reklama

Čím víc sexu, tím lepší sperma

Dělejte sex co nejčastěji, zní vzkaz vědců mužům. Zvlášť pokud máte problémy s plodností. Tedy už žádné "šetření", aby sperma tzv. zesílilo. Je právě naopak!

Foto: Thinkstock

Milujte se co nejčastěji, zní vzkaz vědců mužům. Zvlášť pokud máte problémy s plodností. Tedy už žádné "šetření", aby  sperma tzv. zesílilo. Je to právě naopak!

Obecně v celém světě nesou vinu za neplodnost páru především muži. Když však denně provozovali sex po celý týden, genetické defekty v jejich spermatu podstatně poklesly.

Obvykle se mužům dostávalo přesně opačné rady. Lékaři jim doporučují vždy několik dní abstinence, protože se tak zvýší množství spermatu, a tím jejich partnerkám vzrostou šance na otěhotnění.

Abstinence škodí!

David Greening, odborník na léčbu neplodnosti ze Sydney, prozkoumal celkem 42 mužů, jejichž sperma mělo vysokou úroveň genetického poškození.

Tvrdí, že častější sexuální aktivita vylepšuje genetickou kvalitu spermatu. Mnohým párům tak může pomoci s početím.

Všichni ze zkoumaných byli součástí párů, které už měly za sebou několik neúspěšných pokusů o umělé oplodnění nebo potratů.  Australská studie však odhalila, že ti, kdo mají normální počet spermií, ale horší kvalitu spermatu, si mohou vylepšit svůj genetický materiál tím, že budou provozovat sex co nejčastěji.

Naordinovali jim sex

Genetické poškození ve spermiích snižuje šanci na otěhotnění partnerek, případně může způsobit vyvinutí poškozeného embrya nebo potrat. Po třech dnech sexuální abstinence testy prokázaly 30,8 %  genetických vad.

Muži pak byli znovu testováni až po týdnu "naordinovaného" sexu. Tehdy testy ukázaly, že objem ejakulátu sice poklesl o třetinu, ale - a to je podstatné - počet genetických poškození také.

U 37 mužů ze skupiny došlo ke zlepšení průměrně o 12,8 %. Doktor Greening je proto přesvědčen, že častější ejakulace, pokud možno každodenní, podstatným způsobem snižuje genetické vady spermií.

Sex každý den

Podle něj čím déle zůstávají spermie v těle, tím více poškození vinou volných radikálů se na nich může projevit.

Allan Pacey, androlog a předseda Britské společnosti pro plodnost, tuto teorii potvrzuje: "Pokud ejakulujete každý den, zabráníte tomu, aby sperma zůstávalo příliš dlouho v pohlavních orgánech. Zkrátí se tak doba, kdy je sperma vystaveno poškození, a je tak čerstvější."

Před čtyřmi lety jiný australský výzkumný tým publikoval teorii, podle níž častá masturbace snižuje pravděpodobnost onemocnění rakovinou prostaty. Což je také lákavá možnost, ne?

Co škodí spermiím?

Pití alkoholu významně narušuje pohlavní hormony. V krvi se snižuje množství mužského pohlavního hormonu testosteronu a stoupá hladina těch ženských - estrogenů.

Takový muž pak ztrácí libido (sexuální touhu), bývá impotentní, neplodný a začíná se podobat ženě, protože se mu zvětšují prsa a boky a ztrácí se charakteristické ochlupení.

Sperma muže holdujícího alkoholu proto postupem času obsahuje čím dál tím méně pohlavních buněk a pro oplození vajíčka je potřeba více štěstí. Kromě počtu se mění také tvar a schopnost pohybu spermií.

U kuřáků je velmi nízká průměrná koncentrace spermií a samotné spermie jsou špatně pohyblivé. Podíl života- a oplodnění schopných byl velmi nízký. Tyto škody jsou tím větší, čím dříve muži s těmito zlozvyky začnou.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama