reklama

Je rybí maso drahé? Vyvraťte zažitý mýtus

Nenechte se ovlivnit zažitým mýtem a zařaďte do svého jídelníčku více ryb. Poradíme vám, jak ryby správně vybrat a připravit.

Foto: Isifa/Thinkstock

Spotřebitelský průzkum iniciativy Vím, co jím ukázal, že víc jak polovina Čechů (66,1 %) považuje ryby za sice zdravé, ale drahé maso.

Výživová specialistka PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., v projektu Vím, co jím vyvrací mýtus o drahých rybách a radí, jak správně vybrat a připravit rybu.

Přestože rybí maso je výživově velice hodnotné, mnoho Čechů se o něj nezajímá. Spotřeba ryb v Česku je dlouhodobě nízká - pouhých 5 kg na osobu ročně. Ve světě je třikrát vyšší (16 kg). Ryby bychom měli jíst 2 až 3 krát týdně. Nejlepší jsou čerstvé, dobře ale poslouží i mražené a konzervované.

Více informací o správném výběru a přípravě ryb se dozvíte na videu!

Proč rybí maso?

Lidské tělo využije rybí maso mnohem lépe než hovězí, telecí nebo vepřové, je totiž bohaté na kvalitní, lehce stravitelné bílkoviny. Ryby jsou také významným zdrojem vitaminů a minerálních látek. Rybí tuk obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které nám v běžném jídelníčku často chybí.

Čerstvou, mraženou nebo z konzervy?

Nákup ryb nemusí položit rodinný rozpočet. Pokud nemáte možnost si koupit rybu čerstvou, klidně si kupte mraženou. Při výběru jen musíte sledovat podíl vody, který musí být co nejnižší. Stejně dobře poslouží i ryba konzervovaná. Mezi levné, a přesto kvalitní ryby patří i sleď, například v podobě oblíbeného zavináče. Není pak vůbec těžké zařadit ryby do jídelníčku několikrát týdně.

"Dejte si jeden den rybí pomazánku k snídani, další den těstovinovo-zeleninový salát s tuňákem k obědu, jindy zas zavináč k večeři. Když k tomu jednou týdně přidáte pečenou čerstvou rybu, budete mít v jídelníčku ryb dostatek," radí specialistka na výživu Karolína Hlavatá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Petr Havlíček: Jíst zdravě se dá i bez nadité peněženky

Petr Havlíček radí: Jak kombinovat stravu s pohybem

Jak se zdravě najíst i po padesátce, radí Petr Havlíček

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama