reklama

Jde o vteřiny: Jak dlouho má trvat správný sex?

Doba, po kterou trvá sex, bývá často zdrojem závisti, nedorozumění a frustrace.

Foto: Profimedia.cz

Lidé milují sexuální průzkumy, rádi se totiž srovnávají: kdy, jak, kolikrát, nebo jak dlouho. Právě doba, po kterou trvá sex, bývá totiž častým zdrojem závisti, případně nedorozumění a frustrace.

V tomto ohledu české průzkumy sexuálního chování vzbuzují údiv odborníků. Dotázaní totiž uvádějí jako obvyklou délku své soulože dvojnásobek a často dokonce trojnásobek času, než ve zbytku světa. Jak říká známý sexuolog MUDr. Radim Uzel, do postele nikdo nechodí s hodinkami, takže výrazně nadsazená doba průměrné české soulože může znamenat  buď přímo lhaní, a nebo jen plné zaujetí činností, při níž čas příjemně uplývá.

Tak akorát...

Češi by se svými v průměru udávanými 14 minutami délky styku byli skutečnými rekordmany! Kdyby si tolik nevymýšleli. Údaje ze světa totiž mluví zcela jinak. Většina souloží totiž trvá mezi třemi až třinácti minutami - a ideální sex zdravého člověka většinou nepřesáhne deset minut.

Doporučujeme: 8 věcí, které vám ničí sex

Prokazují to údaje mnoha desítek sexuologických terapeutů, kteří sledovali tisíce svých pacientů po několik desítek let. Tato data pak shrnuli a porovnali Eric Corty a Jenay Guardiani z Pensylvánské státní univerzity. Z jejich rozsáhlé studii vyplynulo, že pro většinu lidí je při sexu "normální" rozmezí tří až sedmi minut.

To už je moc!

Tuto dobu respondenti označovali za "žádoucí". Za příliš krátký se obecně považuje sex v délce trvání jedné až dvou minut. Od tří minut roste počet lidí, kteří jsou ochotni tuto délku hrátek respektovat. Víc než devatenáct minut je zase pro většinu lidí příliš dlouhá doba a po půlhodinovém sexu už netouží prakticky nikdo

Obavy mužů z příliš rychlého vyvrcholení jsou tak z velké většiny naprosto "mimo". Současná populární kultura bohužel vytváří pokřivené stereotypy o sexuální aktivitě. Muži i ženy věří fantaziím o obřích penisech, erekci tvrdé jako kámen a o souloži trvající celou noc.

12 minut pro 13 % žen 

"To vytváří prostor pro nespokojenost a zklamání," tvrdí proto profesor psychologie Eric Corty, který se pokusil výzkumem stanovit, jak dlouho má trvat "správný" sex.

Jistý časový rozdíl však zřejmě existuje. Podle výzkumu z loňského roku, jehož výsledky byly zveřejněny v Royal Society Journal, potřebují ženy k dosažení orgasmu v průměru 12 minut - ovšem podle statistik je výhradně vaginálně vzrušivých pouze 13 % žen. Průměrnému muži stačí k ejakulaci dvě a půl minuty.

Jak prodloužit sex

Pokud vám to v tomto ohledu neklape, pak odborníci připomínají, že Kegelovy cviky k ovládání svalů pánevního dna jsou i pro muže!

Jinak doručují následující možnosti:

  • jde-li o psychicky podmíněnou poruchu, zkuste psychoterapii, která pomůže odstranit strach a úzkost
  • nácvik metody start-stop, kdy se muž při masturbaci naučí poznat okamžik, kdy ještě lze orgasmus oddálit. V tu chvíli musí přestat. Tak nad sebou získá větší kontrolu
  • metoda, při níž partnerka stiskne špičku nebo kořen penisu v momentě, kdy ještě lze oddálit orgasmus. Krev se vytlačí z penisu, a tím se oslabí erekce
  • místně znecitlivující krémy, které oddálí ejakulaci 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Holení na intimních místech způsobuje bradavice

Vede častý úklid k neplodnosti? Překvapivý objev!

Mužská obřízka: Kdy je dobré do toho jít?

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama