reklama

Nebezpečné vůně: Jak se přírodně zbavit pachu na WC?

Možná za vůni domova považujete byt provoněný svíčkami, tyčinkami nebo osvěžovači. Víte ale, kolik chemických látek tak na vás působí?

Foto: Isifa/Thinkstock

Možná za vůni domova považujete byt provoněný svíčkami, tyčinkami nebo osvěžovači. Jsou čím dál víc v módě. Napadlo vás ale, kolik chemických látek často neznámého původu tak na vás působí?

Časté a pravidelné pálení vonných tyčinek je pro člověka nebezpečné. Ukázalo se totiž, že ze zdravotního hlediska vdechování kouře z tyčinek působí úplně stejně jako vdechování kouře z cigaret.

Jak se dozvědět pravdu?

Nejen, že přispívá ke stále většímu počtu alergií mezi dětmi i dospělými. Tento kouř totiž obsahuje podobné karcinogenní látky, takže i zdánlivě nevinné tyčinky mohou způsobit rakovinu. Samozřejmě že z jedné rakovina nevznikne stejně jako nevznikne z jedné cigarety. Ale  při pravidelné a dlouhodobé inhalaci kouře z tyčinek se zdvojnásobuje riziko rakoviny horních cest dýchacích - nosní sliznice, jazyka, úst a hrtanu

Doporučujeme: Téma: Jedy kolem nás

Před nedávnem dánští vědci zjistili, že v těchto výrobcích jsou navíc látky, které zabrání buňkám, aby se samy zničily. Právě tato "buněčná smrt" je často poslední obranou před tím, aby se buňka zvrhla do zhoubného bujení. Pokud tento ochranný mechanismus zanikne, cesta k rakovině je volná.

Lidé se na jednu stranu stále více bojí chemie, která nás obklopuje v běžném životě, ale zároveň jí "jdou naproti". Ke všemu se dokonce domnívají, že všudypřítomné vůně, svíčky a tyčinky jsou "přírodní" součástí zdravého životního stylu. Je tomu přesně naopak. Dopátrat se pravdivých informací je však často velmi obtížné.

Pach zůstává, chemie přibude

Ještě horší než vonné tyčinky jsou různé osvěžovače vzduchu do auta, do kuchyně, na WC, prostě všude tam, kde to má vonět, ale často nevoní. Jsou to prostředky, které však pach nijak neodstraňují, nýbrž jen překrývají jakýmsi parfémem. Tedy vypouštějí do vzduchu látky, aniž by zlikvidovaly ty, které lidem vadí. A co jsou zač?

Opět obsahují karcinogenní látky, jako benzen, formaldehyd, toluen, styren, xyleny. Tyto látky, jsou-li vdechovány, prokazatelně lidem i zvířatům škodí.

Například benzen negativně ovlivňuje krvetvorbu v kostní dřeni a může vyvolat jistý druh leukémie. Nevěřme ani produktům s tzv. látkami přírodně identickými, tedy s těmi, které napodobují přírodu, ale jsou vyrobené v laboratoři. Jistě je rozdíl mezi cukrem s pravou vanilkou a vanilkovým cukrem z ethylvanilinu. A pokud je složení výrobku opředeno tajemstvím, je lepší ho nekupovat vůbec.

Jak se zbavit pachu přírodně?

Na jedné straně se objevují alarmující informace v novinách a na internetu, na druhé straně jsou tyto informace  bagatelizovány výrobci a někdy i odpovědnými státními institucemi. A už vůbec nikdo nezkoumá vzájemné působení těchto látek. Faktem je, že nikdo přesně neví, kolik takového koktejlu chemických látek musíme vdechnout, aby nám to už uškodilo.

Nejlepší by zřejmě bylo preventivně na všechny domácí vůně zapomenout. Pach ze smažených jídel? Přestaňte smažit, je to nezdravé. Něco jste spálili? Není nad výkonnou digestoř nebo prostě jen otevřené okno. 

Ale co třeba takový zápach na WC? I tady existuje přirodní řešení. Stačí velké balení zápalek. Říká se jim krbové, jsou mnohem větší než ty běžné, proto se s nimi dobře manipuluje. Rodině vysvětlete, že přecházíte na zdravý způsob likvidace pachů. Ihned po spláchnutí se návštěvník toalety chopí krabičky sirek, jednu zapálí a nechá ji mezi prsty celou vyhořet. Budete všichni zírat, jak malý ohýnek dokáže zatočit i s velkým pachem. A jak neuvěřitelně rychle!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

8 nejčastějších jedů kolem nás

V ČR vymřelo celé okresní město. Může za to kouř

Zhubněte úklidem: Kolik kalorií spálíte při mytí oken?

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama