reklama

Jak hubnout při nakupování? Stačí číst!

Kolik toho za den sníte? Většina z nás nemá představu, kolik energie jídlo obsahuje.

Foto: Thinkstock

Kolik toho za den sníte? Většina z nás nemá představu, kolik energie jídlo obsahuje.

I když se snažíte dodržovat správný jídelníček a vybíráte si zdravé potraviny, je těžké převést jeho množství na "kalorie", a dodržet tak doporučovanou výši, abychom netloustli nebo dokonce zhubli. Rozhodnout o tom můžeme  přímo v supermarketu. Pokud ovšem budeme sledovat složení jednotlivých potravin podle značení už při nákupu.

Kolik jídla máme sníst?  

Na obalech musí být uvedeny informace o obsahu energie a živin na 100 g potraviny, ale většina potravin se neprodává ve 100 g balení, ale často v 30 g v případě müsli tyčinek, nebo 150 g v případě mléčných výrobků nebo naopak v rodinných baleních o hmotnosti 500 i více gramů. Bez kalkulačky může být těžké zjistit, kolik energie zkonzumovaná porce obsahovala a jak velká by měla být vhodná porce k jednomu jídlu.

Doporučený denní příjem energie není pro všechny stejný a mění se v závislosti na věku, hmotnosti, výšce, pohlaví a úrovni fyzické aktivity. Pohybuje se v rozmezí 

  • 1 400 až 3 100 kcal denně u dětí
  • 2 200 až 2 700 kcal denně u mužů
  • 1 800 až 2 200 kcal denně u žen

Před několika roky přišli výrobci potravin a nápojů s označováním tzv. nutričními bublinami, které popisují jaká je doporučená velikost jedné porce u konkrétní potraviny a kolik daná porce obsahuje energie, prospěšných živin, nebo naopak živin, které bychom měli sledovat a omezovat pro jejich rizikovost na zdraví.

Doporučujeme: Podle čeho vybrat sýr, šunku, pečivo: Rady před nákupem

Značení GDA (v překladu guideline daily amounts), neboli denní doporučené množství, nám tedy poskytuje jednoduchou informaci o tom, jaký podíl tvoří jedna porce dané potraviny z doporučeného denního příjmu energie a některých živin.

Víte, co nejíst?

Pro potřebu značení GDA  byl doporučený denní příjem energie stanoven ve výši 2 000 kcal na osobu a den, což je hodnota odpovídající energetickému příjmu zdravé ženy s průměrnou tělesnou hmotností a střední fyzickou aktivitou.

"Jedná se o velmi přehledný a srozumitelný způsob značení, protože obsah energie  i jednotlivých živin je přepočten na procenta z celkového doporučeného příjmu - je tedy ihned patrné, že když sníme daný výrobek, tak přijmeme  například 18 % z celkového denního energetického příjmu, pokryjeme tím 5 % doporučeného příjmu sacharidů a podobně," vysvětluje odborník na výživu RNDr. Pavel Suchánek.

Na základě těchto informací si pak sami můžeme vybírat vhodné potraviny nebo naopak některé už v průběhu konkrétního dne již nezařazovat.

Jak tedy poznat množství energie a živin?

V praxi to znamená, že dostáváme na obalu informaci o tom, zda například nepřekračujeme maximální  doporučovaný denní příjem:

  • energie
  • cukru
  • nasycených mastných kyselin
  • soli

To je důležité, protože například podíl cukru stejně tak jako nasycených mastných kyselin na celkovém příjmu energie by neměl být vyšší než 10 %.

Pro zajímavost:

U cukrů pokud převedeme hodnotu 100 % GDA na hmotnost, tak jde o 90 gramů cukru na den (18 kostek cukru), ovšem u nasycených mastných kyselin je to jen 20 gramů (2 rovné polévkové lžíce másla nebo sádla). Povědomí o cukru nebo nasycených mastných kyselinách sice lidé mají, ale zatím nejsou zvyklí vyhledávat takové údaje na výrobcích, na rozdíl od celkového obsahu energie, sacharidů anebo tuků.

Navíc obecná informace o množství sacharidů nebo tuků přitom nic neříká o složení výrobku, tedy kolik obsahuje cukrů a kolik škrobových složek.

Náš tip: 10 nejnebezpečnějších potravin

GDA značení nás tedy informuje nejen o tom kolik, ale i jaké všechny druhy a podskupiny živin daná porce výrobku obsahuje, což je důležité, protože existují velmi přesná doporučení na celodenní příjem soli, vlákniny a samozřejmě dalších velmi důležitých složek výživy.

Dva druhy informací o potravinách

Výrobci definují GDA systém jako "průkaz totožnosti" každého výrobku. Informace, které se dozvíme, můžeme rozdělit do dvou základních skupin.

  • Informace o složení výrobku, kdy složky obsažené ve výrobku jsou řazeny sestupně podle jejich použitého množství od těch, kterých výrobek obsahuje nejvíce, až k těm, které jsou zastoupeny v nejmenším množství.
  • Informace o nutričním složení zde najdeme v tzv. nutriční bublině, která uvádí množství energie obsažené ve 100 g nebo 100 ml výrobku zároveň s množstvím hlavních živin, jako jsou bílkoviny, sacharidy a tuky. Na obalu mohou být uvedeny rovněž vitaminy, minerální látky a vláknina. Veškeré informace mohou být doplněny i přepočtem na jednu porci výrobku, nebo doporučené množství, které bychom měli konzumovat např. polévková lžíce apod.

Stejně tak se například dozvíme, kolik z doporučeného množství zkonzumujeme prostřednictvím výrobku zdraví velmi prospěšné vlákniny.

Hlavně přiměřeně...

"Z hlediska příjmu sacharidů a energie je často velmi přeceňována a démonizována konzumace slazených sycených nápojů, ovšem při bližším pohledu zjistíme, že například taková porce nápoje Coca-Cola (250 ml) obsahuje pouze 5 % doporučeného denního příjmu energie, což je srovnatelné se stejným množstvím 100% džusu, je to méně, než je energie v porci ovocného jogurtového nápoje nebo výrazně méně než ve stejném množství ovocného nektaru," upozorňuje RNDr. Suchánek.

Záleží tak především na množství dané potraviny v celkovém energetickém příjmu a výdeji za den, tedy na naší aktivitě nebo naopak neaktivitě. Pokud jsou tyto hodnoty v rovnováze, tak nemusíme mít strach ze sklenice slazeného nápoje nebo kousku čokolády.

Důležité však je dbát, aby množství energie přijaté bylo v rovnováze s množstvím energie vydané. "V případě, že tomu tak není, dochází k narušení rovnováhy a následně ke zdravotním problémům," uzavírá doktor Suchánek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chcete zhubnout? Najděte si správné potraviny

Jak Češi přestali tloustnout?

Nejčastější zábrany při sexu: Jak je překonat?

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama