reklama

Jak dodržet předsevzetí? Takhle to típnete!

Dnes je to obávané pondělí, od kterého "už doopravdy" začneme nový život a budeme dodržovat novoroční předsevzetí. Jak na to, aby nám vydrželo odhodlání?

Foto: isiafa/Thinkstock

Dnes je to obávané pondělí, od kterého "už doopravdy" začneme nový život a budeme dodržovat novoroční předsevzetí. Jak na to, aby nám skutečně vydrželo?

Věříte koncem každého roku pevně tomu, že od ledna konečně už nebudete kouřit, ale pak na to rychle zapomenete? Právě tohle předsevzetí je jedním z nejčastějších, která si lidé dávají. Jenže bohužel je také jedním z těch, která málokdo zvládne dodržet. Zkuste to tentokrát změnit.

Letos to típnu!

Stovky kuřáků si dávají cíl, že se silvestrem opustí starý zvyk a přestanou kouřit. Začátek nového roku je totiž ideální čas realizovat tyto plány. Norman H. Edelman, vedoucí lékař z Americké plicní asociace, říká, že výhody života bez tabáku jsou naprosto jasné - zlepšuje se celkový zdravotní stav a jde i o ekonomické výhody.

Doporučujeme:  Téma: Kouření

Americká organizace Legacy, která prosazuje, aby lidé přestali kouřit, uskutečnila průzkum a zjistila následující:

  • Letos chce přestat kouřit dvakrát více kuřáků než v roce 2012.
  • 67 % z nich jako důvod udalo rostoucí náklady na cigarety.
  • 58 % vyslovilo obavy nad svým zdravotním stavem spojeným s kouřením - bohužel více než polovina z nich o svém plánu nemluvila s lékařem. Přitom poskytovatelé zdravotní péče hrají klíčovou roli při úspěšnosti odvykání kouření.

Plánujte a vyhrajete

Jen málo lidí, kteří začínají s odvykáním, má dlouhodobý plán. I proto obvykle jejich novoroční předsevzetí vydrží maximálně jeden měsíc a pak se zase vrací ke starým zlozvykům. Co tedy lze pro úspěch udělat?

  • Vytvořte si plán s pomocí lékaře, který vás může podpořit a povzbudit při jeho dodržování.
  • Nemusíte přestávat s kouřením sami, informujte o svém předsevzetí rodinu, přátele a kolegy z práce. Požádejte je o podporu - mít někoho, kdo vás i jen vyslechne, může velmi silně pomoci. 
  • Dobře si vše naplánujte, určete si den, kdy přestanete, a zapište si ho do kalendáře. Vyhýbejte se stresu, který přinášejí svátky a různé oslavy, a předem se obklopte vším, co k dodržení plánu budete potřebovat.
  • Cvičte každý den. Je prokázáno, že pohyb kuřákům pomáhá. Nejenže budete ve větší pohodě, ale nebudete přibývat na váze (což se kuřákům velmi často stává).
  • Jezte vyváženou stravu a dostatečně spěte. Spánek je velmi důležitý, pomáhá načerpat síly a vyrovnávat energetickou hladinu.

(aši)

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co se děje v těle, když přestanete kouřit

Hubnutí může vést k vážné psychické poruše

Jak se poprat s větry a nadýmáním? 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama