohužel se teprve pozdě zjistí, že měli nějakou vadu oběhového systému, která unikla i podrobným lékařským prohlídkám.

Se smrtí nebo těžkým poškozením zdraví ve spojení s antikoncepcí je to podobné. Ve spojení s hormony však nezabíjejí pilulky, ale závažné, často skryté vady. Většina žen o svém zdravotním stavu tak podrobný přehled nemá. Přitom hormonální antikoncepce zvyšuje až čtyřikrát riziko trombózy.

50x vyšší riziko!

U žen, které mají vrozené genetické dispozice ke vzniku krevních sraženin, se toto riziko zvyšuje až 50krát.  Skryté nebezpečí potvrdil i nedávný preventivní projekt Zdravotní pojišťovny METAL-ALIANCE. Genetickým vyšetřením prošlo 500 dívek ve věku od 11 do 26 let.U 9 % dívek skutečně bylo prokázáno zvýšené riziko rozvoje závažné a život ohrožující komplikace v případě užívání hormonální antikoncepce - rozvoj tromboembolické nemoci (TEN).

Přitom podle doporučených kritérií České hematologické společnosti by na základě osobní anamnézy žádná z těchto dívek vyšetřena nebyla a jen 35 % z nich by toto vyšetření mělo indikováno na základě rodinné anamnézy. Proto je vhodné provést u všech dívek genetické vyšetření ještě před zavedením hormonální antikoncepce.

Jinak může i u velice mladých dívek dojít k mrtvici, žilní trombóze, plicní embolii, srdečnímu infarktu a mozkové žilní trombóze - včetně následného ochrnutí. Riziko mrtvice zvyšují genetické dispozice spolu s kouřením, vysokým krevním tlakem, cukrovkou, obezitou, migrénami a vysokou hladinou cholesterolu. Nebezpečí představují také určité typy poruchy krevní srážlivosti a onemocnění jater.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama