reklama

Pomalé udušení: Daň za poškozené plíce

Kašlete a zadýcháváte se? "Šustí" vám to na prsou? Pokud k tomu kouříte, pak nejspíš máte CHOPN, nemoc horší než rakovinu.

Foto: Isifa/Thinkstock

Kašlete a zadýcháváte se? "Šustí" vám to na prsou? Pokud k tomu kouříte, pak nejspíš máte CHOPN, nemoc, kterou plicní lékaři považují za horší než rakovinu.

CHOPN - plicní tkáň. Člověk má nejdříve jen krátký dech při pohybu, později i v klidu. Postup nemoci je pak stále rychlejší: bez kyslíkové bomby ani nevstanete z postele. 

Plíce ničí celé tělo

Mnoho lidí přitom vůbec neví, že ji má, a ze svých kuřáckých příznaků si nedělá nic nebo si z nich naopak dělá legraci. I tak je s ní je diagnostikováno kolem 800 tisíc obyvatel ČR. A kolem dvou a půl tisíc ročně zemře.

Nedá se totiž nijak léčit, jedině zpomalit.Řešením bývá pouze transplantace plic. Dýchací cesty se postupně zužují, jsou méně průchodné kvůli tvorbě hlenu a náchylnější k infekcím, až pacient vlastně trpí neustálou bronchitidou a pomalu, bolestivě se dusí.

Doporučujeme: Ženy versus muži: Kdo je úspěšnější v odvykání kouření

Ničí  se totiž výstelka průdušek, ztluštují se jejich stěny a potrhané plicní sklípky zmenší plochu, kudy plíce vstřebávají kyslík, takže člověku chybí v krevním oběhu, ve svalech i v mozku...

Dýchání je stále namáhavější

Kašel, námahová dušnost, sípání při dýchání a pocit tlaku na hrudi jsou podle MUDr. Jaromíra Musila, přednosty Pneumologické kliniky 2. LF UK a FN Motol v Praze, typickými příznaky chronické obstrukční plicní nemoci.

Náš tip: Záchrana pro víc lidí: Nová metodá léčí vyjmuté plíce

"Kouření má velký negativní vliv na dýchací ústrojí, dochází jednak k poruše samočistící funkce plic, přestavbě s následnou poruchou výměny krevních plynů. Navíc dochází k úbytku plicních sklípků a k celkovému poklesu plicních funkcí," říká MUDr. Kateřina Písecká z centra individuální péče při VFN.  Na toto nebezpečí upozornil na to i páteční Světový den bez tabáku.

Škodí i pasivní kouření

Pacienti jsou náchylnější ke vzniku rakoviny plic a jejich stav komplikují i další přidružená onemocnění - například kardiovaskulární. Kromě kouření ke vzniku CHOPN přispívají i další faktory, jako je práce ve znečištěném prostředí, výfukové plyny, kouř.

Nemoc ohrožuje i pasivní kuřáky. "U osob, které pobývají v zakouřených místnostech alespoň 40 hodin týdně po dobu pěti let, se zvyšuje riziko onemocnění CHOPN o 48 %," připomněl doktor Musil.

Nezapomeňte: k CHOPN se podle odborníků postupem času propracuje úplně každý, kdo kouří.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Preventivní prohlídky: Máte nárok, tak proč nejdete

Kde jsou v ČR nejlepší nemocnice?

Nejčastější zábrany při sexu: Jak je překonat?

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama