reklama

Proč z piva rostou břicha?

Pivo je kalorická bomba, to víme všichni. Ale proč tolik netloustnou třeba "mlékaři" nebo "colaři", případně "limonádnici", jejichž nejoblíbenější nápoj je nejméně stejně energeticky vydatný jako právě zatracované pivo?

Foto: Isifa/Thinkstock

Pivo je kalorická bomba, to víme všichni. Ale proč tolik netloustnou třeba "mlékaři" nebo "colaři", případně "limonádnici", jejichž nejoblíbenější nápoj je nejméně stejně energeticky vydatný jako právě zatracované pivo?

Odborníci v poslední době doporučují mírnou (ale opravdu mírnou!) konzumaci alkoholu jako prospěšnou pro lidské zdraví. Sklenička piva může být zářným příkladem: jedná se vlastně o kvalitní izotonický roztok s nízkou hladinou alkoholu, který funguje jako zdroj vitamínů, minerálů a dalších potřebných látek. Ale to není celá pravda.

Znáte pivní hlad?

"Pivo obsahuje hořčiny, které podporují tvorbu trávicích šťáv a tedy i chuť k jídlu," upozorňuje dietolog Pavel Suchánek. "Navíc má vysoký glykemický index, takže snadno vyvolá i hlad."

A v tom to právě je! Výzkum mezi zaměstnanci pivovaru v Plzni kdysi zjistil, že nadváhu neměli přímo z piva,  jak se domnívali, ale z tučného jídla - po pár pivech totiž dostali tzv. pivní hlad, a ten "mrkví  neošidíš". Samozřejmě, že roli hraje i energie v pivu obsažená. Není jí málo:

  • pivo 10° - 1300 kcal
  • pivo 12° 1400 kcal
  • pivo tmavé 2100 kcal

Roztažený žaludek

Navíc - lidí, kteří denně vypijí na posezení pět (šest, deset…) limonád asi nebude tolik. Zato pivaři si svůj obvyklý počet kousků neodpustí. Tak velký objem také pořádně roztáhne žaludek - a ten je pak schopný a ochotný pojmout i pořádně velkou porci jídla.

Pivní břicho bývá pochybnou výsadou mužů. Co za tím je? Jedná se o to, že mužská obezita je jiná než ženská - u mužů má tuk tendenci se usazovat kolem pasu a na břiše, což je rizikovým faktorem pro srdeční a cévní onemocnění. A s věkem, který přibývá stejně rychle za hospodským stolem jako kdekoliv jinde, se výrazně snižuje schopnost organismu odbourávat tuky.

Zvládnou ho i ženy?

Pivo má ještě jeden efekt, který vede k zvětšování břicha. Dlouhé vysedávání. Nejde jen o sezení místo aktivního pohybu, ale o vliv polohy těla. Naklonění nad stolem způsobí přenesení těžiště a tzv. ventrální flexi páteře. Výsledkem je vystrčené a povolené břicho, na němž každé kilo vypadá ještě větší. A že jich je!

Pivní břicho je tak spíš důsledkem životního stylu než problémem určitého druhu nápoje. A vzhledem k tomu, jak se mění životní styl i u žen, brzy nemusí být jen mužskou záležitostí.

Jako inspirace a návod, jak se zbavit tzv. "pivní vany", může posloužit video s geniálně jednoduchými cviky. Doporučujeme (nejen) pro vaše partnery!  

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama