reklama

Dnes je úplněk: Znáte jeho magickou moc?

Také podléháte  záhadnému vlivu úplňku? Je právě dnes!

Foto: Isifa/Thinkstock

Teplá letní noc, a na obloze svítí  magický stříbřitý kruh... Nádhera, až se člověku chce vylézt z postele, i když zrovna spí! Také podléháte záhadnému vlivu úplňku? Je právě dnes!

Náměsíčnost patří mezi poruchy spánku a ve skutečnosti nemá s jednotlivými fázemi Měsíce nic společného. Přesto je až 91 % Evropanů přesvědčeno, že má na ně Měsíc v úplňku vliv. Jako mnoho jiných přirodních jevů se však dá jen těžko zachytit. 

Měsíc probouzí emoce a zvyšuje agresivitu

Ti, kteří jsou o něm přesvědčeni, argumentují vlivem Luny na celou přírodu - od přílivu a odlivu moře až po ženský cyklus a těhotenství, které se počítá podle lunárního kalendáře. Neni vlastně žádný důvod, proč by na jiné oblasti lidských projevů měl mít Měsíc menší vliv.

Lidské tělo ze 75 % tvoří voda, takže by Měsíc a především úplněk mohl přitahovat i vodu v našem těle. Jak je známo, při úplňku a novu jsou příliv a odliv nejsilnější. V takových dnech pociťujeme intenzivněji všechny emoce, nejsme ve své kůži.  Hodně lidí si stěžuje na úporné bolesti hlavy, a obecně platí, že co bolí, to má při úplňku tendenci bolet ještě víc, ať už jsou to úrazy, jizvy nebo klouby či záda.

Častá bývá podrážděnost a nervozita, a tak dochází ke konfliktům a rvačkám. Objevují se i nehody, úrazy a havárie.

Doporučujeme: Cyklus - nálada jak na horské dráze

Zkušenost, že věrný průvodce Země působí také na člověka a že jeho vliv nelze spojovat jen s náměsíčností, potvrzují i současné statistiky. Například experty britské telekomunikační společnosti BT zaujal je nevysvětlitelný růst počtu hovorů a připojení k internetu v určitých dnech roku. Když hledali vysvětlení, zjistili, že jich prudce přibývá právě ve dnech před úplňkem.

Viditelná vazba existuje i mezi Měsícem a infarkty. Podle nemocničních statistik o nemocích srdce a oběhového systému se ukazuje, že za úplňku řešili je o 20 % infarktů více než v jiných dnech.

Dnes můžete počít chlapečka

Magickému kruhu úplňku se však odedávna připisují zvláštní účinky. Lunární kalendáře tak radí s podnikáním, zahradničením i obyčejným životem. Jak ví každý houbař, houby rostou jako divé. Nejvíce se rojí včely, roste aktivita žížal, zvířata jsou agresivnější. Například v nemocnici v britském Bradfordu zjistili, že "mimořádný počet pacientů s pokousáním zvířat byl do nemocnice dopraveno při úplňku".

Stoupá plodnost žen, a počaté děti jsou hlavně chlapečci. Také porodníci, kteří v oboru pracují delší dobu, často říkají, že když je měsíc v úplňku, zvyšuje se množství porodů.

Náš tip: Víte, jak spíte?

Před úplňkem se také hůře hojí rány, v této době se proto nedoporučují operace. Údajně je lepší je plánovat operace pokud možno na novoluní, kdy bývá komplikací naopak nejméně.  U nás podobné výzkumy zatím neprobíhají. Přesto vám mnoho lékařů potvrdí, že za úplňku mají více pacientů

Úplněk ovlivňuje spánek a jeho kvalitu

V souvislosti s vlivem úplňku se však nejvíc mluví u mnoha lidí o špatném spaní. Vysvětluje se to tím, že přítomnost světla - i měsíčního - brání tělu vylučovat dostatek "spacího" hormonu melatoninu.  Studie univerzity ve švýcarském Bernu prokázala, že lidé za úplňku toho naspí průměrně o 19 minut méně než v jiných dnech.

Také průzkum v Německu ukázal, že dvě pětiny lidí soudí, že Měsíc má na jejich noční odpočinek pronikavý vliv- Uvádějí, že zejména za úplňku mají potíže s klidným spánkem. Hůře usínají, často se probouzí, a ruší je neklid a příliš živé sny.

Možná si ale naše paměť jen víc "ukládá" ta noční probuzení, kdy na obloze silně září Měsíc. Jenže za úplňku špatně spí často i lidé, kterým Luna do postele vůbec nesvítí. Záhady tedy pokračují.

Hubněte s lunární dietou!

Měsíc a jeho fáze ovlivňují také hubnutí. Úplněk je ideálním časem pro redukční den. Zásobte se ovocnými šťávami a vyhýbejte se lednici, tento den je jako stvořený pro očistu těla.

Věděli jste, že: Úplněk krade ženám spánek

Doba po úplňku je vhodná pro začátek diety či jednodenní půst, ale i pro stříhání vlasů.  Poslední fáze -  ubývání Měsíce - naopak dovoluje popřát si i  nějakou tu laskominu, aniž by se ručička váhy výražně posunula vpravo. V tomto období se doporučuje pít hodně bylinkových a pročišťovacích čajů. Nastává totiž období klidu, v němž se má dařit všemu, na co sáhneme. Tak už zítra!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  

Nespavost lze řešit i bez prášků

Prohlédněte si tělo: Hrozí nebezpečná nákaza

Nejlepší cviky na zadek: Skoncujte s větším pozadím!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama