reklama

Nejnebezpečnější práce na světě je v kanceláři

Pokrok nezastavíš, a čím dál méně lidí ve vyspělých zemích tráví čas fyzickou prací. Sedavé zaměstnání je přitom vlastně nebezpečnější než práce na vrtné plošině nebo funkce střelmistra v lomu!

Foto: Isifa/Thinkstock

Pokrok nezastavíš, a čím dál méně lidí ve vyspělých zemích tráví čas fyzickou prací. Sedavé zaměstnání je přitom vlastně nebezpečnější než práce na vrtné plošině nebo funkce střelmistra v lomu!

Sedavé zaměstnání není nápor jen pro záda, krční páteř a oči, ale především pro kardiovaskulární systém a srdce. Celý metabolismus se zpomaluje, zastavuje se cirkulace lipázy (enzym rozkládající tuky) a tím se mimo jiné snižují schopnosti systému zbavovat se toxických látek. Výsledkem je nesvatá trojíce smrtelných nemocí: rakovina, cukrovka, infarkt.

Jak dlouho jste seděli?

Věděli jste, že vsedě strávíme i polovinu života? A pomineme-li spánek, pak se jedná dokonce o tři čtvrtiny bdělého stavu! Celková doba sezení činní u některých profesí až 12 hodin denně. Nejedná se přitom pouze o sezení v práci, ale i o čas strávený vsedě u jídla, u televize, v kině či divadle.

Doporučujeme: Téma: Páteř a pohybový aparát

Podle fyzioterapeutů z Institutu sportovního lékařství trápí následky dlouhého sezení  i mnoho lidí s pestrým pohybovým režimem. Důvodem je nevhodné držení těla při sezení, kterému se nevyhnou ani mnozí vrcholoví sportovci. Špatné držení těla v sedu je tak nejčastější příčinou bolesti zad, zablokování páteře i následné bolesti hlavy.

"Za krátkodobě nejnebezpečnější formu sedu považujeme cestování v dopravních prostředcích, kde se ke špatnému držení těla přidávají i otřesy. Ještě záludnější je pak nízký sed v automobilu," varuje Tomáš Pelc, fyzioterapeut Institutu sportovního lékařství.„

Práce a hry

"Sedavé zaměstnání umocněné nezdravou stravou a nedostatkem pohybu může i u relativně zdravého člověka vést ke zdravotním nepříjemnostem a potížím. Tyto dopady lze s potřebnou dávkou vůle účinně eliminovat. Pro vyvážení nezdravého dopadu sedavého zaměstnání je třeba zaměřit se na dvě hlavní oblasti našeho života - stravu s pitným režimem a pohyb a sport," upozorňuje poradkyně projektu Žij zdravě pro výživu a zdravý životní styl Ing. Tereza Masná.

V práci je zejména důležité správně sedět, to znamená nehrbit se, ale sedět rovně. Rovného sezení můžeme docílit za pomoci sedících pomůcek - míčků na oporu bederní oblasti. Minimálně jednou za 45 minut bychom měli vstát od pracovního stolu, projít se, protáhnout si končetiny a páteř. Pracovní židli můžeme v průběhu dne zaměňovat za balón na sezení. Ten zároveň poslouží jako velmi dobrá pomůcka k protažení končetin a uvolnění zad

6 zásad pro zdraví

Jak se při výkonu sedavého zaměstnání vyvarovat špatnému držení těla a bolestem zad?

  1. Nezůstávejte sedět zbytečně:  Sledujte čas strávený vsedě a hledejte si příležitost pro změnu. Například telefonovat nebo číst vytištěné podklady rozhodně nemusíte vsedě. Pokud potřebujete brainstormovat s kolegy, vyrazte na krátkou procházku.
  2. Využívejte správně nastavené opory: Tím, že se opřete o opěradlo židle, zdaleka nezajistíte svému tělu dostačující podpěru. Důležité je i posazení loktů, práce bránice, uvolněná ramena i pozice hlavy. Nezapomeňte využívat chodidla, jejichž aktivní zapojení odlehčuje tíhu těla a pomáhá ho udržet vzpřímené.
  3. Monitor sledují oči, nikoliv celé tělo: Pro usnadnění správného držení těla si nastavte monitor počítače do úrovní očí, aby vaše hlava nesměřovala při pohledu na obrazovku směrem dolů. Důležité je také hlídat si, abyste při psaní na počítači neseděli naklonění přes pracovní desku, ale drželi vzpřímená záda a hlavu. Spíše než předklon se doporučuje odklonění od osy těla.
  4. Protahujte se:  Vedle samotných přestávek, během kterých se doporučuje alespoň krátká procházka na čerstvém vzduchu, je dobré zařadit fázové změny pracovní pozice po deseti až dvaceti minutách nebo alespoň krátké vsuvky fyzické hygieny v délce několika desítek vteřin. Vhodné je například ve stoje protáhnout trup a dolní končetiny. 
  5. Symetrie pracovního prostoru: Monitor nemusí být přímo před vámi. Vy k němu ale musíte sedět vyváženě. Pokud zvolíte asymetrickou pozici, nezapomeňte jí po chvíli zrcadlově vyvážit. Důležitá je i výška nábytku. I zde ale platí, že spíše než podle tabulek by měl člověk volit nábytek tak, aby se při sezení cítil komfortně.
  6. V praxi zapomeňte na ideály: Důležité je, abyste se při sedu cítili příjemně. Směřujte proto svou pozici spíše k pohodlí, než k dokonalému sedu. Příliš velká snaha o rychlé dosažení dokonalosti vyžaduje větší svalové úsilí, a můžete se tak přistihnout v křeči a strnulosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Na krční páteř platí hedvábí, radí odborná lékařka

Je to melanom? Podle čeho poznat rakovinu kůže?

Tahají z nás doktoři peníze? Pacienti jako zlatý důl

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama