reklama

Chcete zbohatnout? Musíte mít jednu důležitou vlastnost

Pilná práce? Znalosti? Dobré kontakty? Ne. Podle vědců k bohatství vede jedna duševní vlastnost. Nebo vada?

Foto: Isifa/Thinkstock

Pilná práce? Znalosti? Dobré kontakty? Ne. Podle vědců k bohatství vede jedna duševní vlastnost.

Studie, která před časem vyšla v prestižním odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences tvrdí, že je to - hamižnost. Co vědce k tomuto "politicky nekorektnímu" závěru přivedlo?

Jste chudí nebo bohatí?

Účastníci výzkumu, který probíhal na univerzitě v Berkeley, se nejdřív měli sami zařadit do sociálního statusu - od chudých po bohaté, podle vlastního pocitu a uvážení. Když pak měli na příkladech přivlastnění různých neoprávněných výhod a krádeží přiznat, zda by se ho dopustili i oni, mnohem častěji odpovídali "ano" právě ti "bohatí".

Doporučujeme: 9 tipů pro úspěch a silnou mysl

Výsledek potvrdil další experiment. V něm se "boháči" vrhali na nabízené sladkosti, přestože věděli, že na dobroty čekají děti v sousední místnosti. Chudší byli výrazně schopnější se pamlsků vzdát a rozdělit se o ně s druhými.

Další důkaz přinesl simulovaný přijímací pohovor. Zkoumané osoby hráli roli personalistů a přitom měli slíbenou odměnu, pokud fiktivní uchazeče dotlačí k souhlasu s nižší mzdou, i když mu přitom zatají některé důležité okolnosti. Psychologové opět zaznamenali, že bohatší lidé častěji lhali, aby se dostali ke slíbené prémii.

Lhaní pro pár dolarů

Jinak nedopadl ani následující pokus. Účastníci házeli na počítači trojící kostek a všem padalo stejně - dvanáct. Když však měli hlásit počet získaných bodů, bohatší téměř ve všech případech lhali, že jim padlo patnáct. Hnacím motorem jejich hamižnosti byla odměna ve výši 50 dolarů.

Náš tip: Vědci potvrdili: Psychický stres může zabít

Definitivně pak vědce přesvědčil poslední experiment. S polovinou zkoumaných osob hovořili o neutrálních tématech, té druhé však udělali přednášku o tom, jak je hamižnost přirozená a užitečná vlastnost. Ti pak byli o hodně schopnější a ochotnější podvádět a přivlatňovat si různé, často neoprávněné výhody.

Bohatství vede k touze po penězích

V tom je pak podle autorů studie právě klíč k řešení. Hamižnost a chamtivost bývá při konkrétním jednání vnímána pozitivně, jako vlastnost, dokládající schopnost a úspěch. A to i přesto, že při teoretickém posuzování tohoto povahového rysu většina lidí obvykle otočí palec dolů. Praxe je však jiná.

"Bohatí s dostatkem finančním zdrojů jsou méně závislí na sociálních vztazích," tvrdí šéf studie, psycholog Paul K. Piff. Proto se řídí především svými vlastními zájmy a mají méně zábran překračovat pravidla.  Etické standardy podle něj rychle ubývají i těm, ktěří náhle přijdou k penězům. 

Zajímavý je důvod, který doktora Piffa k experimentu přivedl: při každodenní cestě na univerzitu si všiml, že řidiči v drahých nových autech dávají mnohem méně často přednost chodcům. Nepřipomíná vám to něco?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kam se všichni tak ženeme?

Máte nadváhu? Na geny se nevymlouvejte!

3 triky, díky nimž vám opálení vydrží až do zimy

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama