reklama

Bolest v podbřišku: Pozor, může být nebezpečná

Muži ji znají málokdy, ale u žen je bolest v podbřišku častým průvodcem životem. Nejenže potrápí fyzicky, ale také vzbudí strach: je to vážné? Ano!

Foto: Isifa/Thinkstock

Muži ji znají málokdy, ale u žen je bolest v podbřišku častým průvodcem životem. Nejenže potrápí fyzicky, ale také vzbudí obavy a strach: co to může být? Něco vážného?

Odpověď zní bohužel ano. Není to sice pravidlem - mohou se zní vyklubat pouhé "zaražené větry" či následky úporné zácpy - ale zároveň může jít o příznak nebezpečných stavů. Akutní bolest může signalizovat náhlou příhodu břišní - a při té už jde o život.

Teplo urychluje zánět

Na pomoc si můžeme vzít anatomický atlas. V podbřišku leží samé důležité orgány: močové ústrojí, tlusté střevo i s obávaným slepým střevem a ženské pohlavní orgány. Proto je lepší se vždy poradit s lékařem, abychom něco nezanedbali.

Velmi časté za jsou záněty močových cest nebo měchýře, což je jedna z ženských "specialit". Doporučované brusinky nebo čaje pomohou jen v úplných začátcích choroby nebo jako podpůrná léčba (už kvůli nutnému zvýšení množství přijímaných tekutin), obvykle se však bez léků na recept neobejdete.

Doporučujeme:  Téma: Infekce a močový měchýř

Pokud vám někdo poradí teplý obklad, radši neposlechněte. U potíží s močovým měchýřem sice pomáhá, ale kdyby se skutečně jednalo o zánět slepého střeva, teplo jedině urychlí infekci a apendix může prasknout. Následná úleva je pak pouze klamná- rychle pak můžete skončit se zánětem v celém břiše a celkovou sepsí.

Kde vás to bolí?

Nejvíc ženy trápí bolest v této oblasti v souvislosti s gynekologickými problémy. Jestli jde "jen" o předmenstruační a menstruační bolesti, je to ještě relativně dobré. Horší jsou záněty vaječníků a dělohy nebo cysty na obou z těchto orgánů. Velkou bolest způsobuje stále ještě záhadná nemoc endometrióza, při níž se částečky děložní sliznice uloží kdekoliv v břišní dutině. Nic z toho ale doma zcela bezpečně nezjistíte!

Pro zánět slepého střeva je typická bolest v pravém podbřišku. Bývá doprovázená nevolností, zvracením a nespecifickým pocitem (např. křeče) ve střední horní části břicha a kolem pupku. Později se přesune do oblasti pravého podbřišku. Podle typu onemocnění může být bolest lokalizována i vpravo v oblasti bederní páteře nebo vlevo v oblasti pánve. Pohyby, chůze a kašel bolest stupňují.

Často bývá problém ve střevech

Další důvody bolesti v podbřišku také často souvisejí se střevními záněty. Bolest okolo pupku či v pravém podbřišku trápí mimo  pacienty s Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidou (chronická onemocnění postihující nejčastěji konečný úsek tenkého střeva).

Pokud bolest začala prudce v nadbřišku a dolů teprve sestoupila, pak se může jednat o prasklý žaludeční či dvanáctníkový vřed - ani jste nemuseli vědět, že je máte. Píchání a tupá bolest v oblasti levého podžebří může být známkou dráždivého tračníku. U průjmovitého typu této poruchy pociťují pacienti křečovité bolesti v dolní polovině břicha.

Náš tip: Mapa bolesti břicha: Co znamená co

Jinou, o nic lepší,  možností je divertikulitida neboli zanícení výchlipky (divertiklu) tlustého střeva. Bolest se poté nejčastěji soustředí do levého podbřišku, kde se nachází zakončení tlustého střeva a vyskytuje se zde nejvíce výchlipek. Proto je nutné pomyslet i na onemocnění konečníku a vůbec všechny druhy nádorů v této oblasti.

Jaké vyšetření budete potřebovat?

Už proto by s bolestmi břicha měla vaše cesta vést rovnou k lékaři. Sledujte příznaky, abyste dokázali popsat, jakou bolest pociťujete, kam vystřeluje, za jakých okolností bolest nastala, zda po nějakém jídle, v klidu, jestli jste v předešlých dnech neměli nějaké slabší obtíže, například říhání, pálení žáhy či pocit nevolnosti.

Ultrazvukové vyšetření by mělo být provedeno jak gynekologem (vaginální), tak rentgenologem (přes stěnu břišní). Nutné bude vyšetřit i moč a krev v laboratoři. Pokud potíže neustoupí, je nutné i další vyšetření trávícího traktu, někdy je nutné i CT vyšetření.  nebo i cystoskopie, t.j. prohlédnutí močového měchýře zevnitř a někdy je nutná i laparoskopie - prohlédnutí dutiny břišní kamerou.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ženské bolesti: Řešení existuje!

Jak se poprat s větry a nadýmáním? 

Simulátor slunce: Pomůže se zimní depresí a únavou!

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama