reklama

Úskalí lásky ke zvířatům: Paraziti, nemoci, infekce

Zvířata jsou stále častěji právoplatnými členy našich rodin. Toto spojení má svá neocenitelná kouzla, ale i svá úskalí. V takto úzkém soužití mezi úskalí patří určitě i riziko infekce zevními parazity. Víte, jak chránit mazlíčky i sebe?

Foto: Isifa/Thinkstock

Zvířata jsou stále častěji právoplatnými členy našich rodin. Toto spojení má svá neocenitelná kouzla, ale i svá úskalí. V takto úzkém soužití mezi úskalí patří určitě i riziko infekce zevními parazity. Víte, jak chránit mazlíčky i sebe?

"Často se v ordinaci setkávám s nešťastnými reakcemi klientů, a to hlavně klientek, v souvislosti s nálezem parazitů na jejich pejskovi či kočičce, se kterou se denně mazlí jejich dcera či syn a se kterou denně spávají v jedné posteli. Mezi nejčastější ektoparazity v našich podmínkách patří blechy a klíšťata," upozorňuje MVDr. Václav Bartoš z Veterinární kliniky ZooVET v Hradci Králové.

Zvířata přenášejí parazity

"Pacienti s kožními problémy parazitárního původu tvoří podstatnou část všech dermatologických pacientů," potvrzuje prof. MVDr. Vlasta Svobodová, CSc. z Ústavu patologické morfologie a parazitologie Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně.

Doporučujeme: Invaze parazitů v ČR: Jaké jsou příznaky?

Blechy, klíšťata i komáři však nejen zneklidňují své hostitele a vyvolávají nepříjemné kožní změny. Jejich potravou je nasátá krev, a proto patří mezi nejčastější přenašeče (vektory) nebezpečných infekcí parazitárního, bakteriálního a virového původu. "Známe je pod názvem 'onemocnění přenášená vektory - Vector Borne Diseases'. Boj proti přenašečům hraje hlavní roli v zabránění přenosu infekcí, z nichž většina významně ohrožuje i zdraví lidí," dodává profesorka Svobodová. 

Blechy jsou v celém bytě

Odborníci tvrdí, že jedna bleška na psovi či kočce znamená, že dalších 100 jich máte v bytě. Víc než 95 % blech, resp. jejich vývojových stádií, se nachází mimo zvíře. To znamená v pelíšcích, kobercích, sedačkách, parketách, autě, v okolním prostředí.

Například blechy mj. přenášejí  tasemnice. Zablešená kočka je také zdrojem infekce "nemoci z kočičího škrábnutí". Projevuje se u člověka bolestivým zduřením mízních uzlin, horečkami a vyžaduje antibiotickou terapii.

Náš tip: Lidé jsou prolezlí červy. Způsobují i rakovinu

"Výsledky našeho výzkumu ukazují, že v České republice se více než 50 % koček setkalo s původcem této infekce. Kočky na rozdíl od lidí snášejí infekci bez jakýchkoli projevů onemocnění. Ochrana spočívá v zamezení zablešení koček," upozorňuje dál profesorka Svobodová. Zbavit se jich je ovšem hodně obtížné. Proto jako všude, tak i zde platí, že prevence je lepší, levnější a jednodušší než léčba.

Co všechno můžete chytit z klíštěte?

Teď, když letošní tuhá zima snad konečně pominula, přichází opět sezóna klíšťat, která jinak trvá prakticky celoročně. Psi a kočky vytvářejí malá nebezpečná ohniska v parcích a zahradách, kam přinesou infikovaná klíšťata, která se zde vyvíjejí a snáze napadají člověka.    

Mezi nejzávažnější onemocnění přenášená klíšťaty patří virová klíšťová encefalitida, borelióza a anaplazmóza, jejichž výskyt se každoročně zvyšuje.

"Bakterií Anaplasma je infikováno 5-6 % klíšťat. 20 % psů má v krvi protilátky signalizující, že přišli do kontaktu s infekcí. U borélií je výskyt vyšší.  Na jižní Moravě byla zjištěna u 18,4 % klíšťat a protilátky u více než 10 % psů. Výskyt klíšťové encefalitidy je naštěstí nižší, asi 1-3 % klíšťat, ale jedná se o vysoce závažné onemocnění, počet případů u lidí na Moravě v loňském roce stoupl o 20," uvádí profesorka Svobodová.

Jak chránit zvířátka i lidi?

Je lepší starat se ještě před tím, než je zvíře napadeno.Většina šamponů, pudrů a sprejů se vzhledem ke krátkodobému účinku příliš neosvědčila.

Jedinou účinnou prevencí je správné použití antiparazitik. Zde se nabízí dvě doporučované možnosti, použití obojků s dlouhodobou účinností (např. Kiltix 7 měs., Foresto 8 měs.) nebo pravidelná aplikace spot-on přípravků - jedna kapka na kůži (např. Advantix), a to ve správné frekvenci (1x měsíčně) opakovaného podání.

"Spot-on preparáty vykazují kromě antiparazitárního účinku také repelentní účinek. Jedna kapka spot-on preparátu vpravená přímo na kůži zvířete znamená jeho měsíční ochranu. Tato forma je doporučovaná zvláště pro doma chované postelové mazlíky," dodává veterinární lékař Václav Bartoš z Hradce Králové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

18 nejzajímavějších kočičích plemen: Vyberete si?

Nejčastější nákaza ze sexu: Ani o ní nevíte

Horoskop na celý březen: Na co se můžete těšit?

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama