reklama

8 tipů, jak se ubránit podzimní "depce"

Listopad se táhne donekonečna jako slizký černý had a představa stresu v práci před koncem roku v mnohých z nás vyvolává úzkost. Braňte se, nenechejte svou duši propadnout peklu "depky"! Máme pro vás dobré tipy.

Foto: Isifa/Thinkstock

Listopad se táhne donekonečna jako slizký černý had a představa stresu v práci před koncem roku v mnohých z nás vyvolává úzkost. Braňte se, nenechejte svou duši propadnout peklu "depky"!

Depka je módní slovo a stejně módní je i tvrzení, že se vlastně o nic nejedná, že přece nejde o tu  "pravou" depresi - míněno psychiatrickou diagnózu. Stav smutku, špatné nálady a nedostatku energie nás totiž dokáže důkladně deptat i tak. Jak se mu bránit? 

Změňte přístup

Pocit štěstí prodlužuje život. Vědci dokonce spočítali, o kolik, a není to málo - o sedm a půl roku až o deset let! Říkáte, že vy štěstí nemáte a ze všech stran se na vás valí jenom samé průšvihy? I na to vědci mají odpověď. Štěstí podle nich není jen muška zlatá, ale pouze otázka vlastního přístupu k věcem, problémům i k lidem kolem sebe.

Vědomá změna náhledu, k níž se dá přinutit, tak může mít pozitivní efekt. Místo představy šedivé ranní mlhy a mokrých chodníků je dobré se vyzbrojit dobrou náladou v očekávání dne stráveného v příjemném prostředí práce, rodiny, mezi přáteli.

Čtěte také: 8 příznaků i příčin deprese - mohou být totožné >>

Pozitivně bychom měli přistupovat i sami k sobě. Nelitujte se! Naopak si opakujte vlastní pozitiva - každý nějaká má. I když se vám do toho nechce a připadá vám umělý optimismus falešný, doopravdy funguje! Stejné je to i se smíchem. Výzkumy potvrdily, že i vyvolaný smích aktivuje centra v mozku, která uvolňují hormony dobré nálady a štěstí.

Tady je pár dalších tipů proti podzimní depresi, které doporučují odborníci:

Režim

Dodržujte ho! I když třeba nemáte důvod ráno vstávat, nepovalujte se dlouho. Plňte všechny každodenní povinnosti, jezte v obvyklou dobu, přimějte se k běžným pracem, i když se vám nechce. Pocit uspokojení  z vykonané činnosti i z malého vítězství nad sebou vás odmění. Příznakem deprese je ztráta zájmu o činnosti, pokles energie a únava. Člověka vyčerpává jakákoliv činnost nebo už i myšlenka na ní 

Když u sebe nemá nikoho blízkého, pomůže i pevně stanovený harmonogram nebo časový rozvrh dne - o který se obrazně řečeno opře - a který mu poskytne ukotvení v chaosu, co si sám nechtěně způsobuje. Proto je třeba už dopředu vědět, co a kdy udělat, nebloumat nad tím a držet se plánu. 

Kontakty

Mluvte s lidmi! Člověk bez sociálních kontaktů si kope hrob. A pokud ještě ke všemu pro někoho něco nezištně uděláte, budete se určitě cítit skvěle.

Světlo

Doporučuje se vstávat ráno do co nejvíce osvětlené místnosti. Účinky vyváží případnou námitku, že vás světlo oslňuje. Také bychom měli využít doby, kdy je světla dost - například vyběhnout aspoň na chvíli ven během přestávky na oběd.

Fyzická aktivita

Při sportu se totiž v mozku vyplavuje hormon zvaný serotonin. To je příčina, proč se po sportovním výkonu cítíme tak skvěle - zásluhou právě tohoto "hormonu dobré nálady". Zároveň přinese zdravou dávku únavy, která je žádoucí a s pravidelným denním režimem pomůže nastolit řád na odbourání tendencí k depresivním myšlenkám.

Nejlepší je pohyb na čerstvém vzduchu, i kdyby to měla být práce na zahradě. Hlavně vsaďte na procházky, ale pokud by vás nudily (a nuda je jakýmsi předstupněm deprese), dejte si cíl. Třeba: dnes dojdu pro ty dobré housky z domácí pekárny na opačném konci města. Zároveň se tak budete mít na co těšit.

Žádný alkohol

I když vás večerní popíjení rozveselí nebo aspoň utlumí a pomůže zapomenout, krušné ráno opilcovo přivede všechny problémy zpátky zesílené na druhou. Nemyslete ani na minulost, ale ani na budoucnost. Stačí, když budete v pohodě právě dnes.

Výživa

Jezte pravidelně a snažte se o vyvážený jídelníček s obsahem všech potřebných živin. Koneckonců náš mozek je jen chemická továrna, a tak krmte tu bestii dobře, odmění se vám! Klidně si ale občas dejte něco nezdravého, na co máte chuť - ale opravu jenom OBČAS.

Odpočinek 

Aktivní oddych v podobě filmu nebo návštěvy muzea pomůže přepnout na jiné myšlenky. Na druhé straně nepodceňujte pasivní oddych, zejména trpíte-li workoholismem. Ten jde ruku v ruce se stresem, tenzí, časovou tísní a vede až k depresi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Deprese: Budeme všichni na práškách?

Sex je vždycky riziko. Nepodceňovat.   

10 knih, které vám změní život. Doporučují slavní!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama