reklama

Poznáte klíšťovou encefalitidu? Ochrání vás droždí!

Loni u nás bylo 573 onemocnění klíšťovou encefalitidou, což bylo opět nejvyšší číslo v celé EU.  Jak poznat, že jste se nakazili?

Foto: Profimedia.cz

Loni u nás zaznamenali lékaři 573 onemocnění klíšťovou encefalitidou, což bylo opět nejvyšší číslo v celé EU.  Jak poznat, že jste se nakazili?

Hygienici opět vyhlašují nejvyšší pohotovost - teplo a vlhko o víkendu poskytuje klíšťatům ideální prostředí. Lidé často mávnou rukou - o klíšťové encefalitiditě slýchají pořád. Když se ale řekne virový zánět mozku a mozkových blan, zní to už jinak. Přitom jde o totéž.

Pozor na letní "chřipku"!

Nemoc je nebezpečná je svými příznaky podobnými chřipce. Člověk bývá unavený, může trpět nevolností, bolí ho hlava, svaly a klouby. Pak příznaky odezní, což ale jen oddálí stanovení správné diagnózy.

Někdy nemoc touto fází skončí a dotyčný se uzdraví. Často však dojde ke zcela opačné situaci. Virus se v těle množí, proniká do mozku a nemoc přechází do své druhé fáze, která má již mnohem dramatičtější průběh.

Doporučujeme: Prohlédněte si tělo: Hrozí nebezpečná nákaza

Po třítýdenním klidovém stádiu pak dochází k zánětu mozku nebo mozkových blan s napadením centrálního nervového systému, což se projevuje světloplachostí, třesem, nekoordinovanými pohyby. Objeví se silné bolesti hlavy provázené horečkami. Nemocný trpí pociťuje nevolnost a často zvrací. Při napadení nervového systému dochází ke ztuhnutí šíjového svalstva, k závratím, poruchám spánku a paměti či dezorientaci, kdy se již dotyčný neobejde bez lékařské pomoci. Tento akutní stav trvá obvykle 2-3 týdny. Potom dochází k jeho postupnému zlepšování.

Klíště způsobí zánět mozku

Na toto onemocnění neexistuje žádný speciální lék, mohou se podávat pouze kortikoidy na zmírnění otoku mozku. Následky onemocnění mohou být trvalé - hluchota, obrna, chronické bolesti hlavy nebo únavový syndrom. Přibližně u jedné třetiny infikovaných pacientů však první fáze zcela chybí a hned od začátku nastupují závažné příznaky typické pro druhou fázi onemocnění.

Čtěte také: Česko je ráj klíšťat, jiné země se umějí ochránit

Při lehčím průběhu nemoci (meningitidě) napadá virus hlavně mozkové pleny a pacient pak za 2-3 týdny odchází do domácího ošetření s následnou několikaměsíční rekonvalescencí. V horším případě, kdy je postižena mozková tkáň (encefalitida), je průběh nemoci mnohem vážnější  a hrozí zvýšené riziko trvalých následků, jako jsou například chronické bolesti hlavy, poruchy koncentrace, obrna horních končetin, deprese a jiné.Virus ale také může zabít.

Léčba na encefalitidu neexistuje

Přitom neexistuje terapie, která by léčila přímo toto onemocnění. Proto lékaři tolik apelují na prevenci. Zejména u starších pacientů může mít toto onemocnění závažnější průběh. 

Náš tip: Vyžeňte klíšťata ze zahrady: 4 dobré rady!

"Čtvrtina všech nemocných má po prodělání závažné formy klíšťové encefalitidy trvalé následky. Patří mezi ně například chronické bolesti hlavy, poruchy spánku, koncentrace a paměti, nespavost, deprese, obrna končetin, hluchota nebo poruchy hybnosti," upozorňuje docent MUDr. Rastislav Maďar z centra Očkování a cestovní medicíny Avenier.

Před klíšťaty chrání droždí

Ač nejsou dostupné žádné odborné studie, v boji proti klíšťatům se osvědčil B-komplex. Tuto zkušenost přitom potvrzují i mnozí praktičtí lékaři či epidemiologové. "B-komplex ovlivňuje vlhkost kůže, člověk se méně potí a stane se pro klíště méně atraktivním. Klíště cítí krev a přisává se na kůži tam, kde je vlhká a tenčí," uvedla Dagmar Hulínská z Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu v Praze.

"Vitaminy skupiny B totiž prostupují póry na kůži a vydávají specifický odér, který my lidé sice necítíme, ale klíšťatům i jinému obtížnému hmyzu je velmi nepříjemný," popisuje Marcela Ernstová, ředitelka společnosti Rapeto, která vyrábí a distribuuje  potravinové doplňky.

Mezi přírodní zdroje bohaté na vitaminy skupiny B patří droždí a sušené pivovarské kvasnice neboli Pangamin. Vhodný je i zvířata  Navíc pivovarské kvasnice odpuzují kromě klíšťat také komáry, ovády, mouchy či jinou podobnou havěť.

ČR se nachází v endemické oblasti a za posledních 40 let zde bylo hlášeno 25 % ze všech případů klíšťové encefalitidy onemocnění na území dnešní Evropské unie. Jedinou ochranou je očkování, ale to Češi nechtějí slyšet.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dejte se očkovat. Klíště dokáže zničit život

Bylinky na 5 nejčastějších potíží: Trávení i menstruace

Angelina Jolie slaví 38 let: Připomeňte si život slavné herečky

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama