reklama

Sex mě obtěžuje. Je ho prostě moc!

Nahá prsa, zadky a klíny útočí ze všech stran. Jak vracíme úder?

Foto: Isifa/Thinkstock

Nahá prsa, zadky a klíny útočí ze všech stran. Jak vracíme úder?

Jako každé přehnané dráždění i nepřetržité bombardování erotickými symboly časem unaví. Rozčiluje vás, když se setkáváte se  sexem doslova na každém kroku? Nejste sami.

Je sex povinnost?

"Když vejdu do trafiky a podívám se nesprávným směrem, dělá se mi zle. Nejde jen o to, že porno mohou vidět malé děti.  Fotky, dřív považované za nemyslitelné, jsou prostě všude," svěřuje se Lída. Je jí čtyřiatřicet, má čtyřletou holčičku a práci, která ji docela baví.

I v jiných ohledech vede normální život - s přítelem  Petrem jsou spolu skoro šest let a jsou šťastní.  Nejde tedy o žádnou frustrovanou osobu, ale přesto jí všudypřítomný sex vadí. Podle odborníků takových lidí přibývá.

Doporučujeme: 25 důvodů, proč mít sex: Tady jsou!

Sex a erotika prodává - od hodinek přes betonové směsi až po informace. Neobejde se bez něj kniha, film a už vůbec ne internet. Každý musí být povinně sexy - a kdo není, jakoby ani nežil. Média a odborníci rozdávají rady, podle nichž každý musí provozovat neustále sex, jinak "je ve vážném ohrožení".  Kdo nesouloží podle příruček, ten by se měl "polepšit". Už desetiletým dětem bývají vnucovány informace jak, kudy a kolikrát.

Sex na veřejnosti? Normálka!

Sex je také neustále označován za nutný symbol zdraví a spokojenosti. Přitom celé generace v minulosti žily docela spokojeně, aniž by na něj myslely (natož aby ho provozovaly) neustále - měli i jinou zábavu. I když už slavné Kinseyho studie z 50. let minulého století,  považované za základ moderní sexuologie prokázaly, že lidé to už dávno uměli "roztočit" i při neobvyklých praktikách, přesto sex zůstával intimní záležitostí. A ne veřejným aktem jako dnes.

Náš tip: Jak dlouho má trvat správný sex. Jde o minuty!

Psychologové upozorňují, že tento neustálý tlak okolí může mít asi stejný účinek, jako dřív všudypřítomné transparenty "Ať žije KSČ!" Někteří lidé se začnou cítit doslova zastrašení. Vede je to k pocitům méněcennosti, jiné to jen znechucuje a přivádí k reakcím, podobným Lidiným.

Radši bez erotiky!

Také nedávná studie kodaňských vědců pod vedením Gerta Martin Halda prokázala, že vliv na sexuální chování lidí nemá  ani tak samotné sledování porna, jak se dříve tvrdilo, ale mnohem spíš celková atmosféra ve společnosti

"Přesexualizování" ale vadí většině lidí, i když si to třeba ani neuvědomují. Ženy a muži tváří v tvář dokonalým tělům s neustálým sexuálním apetitem a stoprocentní výkonností  ztrácejí sebevědomí a často i chuť se do věci pustit sami. Komercializace sexu způsobuje, že část takových lidí vnímá sex jako nudu, další jako námahu, jiní k němu cítí nechuť a někteří dokonce odpor.

Nedostatek nebo absence sexuální touhy se nazývá hyposexualita, v dalším případě dokonce asexualita. Podle výzkumů je takových lidí v populaci kolem 2-4 %, takže v ČR to může být kolem 250 tisíc lidí. Vzhledem k všudypřitomnosti explicitního sexu takových lidí postupně přibývá, tvrdí německá studie z roku 2010.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejlepší sex? Čeká vás po padesátce!

Potrat doma a v klidu? Kolik stojí tabletka?

Nejlepší sex? Čeká vás po padesátce!


reklama
reklama
reklama
reklama
reklama