reklama

Rakovina slinivky: Konečně opravdová naděje!

Karcinom slinivky patří mezi nejvíce obávané nádory. Jeho růst se dlouhou dobu takřka neprojevuje, a když už se na něj přijde, bývá většinou už pozdě. To se teď má změnit!

Foto: Thinkstock

Karcinom slinivky patří mezi nejvíce obávané nádory. Jeho růst se dlouhou dobu takřka neprojevuje, a když už se na něj přijde, bývá většinou už pozdě. Navíc současné metody léčby příliš úspěchů nepřinášejí. Teď se to však může změnit. 

I proto se naděje lékařů i pacientů tolik upínají k pokrokům cílené léčby. Cílená biologická léčba působí přesně a pouze v místě, kde je to potřeba. Proto má minimum nežádoucích účinků.

Skrytá hrozba

Karcinom slinivky břišní nepatří sice k nejčastějším nádorům v České republice, ročně postihuje asi 2 000 obyvatel, ale jeho výskyt v poslední době významně stoupá. Možná i proto náš stát patří mezi země s celosvětově nejvyšším počtem tohoto onemocnění. Z jakého důvodu, to bohužel nikdo zatím přesně neví.

V podezření je sice několik rizikových faktorů, jako jsou kouření, alkohol či vysoký věk, ale uspokojivá odpověď, proč je vysoký výskyt karcinomu slinivky břišní zrovna u nás, je stále v nedohlednu.

Nejistá prognóza

Nádor dlouhou dobu roste bez klinických příznaků a projeví se až po delší době. Nejčastěji jde o bolesti břicha, nevolnosti, žloutenku či o výrazný úbytek na váze. Kolem 50 % pacientů je zachyceno až v rozvinutém stadiu onemocnění a i z tohoto důvodu nepřináší léčba příliš úspěchů.

V současnosti se lékaři snaží nádor chirurgicky odstranit a poté nasazují radioterapii nebo chemoterapii. I přes komplexní přístup se pěti let dožívá méně než 5 % pacientů.

První úspěchy cílené léčby

Pokroky molekulární biologie pomáhají lékařům odtajnit jednotlivé biochemické pochody, které vedou k nádorovému bujení. Tak byly u karcinomu slinivky zjištěny mutace v konkrétních genech, přičemž právě tyto změněné geny tvoří bílkoviny, které jsou zodpovědné za vznik nádoru. Přesně na tyto specifické mutace se pak zaměřuje cílená léčba.

V současnosti je pro terapii karcinomu pankreatu vyhrazen pouze přípravek erlotinib (Tarceva), který se často kombinuje s gemcitabinem, což je látka používaná při chemoterapii.

Doporučujeme: Téma: Léčba rakoviny

Erlotinib je určen především pro pacienty s velmi pokročilým stadiem nádorového bujení. Při použití kombinace erlotinib/gemcitabin dochází k prodloužení života pacientů průměrně o několik měsíců.

Ve fázi klinických výzkumů je mnoho dalších nadějných přípravků, jejichž uvedení na trh však ještě nějakou dobu potrvá.
Cílená léčba karcinomu pankreatu nastoupila velmi dlouhou cestu k tomu, aby současnou situaci zlepšila. Zkoumané přípravky vykazují velmi slibné výsledky, ovšem než se dostanou k pacientům, je jedinou účinnou prevencí zdravý životní styl.

(holi)

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vědci našli způsob, jak léčit všechny typy rakoviny

Kyselina močová a dna: Komu hrozí a co pomáhá?

Jak se zbavit jizev: Hojení ran zlepší gely a lepidla

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama