reklama

Zuby: Čistit jen shora dolů, do stran ne!

Jediným důvodem, proč navštívit stomatologa, je pro třetinu Čechů zubní kaz. Jenže to už bývá  pozdě, a řadě lidí se proto musí zuby trhat. Důvodem je bohužel také fakt, že si prostě zuby čistit neumíme.

Foto: Profimedia.cz

Jediným důvodem, proč navštívit stomatologa, je pro třetinu Čechů zubní kaz. Jenže to už bývá  pozdě, a řadě lidí se proto musí zuby trhat. Důvodem je bohužel také fakt, že si prostě zuby čistit neumíme.

Základem péče o chrup je správná a pravidelná ústní hygiena a v té se Češi drží pod evropským průměrem. Pravidelně si sice zuby čistí až 95 % z nich, ale jen 20 % lidí to ale dělá správně.

Čistíte si zuby správně?

"Lidé by si zuby měli čistit alespoň dvakrát denně pomocí měkkého zubního kartáčku s malou hlavou. Nedílnou součástí péče o chrup je pravidelné čištění pomocí mezizubních kartáčků, bez kterých nelze vyčistit mezizubní prostor," upozorňuje MUDr. Petr Jelínek, stomatolog Kliniky GHC Praha.

Čtěte také: Platíte za odstranění zubního kamene? Stěžujte si!

Kdyby se v nějaké televizní pouliční anketě dávala otázka, jak se mají správně čistit zuby, určitě by řada lidí pohořela.  Podle výzkumu si až 68 % z nás čistí zuby klasickým horizontálním způsobem, tedy vodorovně, případně zkoušíme různé krouživé pohyby.

Podle stomatologů a zubních hygienistek je to však špatně. "Správně bychom si měli zuby čistit vertikálně, tedy stíravým pohybem od dásně ke korunce zubu. A nezapomínat na kousací plošky," upozorňuje také zubní lékař MUDr. David Kadlec.

Čistit jedině vertikálně

Špatné návyky si bohužel přinášíme z dětství. Při horizontálním způsobu čištění "ze strany na stranu" nedosáhnete na všechna místa, kde se ukrývá plak. Zejména ho tím nedostanete z pod dásní, naopak si je přitom často podráždíte.

Doporučujeme: 5 rad pro pěkné a zdravé zuby

Čištění zubů ze shora dolů je lidem se špatným návykem samozřejmě zdá pracnější. Naučit se tento způsob chce trochu trpělivosti. Navíc většina kartáčků není na tento způsob čištění příliš uzpůsobena.

Existuje však speciální kartáček s unikátními vějířovitě uspořádanými štětinkami, který při čištění zubů doslova "vede ruku". "Inovativní tvar štětinek byl vytvořen tak, aby zjednodušil nejefektivnější způsob čištění zubů, tedy ze shora - dolů" připomíná doktor Kadlec.

K zubaři s dítětem už první rok

Špatný způsob čištění není jediným problémem, který se projevuje už u dětí. Je důležité, aby rodiče brali dítě ke stomatologovi od útlého věku, aby si dítě zvyklo na prostředí zubní ordinace. V mnoha případech se dítě dostane do ordinace, až když má nějaký bolestivý problém. "Potom si může nést trauma z ošetření po zbytek života," připomněl doktor Jelínek.

Náš tip: Nečistíte si zuby? Zemřete na srdce

První návštěva stomatologa by přitom měla proběhnout už v prvním roce života. Zanedbaný stav chrupu však často k tomu, že některým  dětem je kvůli kazům nutné mléčné zuby vytáhnout, což s sebou nese riziko, že jim druhé zuby narostou křivě," vysvětlil Petr Jelínek.

V globálu se Češi o zuby starat neumějí. Největší rezervy mají s chozením na preventivní prohlídky. Na ty by přitom měl každý člověk chodit dvakrát ročně.

Naučte se starat o chrup, ušetříte

Zářivý úsměv chce mít v dnešní době prakticky každý, ne vždy k němu ale stačí pravidelná ústní hygiena. Řada lidí proto experimentuje s bělícími pastami, to ale odborníci nedoporučují.  "Bělící pasty obecně obsahují abrazivní částice, které mohou poškozovat sklovinu. Bělení zubů by se mělo provádět pouze pod dohledem profesionálů," zdůraznil doktor Jelínek. Připomněl také, že
délka trvání získané barvy zubů velice souvisí s životním stylem pacienta. Průměrně je to jeden až tři roky.

Novinkou jsou keramické fazety - tenké keramické plátky, které se připevňují na zuby pacienta. Jejich pomocí fazet je možné zbavit se například nehezkých mezer mezi předními zuby, jejich špatného postavení nebo vadného zabarvení, či mnohočetných plomb. Při správném zhotovení vydrží fazety deset až patnáct let.

Všechny problémy se nakonec dají nějak napravit, ale bude vás to stát hodně času a peněz. Prevence je vždycky lepší. Zvlášť  když je tak jednoduchá - pár minut denně a správný kartáček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  

Svíčková, močový zánět a zuby. Co mají společného?

Trpíte zácpou? 10 tipů, jak se jí zbavit

5 důvodů, proč nemůžete najít toho pravého

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama