reklama

Magická síla vody: S čím nám pomáhá? Jak nás léčí?

Voda patří k jaru - ledy pukají, sněhy tají a voda přináší nový život. Proto se velikonoční polévání stalo podobným symbolem jako pomlázka. Někde k rituálům patří i házení do vody, ale to je letos lepší nezkoušet...

Foto: Profimedia.cz

Voda patří k jaru - ledy pukají, sněhy tají a voda přináší nový život. Proto se velikonoční polévání stalo podobným symbolem jako pomlázka. Někde k rituálům patří i házení do vody, ale to je letos lepší nezkoušet...

Její očistná schopnost se symbolicky přenáší z očisty těla na očistu duše, jako je kropení svěcenou vodou v kostelech nebo i křest.

Voda jako ženský princip

Voda patří mezi čtyři magické živly, představuje ženský princip a svou proměnlivostí a neuchopitelností symbolizuje emoce a city. 

Už od pradávna je považována za zdroj života. Většina náboženských a filosofických proudů ji považuje za prvotní látku, ze které se zrodilo všechno živé na Zemi.

Jsme stvořeni z vody až ze 60 % . Zatímco bez jídla lze vydržet dlouho, bez vody nastane konec do několika málo dní. Záleží na podmínkách, ale obvykle se za definitivní limit označuje sedm dní. 

Doporučujeme: Jarní detox může i škodit, varují odborníci

Tato životadárná tekutina nám v těle slouží k přenosu živin a odpadních látek jako nosný a transportní systém. Roznáší teplo, udržuje stálou teplotu a tím zajišťuje chemicky i fyzikálně stálé vnitřní prostředí buňky a mezibuněčného prostoru.

Léčíme se pomocí vody 

Dodržování pitného režimu s pravidelným doplňováním  po malých dávkách nás může zachránit od bolestí hlavy, bolestivé menstruace a ulevuje i při potížích s dýcháním. Pomáhá i při problémech s močovými cestami a dokonce i při průjmu.  Při cukrovce se doporučují minerální vody s obsahem hořčíku, při potížích s nedostatkem jódu v těle zase Vincentka, kterou ocení především těhotné ženy nebo malé děti.

 

Tradiční čínská medicína doporučuje pití teplé vody, kdy tělo nemusí tuto příjemnou a užitečnou tekutinu ohřívat vlastním pracně vytvořeným živočišným teplem.Známá je také jogínská očista střev i celého organismu pomocí pití velkých dávek slané vody

Voda ulevuje při bolestech

Dr. Fereydoon Batmanghelidj, jeden z posledních žáků objevitele penicilínu sira Alexandera Fleminga, dokonce léčil pitím vody pacienty se žaludečními vředy a dalšími bolestivými stavy. Podle něj lidské tělo dává najevo dehydrataci tím, že produkuje bolest, a bolest je známkou nedostatku vody v těle. 

Můžeme se chlubit, že průkopníkem léčby vodou byl český rodák Vincenz Priessnitz. Již ve dvanácti letech objevil zázračné účinky vody v oblasti Jeseníků, když pozoroval jelena, který si v lesní studánce léčil poraněnou nohu. A když poté v šestnácti letech málem zemřel na následky nehody, začal léčit i sám sebe a pak desítky dalších pacientů.

Náš tip: Bazény a aquaparky: Kde je nejčistší voda?

Po něm se také jmenuje "priznic" účinný zábal, kterým léčíme angínu i kašel, namožené svaly či drobné úrazy: na postižené místo přiložíme látku namočenou ve studené vodě a obalíme ho další vrstvou, kterou můžeme proložit i neprodyšným materiálem (mikroténový pytlík). Počkáme, dokud vnitřní studený obklad neuschne.

Co všechno umí vodoléčba?

  • Pohybový aparát:  Vodní odpor a střídání teploty prokrvuje a uvolňuje klouby, pomáhá rozcvičit  ztuhlé šlachy.
  • Krevní oběh: Voda pomáhá lepšímu prokrvení všech částí těla. Sníží se tak krevní tlak, což prospěje srdci. Lepší prokrvení zároveň souvisí s hospodařením s teplem, stáváme se otužilejší!
  • Dýchací soustava: U chorobných stavů, spojených se zúžením průdušek (alergie, zánět…), voda pomůže uvolnit sevření. Dýchání se tak zlepší a prohloubí.
  • Kůže: Zlepšuje její obranyschopnost, prokrvení a výživu
  • Nervová soustava: Voda působí zejména na  vegetativní nervový systém, který není ovladatelný vůlí. Jeho prostřednictvím dochází k uvolnění křečovitých stahů, a tím k tlumení bolesti.
  • Žlázy s vnitřní sekrecí: Při snížené funkci žláz působí povzbudivě (funkci zvyšuje) a naopak při zvýšené funkci ji tlumí
  • Měkké tkáně: Zlepšuje prokrvení, výživu, příznivě ovlivňuje svalové napětí a elasticitu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  

Co s vámi provede alkohol: Průvodce v obrazech

Trpíte zácpou? 10 tipů, jak se jí zbavit

5 důvodů, proč nemůžete najít toho pravého

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama