reklama

Největší riziko pohlavních chorob: Sex mezi muži

Pohlavní nemoci si dáváme do souvislosti především s rizikovými skupinami, jako jsou homosexuálové a narkomani. V posledních letech se však setkáváme s častým výskytem pohlavních chorob u "nerizikových" skupin obyvatelstva.  Může se to stát i vám...

Foto: Thinkstock

Pohlavní nemoci si dáváme do souvislosti především s rizikovými skupinami, jako jsou homosexuálové a narkomani. V posledních letech se však setkáváme s častým výskytem pohlavních chorob u "nerizikových" skupin obyvatelstva. Může se to stát i vám...

I ostřílení odborníci - hygienici a venerologové - občas žasnou nad těžko uvěřitelným počtem sexuálních partnerů, který jim udávají jejich pacienti. A jsou to často mladí lidé do 24 let věku - tvoří pětinu všech nemocných. Není divu, že při tak uvolněném životním stylu po letech v ČR začal znovu růst počet výskytu pohlavních chorob.

Na rizika, léčbu i povinnost ohlašování těchto nemocí jsme se zeptali MUDr. Daniely Vaňousové, lékařky Centra pro pohlavní nemoci Dermatovenerologické kliniky 2. LF UK a  Nemocnice Na Bulovce a dermatoveneroložky Canadian Medical Care.

Co by mělo být varovným signálem pro návštěvu venerologie?

Pacient s venerologickým problémem - zejména defektem (vředem) na genitálu, v oblasti konečníku, ale také v oblasti dutiny ústní (pokud má rizikové styky), pacient s výtokem z močové trubice nebo z konečníku by měl být vyšetřen co nejdříve specialistou - venerologem. Doporučení jiného lékaře, například praktického, nepotřebuje.

Test: Poznáte pohlavní choroby?

Se kterými nemocemi lidé nejčastěji počáteční příznaky pohlavních nemocí zaměňují?

Pohlavní choroby způsobující výtok (kapavka, chlamydie) pacienti nejčastěji zaměňují s infekcí močových cest, pacienti s obtížemi v oblasti konečníku za hemeroidy či jinou infekci. Nemoci způsobující defekty (syfilis, genitální opar) zaměňují nejčastěji s traumaty, občas s velmi kuriózním způsobem vzniku. A nemoci, které způsobují výrůstky (HPV, moluska) s různými vyrážkami, pihami.

Jaké pohlavní nemoci se vyskytují nejčastěji?

Pohlavních chorob je celá řada. Mezi nejčastější pohlavně přenosné choroby patří chlamydiové a papillomavirové infekce (HPV). Méně časté, avšak závažnější, jsou syfilis, kapavka, lymphogranuloma venereum a HIV infekce. 

Co je bezpečný sex?

Které z nich jsou nejrozšířenější?

V běžné populaci se nejvíce vyskytují chlamydiové infekce zejména u mladých osob. Další, velmi častou chorobou, je infekce působená lidskými papillomaviry (HPV), která se projevuje jako bradavičnaté výrůstky na genitálu a jejímž následkem mohou být nádorovitá onemocnění děložního čípku, v oblasti krku a konečníku. Méně často se v populaci vyskytuje syfilis a kapavka. Dále je nutno mít na paměti i rostoucí počet HIV pozitivních heterosexuálních osob.

Jak člověk pozná, že se nakazil takovou nemocí?

Problémem je, že většina pohlavně přenosných onemocnění může probíhat bez klinických projevů. Pacient nemá žádné obtíže, je infekční a může nakazit další osoby. Vzhledem k tomu, že většina chorob postihuje mladé sexuálně aktivní jedince v reprodukčním věku a důsledkem těchto chorob jsou nepříjemné následky, u některých chorob s trvalým dopadem na reprodukci, je třeba se chránit a dodržovat zásady bezpečného sexu.

Vražedná promiskuita

Jaká je nejrizikovější skupina pro přenos pohlavních chorob?

V praxi stále vidíme jako nejvíce rizikovou skupinu muže majících sex s muži. U drogově závislých pacientů se kromě krví přenášených infekcí (virová žloutenka C nebo B, případně zatím méně často HIV) v posledních několika letech vyskytuje častěji aktivní, infekční syfilis (zhruba 10x více). Důvodem je mimo promiskuitu jistě také využívání komerčního sexu drogově závislých k získání peněz na drogy. V běžné populaci se však pohlavně přenosné choroby vyskytují také.

Co vlastně způsobuje pohlavní choroby?

Pohlavní choroby způsobují viry, bakterie i paraziti. Mezi nejznámější virové onemocnění patří lidský papillomavirus (HPV), tyto viry způsobují klinické projevy zvané kondylomata, výrůstky barvy kůže na genitálu či kolem konečníku. Mezi virové pohlavně přenosné infekce patří také herpetické infekce způsobující genitální opar. Nejvýznamnější z této skupiny je však HIV infekce. Bakteriálních onemocnění je celá řada - syfilis, kapavka, chlamydie. Syfilis je choroba, která se projevuje vznikem vředu v místě kontaktu s bakterií. Nejčastěji se vřed nachází na genitálu, v oblasti konečníku, ale vzhledem k sexuálním praktikám je výskyt možný i v dutině ústní a kolem úst. V pozdějším (druhém) stadiu, vzniká vyrážka na trupu. Kapavka a chlamydiová infekce způsobují výtoky z genitálu a z konečníku. Pohlavně přenosný parazit je např. zákožka svrabová, která způsobuje svrab. Zvláště pacienti s vysokým hygienickým standardem mohou mít projevy právě jen v oblasti genitálu.

Jaká je léčba pohlavních chorob?

Může se pacient vůbec někdy vyléčit?

Některé infekce jsou chronické a je nutná opakovaná léčba. Nevyléčitelná je HIV infekce. Chronickým onemocněním je virová infekce HIV. Pacient s léčenou syfilis vyžaduje pravidelné kontroly hladiny protilátek až do pozdního věku. Zejména v prvních letech po léčbě se může choroba vrátit. Papillomavirová  infekce (HPV) má tendenci ke spontánnímu vymizení z organismu, v některých případech však přetrvá v místě postižení a může se podílet na vzniku dalších onemocnění.

Lidé často sahají po samoléčbě - například po antibiotikách. Jaké to může mít následky?

Setkáváme se s tím velmi často. Nevyšetřený pacient, který se přeléčí naslepo antibiotiky, má velké riziko, že zvolil antibiotika, na která mikrob není citlivý. Následkem je jen částečné potlačení infekce, která se vrátí, nebo nepozorovaně přejde do chronického stadia se svými dalšími zdravotními komplikacemi a vlivem na reprodukci. Takový člověk může pohlavní chorobu dále šířit a tím se v podstatě dopouští trestného činu. Navíc pacient nakonec užije mnohem více antibiotik, která mohou mít sama o sobě negativní vliv na jeho organismus včetně vzniku alergií. Takže pacient si samoléčbou více uškodí a nakonec u lékařů stráví mnohem více času s rizikem dalších zdravotních komplikací.

Důvěra zavazuje

Jak je to s oznamovací povinností - týká se všech pohlavních nemocí?

Zákonné ohlašovací povinnosti podléhají syfilis, kapavka a lymphogranuloma venereum. Tyto nemoci hlásí nejen diagnostikující lékař, ale také laboratoř, která onemocnění prokázala. Chlamydiové infekce a HPV infekce se hlásí stejně jako jiné infekční nemoci například růže, svrab, aj. ke statistickým a epidemiologickým účelům.

Co je nejdůležitější pro úspěšnou léčbu pohlavních nemocí?

Nejdůležitější pro úspěšnou léčbu je upřímnost a otevřenost pacienta a jeho aktivní spolupráce. Za těchto podmínek lékař získá pravdivé informace pro kvalitní anamnézu k provedení odpovídajících a cílených vyšetření pacienta i jeho sexuálních partnerů, dále dodržení léčebného schématu a dokončení všech nutných kontrolních vyšetření po léčbě. Vztah lékaře a pacienta s venerickým onemocněním je specifický a trochu jiný než v ostatních oborech, protože se pouštíte do velmi intimních a často bolestivých oblastí, a možná je lékař jediným člověkem, se kterým pacient tyto informace  sdílí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Test: Poznáte pohlavní choroby?

Nejhorší případ anorexie v historii. S dobrým koncem!

Horoskop na celý listopad: Co vás čeká ve vztahu i v práci?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama