reklama

Hubnutí může vést k vážné psychické poruše

Tloušťka zabíjí mnohem častěji, než hubenost. Přesto lidé za problém považují většinou jen anorexii a bulimii. O dalších poruchách příjmu potravy vědí málo.

dieta
dieta | Foto: Isifa/Thinkstock

Tloušťka zabíjí mnohem častěji, než hubenost. Přesto lidé za problém považují většinou jen anorexii a bulimii a o dalších poruchách příjmu potravy vědí málo. Nebo nic.

Přitom právě u lidí s nadváhou či obezitou jsou tyto psychické poruchy mnohem častější. Kila navíc jsou totiž výsledkem nezdravého a nevyváženého vztahu k jídlu.

Kolik jídla sníte?

Jak prokázal průzkum společnosti Dermacol a Občanského sdružení Anabell,  velký problém představuje například záchvatové přejídání. Člověk při něm konzumuje kvanta jídla, i když třeba vůbec nepociťuje hlad. Typické jsou návraty domů večer po práci. Krmí se třeba dvě hodiny nepřetržitě, takže spolyká mnohem větší množství jídla, než je obvyklé.  Trpí jím obvykle ženy mladší 45 let a výsledkem je ve většině případů obezita.

Tady jsou varovné příznaky podle psycholožky Šárky Slabé:  

  • Vynechávání jídla s rodinou, pokud s rodinou jí, pak je to často jen zelenina
  • Zvyšování podílu kofeinových nápojů v pitném režimu
  • Časté změny nálad.
  • Izolace od okolí

Přejídání bývá také spojeno s pocity viny, depresí a především se znechucením sebou samým. Obézní potravu konzumuje o samotě, protože se za množství snědeného jídla stydí.

Noční přejídání

"Pacienti si poruchy příjmu potravy často nepřiznávají. Když si je uvědomí, skrývají je nejen před zdravotnickým personálem, ale i před svým okolím. Pokud máte podezření, že vašeho blízkého trápí některý z níže uvedených problémů, obraťte se na psychologa," radí psycholožka Šárka Slabá.

Problém je alarmující, když se záchvaty přejídání vyskytují v posledních 6 měsících ve frekvenci alespoň 2x týdně.

Doporučujeme: Štíhlá až k smrti? Anorektičky mezi námi

Další z těchto poruch je kontinuální jedení - v podstatě neustálý příjem menšího množství potravy. Osoba postižená tzv. grazingem tak ztrácí kontrolu nad svým stravováním.

Mezi poruchy příjmu potravy, které postihují především obézní, patří noční přejídání. Člověk se v noci probudí a automaticky zamíří k lednici, kterou je schopen během krátké chvíle vyjíst. Více než čtvrtina denního příjmu kalorií je tak konzumována po večeři nebo v průběhu noci. Ráno přicházejí výčitky, opětovné najetí do dietního režimu - často ještě mnohem drastičtějšího.

Tloušťka a nespokojenost

Ten se však se soumrakem opět ztrácí v nedohlednu. Vyhládlý a vystresovaný člověk nevydrží, znovu popustí uzdu svým pudům a pustí se do likvidace kopců jídla. Roztáčí se tak kolotoč, který končí zničením zdraví, osobnosti i celého života.

Náš tip: Biologické hodiny: Kdy a co jíst, abychom netloustli?

Právě snaha zhubnout bývá v mnoha případech prakticky spouštěčem těchto poruch. Lidé, především dívky a ženy, se přes den trápí doslova hlady, ale když překročí určitou mez a promluví podvědomí, vrhají se na jídlo a neznají pak mezí. Podle uvedeného průzkumu, který zahrnul na  tři tisíce respondentů, je v ČR celkem spokojeno se svým tělem pouhých 29 % dotazovaných a považuje je za "průměrné".

Hubnutí vede k tloušťce

Diety, používání projímadla a nepřiměřená touha zhubnout, v níž však kvůli přílišné tvrdosti obvykle selhávají, jsou často jen důsledkem nerealistického ocenění tělesného vzhledu a nespokojenosti s vlastní postavou. To samozřejmě zvyšuje riziko, že se u takových lidí vyvine rizikové jídelní chování. Jen s mírnou nadsázkou se tak dá říct, že hubnutí vede k tloušťce.

Přitom patříme mezi země s nejvyšším počtem patnáctiletých děvčat, která drží dietu, a současně mezi země s relativně nižším počtem dívek s nadváhou. Vyplynulo to ze studie Světové zdravotnické organizace, která poukazuje na patrné dietní tendence již u jedenáctiletých českých dívek.

V rámci 35 zemí, kde studie probíhala, se také ukázalo, že významně přibývá dívek, které si připadají tlusté, přestože jen 5,5 % ze sledovaného vzorku mělo nadváhu. Tato skutečnost potvrzuje předpoklad, že mnoho mladých žen neví, kolik by měly vážit a že se snaží zhubnout i v případě přiměřené tělesné hmotnosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Máte nadváhu? Na geny se nevymlouvejte!

Jak snížit krevní tlak i bez léků?

3 triky, díky nimž vám opálení vydrží až do zimy

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama