reklama

Těstoviny jsou zdrojem energie: Jak vybrat ty správné?

Nabízíme několik užitečných rad, jak z nepřeberného množství těstovin vybrat ty chutné a zdravé.

Foto: Isifa/Thinkstock

Těstoviny patří mezi nejoblíbenější přílohy. Jsou chutné a jejich příprava jednoduchá a rychlá. Jen s jejich výběrem může být občas problém. Existuje totiž kolem 600 druhů!

Na která kritéria se při výběru těstovin ohlížet, vám poradí v dalším díle video seriálu Vím, co jím odborníci na výživu Petr Havlíček a Karolína Hlavatá.

Semolinové těstoviny jsou jasnou volbou

Kromě různých tvarů máme různé i druhy mouky, ze kterých jsou těstoviny vyrobené. Z výživového hlediska je nejlepší volbou semolina - tedy pšeničná krupice umletá z tvrdozrnné pšenice. "Semolina má díky vyššímu obsahu lepku nižší glykemický index a vyšší podíl bílkovin. Lepek dodává těstu pružnost a lepivost, proto se semolinové těstoviny nerozvaří," uvádí dietoložka Karolína Hlavatá.

Více rad a tipů, jak vybrat správné zdravé těstoviny se dozvíte na videu!

Těstoviny jako zdroj energie

Těstoviny jsou důležitým zdrojem sacharidů, tedy energie. Obiloviny, ze kterých se těstoviny vyrábějí, jsou totiž tvořeny převážně škrobem. Obsah dalších látek - vlákniny, vitaminů (především B skupiny) a minerálních látek záleží na stupni vymletí mouky. Pokud je pro výrobku těstovin použita bílá mouka, je obsah uvedených látek samozřejmě nižší, než když výrobce použije mouku celozrnnou.

Hlídejte vlákninu a sůl

"Zdravé těstoviny by měly obsahovat minimálně 1,3 gramu vlákniny na 100 kilokalorií. To představuje asi 4,5 - 5 gramů na 100 gramů výrobku," uvádí Hlavatá a Havlíček doplňuje: "důležité je i minimum sodíku. Prakticky nula." Malé množství sodíku obsahuje pšenice přirozeně a podle Petra Havlíčka již není třeba těstoviny dále dosolovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak vybrat kečup, hořčici, majonézu, radí Petr Havlíček

Na co se zaměřit u sýrů, radí Petr Havlíček

Jak připravovat přílohy k jídlu, radí Petr Havlíček

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama