reklama

5 dobrých důvodů, proč pít čaj

Umí zahřát i ochladit, a taky nám chutná. Čaj toho ale dokáže mnohem víc, a pít ho co nejčastěji bychom měli taky pro zdraví. Záleží ale na barvě!

Foto: Iisfa/Thinkstock

Umí zahřát i ochladit, a taky nám chutná. Čaj toho ale dokáže mnohem víc, a pít ho co nejčastěji bychom měli taky pro zdraví. Záleží ale na barvě!

Čaji se říká "nápoj s duší"- jeho vůně v nás probouzí všechny smysly a přispívá k příjemné náladě. Můžeme ho pít z pucláku po babičce nebo z elegantního šálku - čaj je totiž nápojem vhodným pro všechny příležitosti.

Nápoj mládí

Námitka, že čaj odvodňuje, pod tíhou vědeckých důkazů už dávno padla. Čaj (ale i káva!) se mohou rovněž využívat k hydrataci a pitnému režimu. Čaj přitom také přispívá k termoregulaci: v zimě zahřeje, v horku osvěží. Při chřipkách, teplotách,  a nemocích dýchacího ústrojí vyvolává pocení, které je důležitou součástí léčby. Významně pomáhá také při střevních infekcích.

Doporučujeme: Téma: Stárnutí

Má totiž také antibakteriální účinky, ale zároveň díky antioxidantům zpomaluje proces stárnutí a chrání i proti závažným onemocněním. I když se nejčastěji mluví o pozitivních účincích zeleného čaj, prospěšný je i čaj černý. Vědci prokázali, že obsahuje obdobné látky, které prospívají zdraví.

Čaj příznivě ovlivňuje hned 5 důležitých částí našeho těla. Tady jsou:

Mozek

Díky obsahu kofeinu a teinu pití čaje povzbuzuje tělesnou a duševní činnost a posiluje koncentraci - stejně nebo ještě lépe než káva. Zároveň je čaj účinný prostředek pro léčbu a prevenci neurologických onemocnění, speciálně těch degenerativních, jako je Alzheimer.

Čtěte také: Jak vám funguje mozek? Vyzkoušejte si náš test!

Výzkumy ukázaly, že v čaji obsažené polyfenoly dokáží zabránit poklesu činnosti neurotransmiterů ( např. epinefrinu nebo dopaminu) , které vlastně udržují mozkovou činnost. Brání také usazování plaku, jenž u starších lidí způsobuje zhoršení kognitivních funkcí. Už dva šálky denně zlepší paměť a schopnost učení.

Srdce

Čaj prokazatelně zpomaluje nebo omezuje některé rizikové faktory srdečních chorob. Dokáže totiž snížit hladinu špatného cholesterolu a krevních tuků. Po "léčbě" čajem se ve studiích prokázalo, že se pacientům s onemocněním srdce významně upravily rizikové faktory - krevní tuky, stav cév a podobně.

  • Pití jednoho šálku čaje denně snižuje podle této studie riziko vzniku srdečního infarktu (infarktu myokardu) téměř na polovinu
  • Při pití čtyř šálků denně až na pouhých 30 %!

Imunitní systém

Vědci zjistili, že pití zeleného čaje zvyšuje počet jednoho druhu buněk imunitního syttému, kterým se říká T-buňky. Proto čaj dokáže bojovat proti infekcím třeba při chřipce, ale i při zápalu plic. Útočí i na známé streptokoky a stafylokoky a na bakterie způsobující zubní kaz.

Kůže

Při kožních onemocněních podporuje snížení otoků, je mírně antiseptický a stahuje pleť. Nově bylo zjištěno, že pití čaje snižuje riziko rakoviny kůže. Pozor, s extrémním sluněním, způsobující změny v buňkách si však neporadí. Nepomáhá těm, kdo se však opakovaně bolestivě spálili. Antioxidanty obsažené v čaji dokáží omezit škody po běžném vystavování kůže slunci.

Kosti 

Konzumace čaje přispívá k posílení kostí. Platí to především pro starší ženy, které jsou více ohroženy osteoporózou. V čaji jsou totiž obsaženy nejen fluoridy, ale i další minerály, které přispívají k hustotě kostní hmoty a jejímu udržení.

Volte podle barvy

Bílý čaj má díky výrobnímu postupu nejméně kofeinu (teinu) a zároveň nejvíc antioxidantů, což z něj dělá velkého hráče v boji proti rakovině.  Podle výzkumů účinky bílého čaje dokáží potlačit rakovinové mutace buněk v ranném stádiu. Bílý čaj také dokáže ničit bakterie a viry. A kdyby vám to nestačilo, má také lehkou delikátní chuť.

Náš tip: 10 tipů, co udělat s pytlíkem od čaje

Černý čaj má své jméno proto, že jeho lístky oxidací ztmavnou. Má silnější a tradičnější chuť Množství studií prokazuje, že významně redukuje riziko infarktu, mrtvice a dalších kardiovaskulárních nemocí. Pomáhá také proti ucpávání cév, zlepšuje funkci krevního oběhu a na rozdíl od rozšířené víry snižuje krevní tlak - nikoli zvyšuje! Obsahuje také dostatek fluoridu, aby pomáhal chránit proti zubnímu kazu - faktem ovšem je, že zároveň barví zuby.

  • Pět šálků pomáhá nastartovat odolnost vůči bakteriálním infekcím a dokonce i vůči nádorům.
  • Tři šálky přispívají k prevenci rakoviny močového ústrojí.

Zelený čaj chutná ostřeji a v posledních letech začal být považován za téměř zázračný lék. Není to nijak přehnané tvrzení. Podle jedné studie ženy, které ho denně vypijí 10 šálků, mají o 75 % nižší riziko zhoubného bujení, například při rakovině prsu. Kuřákům pomáhá v prevenci proti rakovině plic. Lidé, kteří vypijí aspoň tři šálky, spálí díky obsahu kofeinu a katechinů více kalorií a mají rychlejší metabolismus.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 tipů, co udělat s pytlíkem od čaje

Vyplachujte nos solí. Zaženete rýmu, chřipku i alergii

Výrobci dávají do cigaret nové látky. Zabíjejí víc

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama