reklama

Jak dostat vodu z ucha a další nástrahy koupání

Poskakování na jedné noze a třesení hlavou ve snaze vyklepat vodu z ucha je na plážích vidět často, ale málokdy je úspěšné. Co dělat, aby z toho nebyl zánět?

Foto: Profimedia.cz

Poskakování na jedné noze a třesení hlavou ve snaze vyklepat vodu z ucha je na plážích vidět často, ale málokdy je úspěšné. Co dělat, aby z toho nebyl zánět?

Za normálních okolnosti nejde o problém. "Voda zase vyteče, zvukovody vyschnou," vysvětluje odborný lékař MUDr. Jan Paska ze Střediska Lékařské Péče s.r.o v Praze.

Kdy je voda v uchu problém?

Podle specialisty ORL potíže nastávají hlavně ve dvou situacích: když je zvukovod zúžen nahromaděným ušním mazem nebo když v něm tvoří překážku kostěné výrůstky.

Zůstává-li ve zvukovodu ušní maz, může tato zátka nabobtnat, ucpat zvukovod a způsobit zalehnutí. Při zúženém zvukovodu obtížně dostáváme vodu ven.  Při delším setrvávání ne úplně čisté vody ucho zůstává vlhké a velmi často může vzniknout velmi bolestivý zánět zevního zvukovodu.

Doporučujeme:  Poruchy sluchu má na svědomí hudba

Ve zdravém uchu se "špunt" z ušního mazu - tzv. cerumen nevytváří. "Kůže zvukovodu má samočisticí schopnost a dopraví maz vždy ke vchodu, kde se setře po koupání ručníkem. Ovšem ve chvíli, kdy je tento transport narušen, vznikne cerumen a zvukovod se zužuje. Po vniknutí vody do ucha se ucpe i zbytková štěrbina u cerumenu, a to způsobí zalehnutí ucha," říká chirurg ORL MUDr. Jan Paska.

Umíte si čistit uši?

Trpíme-li tedy nadměrnou tvorbou ušního mazu, měli bychom se preventivně obrátit  na odborníka, aby nám uši vyčistil.  Laik by ucho v hloubce zvukovodu neměl čistit. Zastrkováním štětičky do zvukovodu naopak posunujeme maz hlouběji a vytvoříme mazový špunt.

Používáním tenčích nástrojů si snadno lze zase přivodit úraz ve formě poškrábaného zvukovodu nebo děravého bubínku. Podobný efekt nastává v situaci kdy je zvukovod zúžen kostěnými výrůstky, takže voda svým povrchovým napětím ze zvukovodu nevyteče. Zúžený zvukovod se někdy musí rozšířit chirurgickým zákrokem.

MUDr. Paska vysvětluje i další nástrahy běžného koupání:

Vnikla vám voda do nosu? "Pro někoho je to velmi nepříjemná záležitost,  ale nebezpečí zde nehledejme," říká doktor Paska. Někdy se však může voda dostat do vedlejších dutin nosních, což sice také není nijak škodlivé, ale třeba i delší dobu po potápění dochází ke kapání vody z nosu.

Vdechli jste vodu? Tuto zkušenost jistě prodělal každý z nás.  Podle doktora Pasky o problém může jít tehdy, kdy dojde ke kašlacímu reflexu v případě, že člověk nedosáhne na dno a musí stále plavat. Proto je nebezpečné plavání v krátkých vlnách za přítomnosti větru, kde dochází k nečekanému zalití úst..

Bolestivé zalehnutí ucha: Jde o bubínek!

Nebezpečné může být vniknutí vody do zvukovodu pod tlakem - jako např. při vodních hrádkách s míčem či při skákání do vody, kdy špatně nastavíme ucho proti vodní hladině, a dojde k tlakové vlně. Vznikne bolestivé zalehnutí ucha a posléze máte dojem stálé přítomnosti vody ve zvukovodu. Někdy dojde i k protržení bubínku. Zde je nutno odborné ošetření - lékař bubínek zalepí "protézkou" jako první pomoc.

Náš tip: Plavete ve studené vodě? Přijdete o uši!

Čím dříve se ucho ošetří, tím je větší naděje na normální úpravu bubínku.  Nedojde-li k zcelení bubínku, je pak nevyhnutelné operační řešení.  "I když se bubínek neprotrhne,  může dojít k poškození převodního aparátu středního ucha nebo k porušení vláskových buněk ve vnitřním uchu, což je komplikace podstatně složitější a to i na léčbu," upozorňuje doktor Paska.

Pacienti s perforaci bubínku po zánětu by měli být dobře poučení o tom, že do ucha nesmí přijít žádná voda. Jinak začíná výtok z ucha a vzniká hnisavý zánět, který se léčí i několik týdnů. Druhým problémem při tomto onemocnění je to, že s každým takovým zánětem se snižuje sluchový práh a pacient hůře slyší.

Aby tito lidé nebyli na dovolené handicapováni, je možno vytvořit individuální ušní vložku, která dokonale ucpe zvukovod a pak toto riziko mizí.

Co s ušima pod vodou?

Problémy s ušima vznikají často při potápění - jak na nádech, tak při přístrojovém potápění. "Tento sport je velice náročný a každý, kdo se mu  chce věnovat, by měl projít kurzem. Při zvyšování tlaku s přibývající hloubkou je nutno vyrovnávat tlak ve středním uchu. Někdy pro někoho je to náročný manévr a každý jedinec by měl být před provozování takového sportu náležitě vyšetřen ORL specialistou," připomíná MUDr. Paska.  

Jaká je hrozba? Dojde-li v hloubce k prasknutí bubínku, vniká do středouší studená voda, která dráždí ústrojí rovnováhy. Mimo bolesti se začne jedinci točit hlava, ztrácí orientaci a může dojít i ke zvracení, což v hloubce několika metrů je velmi závažná komplikace.

Určitě by se neměli potápět lidé, kteří trpí špatnou funkcí Eustachovy trubice nebo třeba chronickým zánětem středouší či závrativými stavy. "Pod vodu" by neměli chodit ani ti, kdo mají zúžený zevní zvukovod nebo prasklý ušní bubínek," upozorňuje specialista ORL doktor Paska.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Důchodcům ničí sluchátka uši

Pocení: Daň za vyholená podpaží?

Tomáš Klus o bulváru a otcovství: Musím být silnej fotr

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama