reklama

Sníte 10 tisíc kalorií za jediný den. A co pak s nimi?

Víte, co je to poloviční bulimie? Když jenom "žerete", praví smutný vtip. A před námi jsou hory svátečního jídla...

Foto: Isifa/Thinkstock

Víte, co je to poloviční bulimie? Když jenom "žerete", praví smutný vtip. A před námi jsou hory svátečního jídla...

Někdo dokáže při takové příležitosti do sebe natlačit třeba 10 tisíc kalorií za jediný den. Jenže co pak s nimi?  Podle způsobu, jak se jich pak zbavíte, můžete trpět bulimií.

I bulimie může být smrtelná

Bulimie je přejídání obrovským  množstvím potravy, kdy člověk pociťuje neustálý nekontrolovatelný hlad. Pak ale následují nevhodné metody, jak zabránit tloustnutí. Nejčastěji jde o zvracení. Často se ale také zneužívají projímadla, odvodňující léky nebo několikadenní hladovky.

Podobné je i tzv. záchvatové přejídání, při němž lidé konzumují velká množství jídla, i když  hlad nepociťují. Jídlo se pro tak postižené lidi stává odměnou i trestem, ale rozhodně jde o naprosto nezdravý  vztah, svědčící o psychické nemoci..

Doporučujeme:  Téma: Anorexie

Veřejnost ví o smrtelném nebezpečí anorexie, kdy nemocný nejí pokud možno vůbec. Nedávný průzkum ukázal, že že až 95 % respondentů má všeobecné povědomí o poruchách příjmu potravy jako jsou anorexie a bulimie. Vnímá rozdíl mezi nimi ( i když často jdou ruku v ruce) a umí je dokonce zjednodušeně vysvětlit. Ovšem skutečnou nebezpečnost bulimie vnímá už málokdo.

K bulimii vedou diety

I na ni se dá totiž snadno zemřít. Důvodem je přetěžování organismu neustálým střídáním obrovského množství potravy s hladověním. Dochází k onemocněním zažívacího traktu a s ním spojeného nedostatku živin, často až do stádia metabolického rozvratu organismu. I tuto psychickou nemoc provází nebezpečné kolísání krevního tlaku a vůbec ohrožení kardiovaskulárního systému.

Při  bulimii vzniká nekontrolovatelná touha po jídle, které nelze vzdorovat a nejíst. Někdy nemocní ani nevědí, jak dlouho jedli a kolik toho snědli. Záchvat přejídání  pak vystřídá puzení zbavit se zkonzumovaného jídla.

Psychiatři proto tvrdí, že nejčastějším spouštěčem bulimie je držení diet. Ten, kdo chce zhubnout, obvykle nevydrží přísný režim, který si naordinoval. Následuje "selhání", kdy se člověk odmění za přestálé utrpení odpíranými pochoutkami, obvykle nezdravými a vysoce kalorickými - po bílém tvarohu upřímně touží málokdo... To pak vede k ještě větším snahám držet dietu (ještě ostřejší, aby se napravil předchozí "poklesek"), až se vyvine začarovaný kruh. 

Problém sídlí v mozku

Někteří vědci tvrdí, že na vznik bulimie má vliv serotonin a další neurotran­smitery v mozku. Serotonin je hormon, který přináší spokojenost a pocit štěstí tím, že předává informace mezi buňkami a má na starosti mimo jiné také regulaci příjmu potravy. Při bulimii se jídlo stává náhradou všech ostatních příjemných pocitů.

Lidé s bulimií  totiž mají obvykle nízké sebevědomí a sebeúctu, ale přitom jsou perfekcionisti. Mívají problémy s impulzivním chováním, zvládáním nálad a kontrolou vzteku. Často pocházejí z konfliktních nepředvídatelných rodin a v minulosti se mohli stát obětí sexuálního zneužívání.

Pokřivený obraz vlastního já

Vznik choroby ovlivňují geny (z 50 až 80 %), ale významným rizikovým faktorem  je nespokojenost s vlastním tělem. Ženy s bulimií někdy odmítají těhotenství ze strachu z nárůstu hmotnosti. Ty, které mají problémy s otěhotněním pro nízkou hmotnost, vyhledávají často asistovanou reprodukci, tají své obtíže a mohou ohrozit sebe i své potomky.

Průzkum také ukázal, že celkem spokojeno se svojí postavou je pouhých 29 % dotazovaných a považuje ji za "průměrnou".  V dalším u nás realizovaném výzkumu mezi studenty VŠ bylo dokonce 33 % žen vysloveně nespokojených s vlastním tělem. Z nichž 32 % toužilo po výrazně štíhlejší postavě, přestože měly BMI v pásmu normy. To samozřejmě zvýšilo riziko, že se u jich vyvine rizikové jídelní chování

Nespokojenost s tělem měla na ukazatele duševního stavu podobný efekt u obou pohlaví a to:

  • nižší úroveň životní spokojenosti
  • horší duševní zdraví
  • u žen navíc vyšší míru depresivity

Tak co, dokážete sníst celý tác cukroví na posezení a k tomu mísu salátu? Diskutujte pod článkem

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hubnutí může vést k vážné psychické poruše

Dieta podle krevních skupin

Jak se poprat s větry a nadýmáním? 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama