reklama

Jak být plodnou Superženou: Když mozek zruší blok

Superovulace zvyšuje šanci otěhotnět. Kdy k ní dojde?

Foto: Isifa/Thinkstock

Víte, kdy se z ženy stane superžena? Když má superovulaci!

Možná ale nevíte, co je superovulace. Jde o uvolnění vajíčka připraveného k oplodnění, které probíhá bouřlivě. Je totiž podpořené vysokými dávkami hormonů, které si však vytváří vlastní tělo ženy. Kdy však taková superovulace nastává?

Zapomeňte na mýty

Dochází k ní bezprostředně po vysazení hormonální antikoncepce. Ano, věřte tomu a zapomeňte na nesmyslný mýtus, který tvrdí, že po vysazení antikoncepce je třeba s početím dítěte nějakou dobu počkat, dokud se fungování organismu neupraví, či dokud se tělo "nevyčistí" od hormonů.

Doporučujeme: Téma: Antikoncepce a mýty kolem ní

Hormonální antikoncepce je navíc neprávem podezřívána z toho, že ženě bere její plodnost. "V prvním cyklu či cyklech po vysazení hormonální antikoncepce je většina žen dokonce plodnější, než kdyby antikoncepci neužívala," tvrdí MUDr. Pavel Kolář, soukromý gynekolog z polikliniky ve Slaném.

Všechno začíná v mozku

"Hormonální antikoncepce do těla dodává hormonální směs, která během menstruačního cyklu blokuje ovulaci. Žena je tak dočasně neplodná. Jakmile ovšem tento blok skončí, tedy po vysazení antikoncepce, ovuluje většina, zhruba 70 % žen, hned v prvním následném menstruačním cyklu.

"Právě po takovémto okamžitém návratu plodnosti obvykle nastává zmíněná superovulace. Vzniká jako následek, dalo by se s nadsázkou dokonce říci jako vedlejší produkt, užívání kombinované hormonální antikoncepce. Ta zajišťuje, aby bylo v mozkových centrech blokováno uvolňování řídících hormonů, a tím i fungování vaječníků," vysvětluje doktor Kolář.

Hormonální bouře

Když ale žena tabletky vysadí, blok tím zruší. "Až u dvou třetin uživatelek se hned v následujícím cyklu uvolní vysoké dávky řídících hormonů z centrální nervové soustavy. Hormony pak zajistí kvalitní uvolnění dozrálého vajíčka z jednoho z vaječníků, takže šance na otěhotnění je v tomto období nejvyšší," vysvětluje doktor Kolář.

Někdy žena na sobě superovulaci může jasně pocítit, protože ji leckdy provází typická jednostranná bolest v podbřišku, trvající několik hodin, ale třeba i dva dny. Souvisí to právě s bouřlivým průběhem ovulace v organismu, "vyhladovělém" po normálním hormonálním fungování vaječníků, které do té doby  blokovaly zvnějšku dodávané hormony..

"Otěhotnění je bezprostředně po vysazení antikoncepce většinou snazší, než normálně. A na zdraví dítěte nemá předchozí užívání hormonální antikoncepce vůbec žádný vliv," uklidňuje ženy gynekolog Kolář.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Antikoncepce jako zabiják žil: Na co si dát pozor

6 nejhorších věcí pro vaše uši: Tyčinky a bazén

Strach z kastrace: Jak zůstat mužem při nádoru prostaty

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama