reklama

Neplodnost může přijít, i když děti máte, říká lékař

Mít dítě je přirozeným životním krokem, ale přesto pro mnoho lidí představuje pouze nesplněný sen. Někdy se zdá dokonce nesplnitelný... Na problémy s otěhotněním se ptejte v našem on-line rozhovoru.

Foto: Profimedia.cz

Mít dítě je přirozeným životním krokem, ale přesto pro mnoho lidí představuje pouze nesplněný sen. Někdy se zdá dokonce nesplnitelný... Na problémy s otěhotněním jste se ptali v našem on-line rozhovoru.  

Rok od roku má stále více párů problém s početím. Tato skutečnost je přikládána nejen zhoršeným životním podmínkám a stresu, ale mimo jiné i odsouvání mateřství do pozdějšího věku. V čem může být problém u vás a jak ho řešit? Na vaše dotazy odpovídal MUDr. Jan Šulc

Kdy už se jedná o neplodnost

Za neplodnost lékaři považují stav, kdy se při pravidelném pohlavním styku nepodaří otěhotnět v průběhu 12 měsíců.  Svou roli může hrát i věk ženy - jak  upozornil doktor Šulc, v 39 letech je u ženy již šance na otěhotění snížená.  "Každým rokem plodnost ženy dále klesá, po 45. roce věku je již extrémně nízká. Reálný stav se dá odhadnout například pomocí vyšetření AMH. U mužů není žádná ostrá hranice, za kterou by již bylo početí vyloučené. Přesněji by odpovědlo vyšetření spermiogramu." uvedl náš host. 

Doporučujeme: Blíží se konec umělého oplodnění?

Překvapivé pro většinu lidí asi bude zjištění, že neplodný může být i člověk, který už vlastní děti má. Týká se jak žen, tak mužů.

Neplodnost - roli skutečně hraje psychika

Specialista na gynekologickou endokrinologii a léčbu neplodnosti MUDr. Šulc  tvrdí: "Aby léčba byla efektivní, je nutné vnímat každý neplodný pár zcela individuálně a komplexně. Tedy zabývat se nejen medicínskou částí problému, která bývá zjevnější, ale přihlížet i k psychické stránce, která může hrát významnou roli." Podle něj skutečně částečně pomáhá lidové moudro, které radí "přestat na to myslet" - problémem však je, že pouze málokdo to dokáže.

Náš tip: Ženská neplodnost se dá zjistit jednoduchým odběrem

Bez muže otěhotnět nejde ani uměle!

Na dotaz, zda si žena bez partnera může pořídit dítě umělým oplodněním, MUDr. Jan Šulc odpověděl, že v ČR je dle platné legislativy vždy vyžadován při umělém oplodnění souhlas partnera: "Takže bez muže to nejde." Znamená to, že žena v podobné situaci musí najít někoho, kdo by si "zahrál" na jejího partnera.  

Náš odborník

MUDr. Jan Šulc

Spoluzakladatel a vedoucí lékař Centra reprodukční medicíny GEST. Specializuje se na gynekologickou endokrinologii, především na problematiku přechodu a na léčbu neplodnosti, věnuje se péči o těhotné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  

Čínská léčba neplodnosti: Těhotná hned druhý den?

Jarní chřipka: Proč je horší než ta v zimě?

Pálím mosty: Po rozchodu mě žádná bývalá už nezajímá

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama